Program

Időpont
2014. november 8., szombat
Helyszín
Óbudai Egyetem, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 
Web I.
Web II.
Web III.
StartUp
FirefoxOS
09.00 09.55
Regisztráció
09.55 10.00
Megnyitó az előadó termekben
10.00 10.45 Super Mysterious Developer Tool Thing Szeretnék egy egyszerű webshopot, mennyibe kerül? Nyakunkon az IPv6! Startup generáció App felhő*
10.45 11.00
Szünet
11.00 11.45 Shadow DOM* Adatbázis és tiszta kód Párhuzamos programozás kihívásai Golden Age of Civilizations HelpApp és Checkinfox
Miutcánk MÁV Menetrend*
11.45 12.00
Szünet
12.00 12.45 Continuous Delivery - máshogy már nem lehet HTML5 games Csak Egy Dolog Állandó: A Változás Redmenta Térképes alkalmazásfejlesztés*
Superstarred Táblás játékok*
12.45 13.15
Ebéd szünet
13.15 14.00 Kontakt lesz? NFC, webtechnológiákkal UX és Animáció Java SE 8 Brickflow FitFox*
Lean Poker Color Picker*
14.00 14.15
Szünet
14.15 15.00 REST nirvána mikroszervízekkel* A magyar politikai blogszféra Rugalmas fejlesztés heterogén klienskörnyezetben Interaktív <video> Fox & cock*
3D Games*
15.00 15.15
Szünet
15.15 16.00 Node JS Hogyan írjunk fenntartható CSS-t? dynaTrace - Kapcsold fel a lámpát! Belépő a gyümölcsösbe - Orchard webalkalmazások --
16.00 Mozilla stand: 10 éves a Firefox - Torta


Angelina Fabbro : Super Mysterious Developer Tool Thing

- Developer Tool -

When we asked Angelina for a talk description, she was incredibly vague and told us we had to wait for a talk description because there is something brand new from the Developer Tools team that might be announced around the time of this conference. Watch this space for more hints and details as the conference approaches!

Angelina Fabbroról

Angelina Fabbro

Angelina Fabbro is on the developer tools team at Mozilla and is an Engineering Developer Advocate. They have a strong background in mobile application development, and a penchant for the web



Schmidt Zoltán : Szeretnék egy egyszerű webshopot, mennyibe kerül?

- -

"Szeretnék egy egyszerű webshopot, mennyibe kerül?" - hangzik el gyakran a megrendelő igénye.

De milyen egy egyszerű webshop? És milyen egy bonyolult? Hányféle kiegészítő funkció, szolgáltatás, háttér rendszer kapcsolódhat hozzá?

Mikor érdemes bérelni, mikor érdemes kész megoldást használni, és mikor célszerűbb egyedi fejlesztésbe fogni?

És végül: mindez mennyibe kerül... az ügyfélnek...? a fejlesztőnek...?

Kérdések, amelyre a válaszokat egy e-kereskedőnek és egy fejlesztőnek is ismernie kell, mielőtt belekezd egy projektbe.

Schmidt Zoltánról

Schmidt Zoltán

A BIG FISH Internet-technológiai Kft. csapatában e-kereskedelmi és egyéb online projektek product ownere, tanácsadója, projektvezetője.

Korábban az Extreme Digital fejlesztési vezetőjeként a magyar e-kereskedelmi piac egyik legjelentősebb szereplőjének saját fejlesztőcsapatát irányította.

Fejlesztői múltjának és az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mindhárom oldal helyzetét, igényeit és problémáit egyaránt átlátja - a fejlesztő, a megrendelő és a kivitelező szerepkörében is rutinosan mozog.



Pásztor János : Nyakunkon az IPv6!

-IPv6, NAT, 15-, 39-, 45 karakter -

Évek óta riogatnak minket, hogy elfogynak az IPv4-es címek, de valahogy soha nem éreztük testközelből. Most viszont itt van a nyakunkon, a különböző szolgáltatók már-már pánikszerűen vezetik be az IPv6-ot és néhányan már szolgáltatói NAT (CGN) mögé teszik az ügyfeleiket IPv4-en. Mi változik nekünk, a webfejlesztőknek azon kívül, hogy 15 helyett most már 39 (vagy 45?) karakter hosszú stringeket kell tárolnunk? Mi változik nekünk, a projekttulajdonosoknak? Mennyi erőforrásba kerül egy projekt átállítása? Milyen veszélyek leselkednek ránk? Az előadásomat ajánlom minden webfejlesztőnek, rendszergazdának és némi műszaki vénával megáldott menedzsernek, aki nem szeretné, ha felkészületlenül érné az átállás.

Pásztor Jánosról

Pásztor János

Pásztor János fejlesztő és rendszergazda egy személyben. Korábban egy nagy hazai hosting szolgáltató műszaki vezetőjeként dolgozott, jelenleg a bécsi és floridai székhellyel rendelkező Ixolit vezető fejlesztője. Legfőbb erősségének az egymástól távol álló technológiák sikeres összeépítését tartja.



Biás Csongor : Startup generáció

- ötlet, megvalósítás -

Egyre több helyen hallunk a startupokról és egyre több szereplő beszél a témáról. Miért most? Divat? Lufi? Egyáltalán mi az, hogy startup? Miért bukik el a startup vállalkozások 90%-a? Hogyan lehet kikerülni a buktatókat? Csongor előadása ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Biás Csongorról

Biás Csongor

Csongor online marketinges tapasztalatok után sodródott a startup világ felé. Korábban az iCatapultnál, egy hazai akcelerátornál dolgozott, ami korai fázisú tech cégeknek segít a világpiacra jutni. Jelenleg a Design Terminál munkatársaként dolgozik a hazai startup ökoszisztéma fejlesztésén. Csongor a Lean Startup mozgalom egyik hazai evangelistája, több meetup szervezője és olyan nemzetközi konferenciákat csábított Budapestre, mint a Lean Startup Machine vagy a NEXT.



Fejes Anikó : Shadow DOM

- web components, HTML5 templates, custom elements -

Mi mostanában frontenden a 'hot topic'? Ha frontend fejlesztésről beszélünk, már rég nem csak arról van szó, hogy hány pixellel legyen nagyobb a logó, vagy hogy mennyire legyen kék a link. Már nem is weboldalnak hívjuk, amit csinálunk, alkalmazást fejlesztünk a böngészőben. Temetjük a jQueryt, a pluginok már cikik, helyette MVC, MV* frameworkökkel dobálódzunk. Ahelyett, hogy arról beszélnénk, milyen új libraryk, frameworkök, eszközök születtek, foglalkozzunk inkább a technológiánk alapjainak fejlődésével. A böngészők új képességei közül szerintem egyértelműen a web components néven emlegetett technológiahalmaz rejti magában a legtöbb új lehetőséget. A custom elementek, HTML5 template-ek, és a shadow dom segítségével újrafelhasználható modulokat készíthetünk, amik nem interferálnak az oldal többi részével. Nekem pedig volt szerencsém olyan projekten dolgozni, ahol ki is próbálhattam ezeket.

Fejes Anikóról

Fejes Anikó

Frontendesként startupokat hívok életre, hol szabadúszóként, hol a Kitchen Budapest core teamjét erősítve. Szerencsés vagyok, mert olyanokkal dolgozhatok együtt, akik támogatják, hogy munka címszó alatt a legújabb technológiákkal kísérletezzek. Frontend meetupot, newtech meetupot szervezek.



Ördög Rafael : Adatbázis és tiszta kód

- SQL, NoSQL, Clean code -

Érezted már úgy, hogy az adatbázis minden baj okozója? Vagy úgy, hogy az adatbázis miatt a szép tiszta architektúrádat szanaszét bombázták? Bármely nem triviális web alkalmazás esetében az adatbázis egy idő után letagadhatatlanul az egyik legfontosabb elemé válik, de mit tehetünk azért, hogy ne dominálja a kódunkat is? És vajon segíthet-e ebben a NoSQL mozgalom?

Ördög Rafaelról

Ördög Rafael

DeVill vagyok, és software függő. Elsősorban web fejlesztéssel foglalkozom, bár tettem egy rövid kitérőt a bioinformatika világában. Jelenleg az Emarsys Technologies egyik csapatát vezetem, szabad időmben pedig a Coderetreatek szervezése és meetupok látogatása mellet leginkább a Lean Poker nevű projektemmel foglalkozok.



Szijártó Tamás : Párhuzamos programozás kihívásai

- Concurrency Control, Lock, Optimistic/Pessimistic locking -

PHP-s csapatépítésem során sajnos nagyon sok olyan fejlesztővel találkoztam, aki eddig nem halott a konkurencia kezelésről, és e tevékenység hiányából fakadó problémákról. De szerencsére több fejlesztő is tisztába van a párhuzamos programozás ezen kihívásokkal teli szegmenséről. Az előadásommal szeretném bemutatni a problémát és a megoldási lehetőségeket a kezdő és haladó konkurens helyzetek kezelőinek.

Szijártó Tamásról

Szijártó Tamás

Szijártó Tamás vagyok, 3 éve dolgozom a Virgo Systems Kft-nél és 8 éve a szakmában mint PHP fejlesztő. Az elmúlt néhány év alatt több komplex és magas rendelkezésre állású rendszert terveztem és valósítottam meg a Virgo keretein belül.

Agilis módszertan szerint dolgozó 5-10 fős csapatokat vezetek, mint vezető fejlesztő és e mellett a Virgo Spica keretrendszert fejlesztem. Mely egy Symfony2- re épülő rendszer, mely egy magas rendelkezésre állású és nagy "teherbírású" rendszer, mely több teljesen más profilú projekt megvalósulását tette lehetővé.



Auth Gábor : Golden Age of Civilizations game

- MMO, android, J2EE -

Mese egy MMO stratégiai játékról... buktatók és sikerek, tervezés és káosz, felhő és vihar, csúcspontok és hullámvölgyek, lelkesedés és letargia... röviden: startup feeling.

Auth Gáborról

Auth Gábor

Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi hét évben Java fejlesztőként dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozás oktatás előzött meg. Jelenleg szabadúszó IT és Java szakértő, a háta mögött már tíz évnél több Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle. Nyolc éve hozta létre a http://www.javaforum.hu portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült Java közösséget.



Szmozsánszky István : HelpApp és Checkinfox

- ??? -

Így készült a HelpApp

Bántanak? Veszélyben érzed magad? Csak egy gombnyomás, és segítséget hívhatsz. Nem tudod mit tegyél, ha verekedést látsz? Segíteni szeretnél egy barátodnak, akit csúfolnak? A HelpAPP alkalmazásban megtalálod erre is a megoldást! Tudj meg többet a gyerekekkel szembeni erőszakról!

Így készült a Check-in Fox egy foursquare kliens Firefox OS-re

Nézze meg, mit osztottak meg a barátaid a kedvenc helyeikről

Szmozsánszky Istvánról

Szmozsánszky István

Ha nem éppen a monitor fénye füröszti az arcát, István leggyakrabban nyolckeréken bukkan fel. No nem kamionsofőrrel van dolgunk, persze – Flaki (ahogy legtöbben ismerik) a CarnationGroup webfejlesztője – szabadidejében pedig meetupokra és más rendezvényeken viszi hírét a Mozillának és új mobil operációs rendszerüknek. Imádja a webet, kivált annak mobil változatát, ezért is fejleszt Firefox OS-re, és a magyar Engagement Team tagjaként is a fejlesztők segítését tekinti fő feladatának.



Bakó Zsolt : Kihívások a Miutcánk megteremtésében

- -

Hogyan lehet nekiállni egy ennyire nehezen definiálható, ilyen óriási projektnek, mint egy innovatív lokális közösségi oldal? Milyen technológiákat választottunk? Egy telitalálat, egy nagy mellélövés és rengeteg értékes tapasztalat. One man show-ból 4 fős fejlesztőcsapat. Hogyan tervezzük újra az MVP-t úgy, hogy abból egy globálisan skálázható rendszer legyen, miután verejtékkel megtanultuk, hogy ami működik pár száz emberrel, az nem jelenti azt autómatikusan, hogy több ezer embert is kiszolgál.

Bakó Zsoltról

Bakó Zsolt

Zsolt 8 éves kora óta programozik, Commodore 64-en kezdte, az autodidakta tanulás és a lifelong learning híve. Az analízis elriasztotta az ELTE progmattól, így néhány éves kitérőt tett a közgazdaságtan és a vállalkozások világában. Másfél éve ismét szabadúszó webfejlesztőként dolgozik.
A Miutcánk.hu társalapítójaként találta meg az optimális fejlődési lehetőséget. Startup vállalkozás építésétől az architekturális tervezésen és a DevOps eszköztár kialakításán át egészen HTML5 legújabb vívmányainak megismeréséig rengeteg dolgot fedezett fel az elmúlt egy évben. 10 éve még irtózott a JavaScript-től, ma már nehezen tudná elképzelni nélküle a munkáját. Jelenleg a Node.js alapú skálázható rendszerek, Microservice architecture és PhoneGap-be ágyazott mobilalkalmazások kötik le az érdeklődését.



Gabriel Mičko : MÁV Menetrend

- Máv, hálózat -

Az alkalmazás segíti utazását a MÁV járatain. Pontos információkkal szolgál Önnek valós időben.

Gabriel Mičkoról

Gabriel Mičko

Az informatika iránti érdeklõdésem egészen a gimnáziumi évekre nyúl vissza. Akkoriban szórakozást jelentett számomra hexagont rajzolni Comlogo-ban vagy cseresznyafát írni Pascalban. Párhuzamosan a web világának fejlõdése is lenyûgözött. Web-programozói végzettségem megszerzését követõen elhelyezkedtem a szakmában. Tanáraim révén kerültem kapcsolatba az open source "életformával". Az elsõ Firefox OS konferencián ismertem meg a platformot. Azóta is lelkes tagja vagyok a Mozilla Magyar Közösségnek. Konferenciákon valamint találkozókon veszek részt. Próbálok a mindennapi életet segítõ appokat fejleszteni.



Merklik László: Continuous Delivery - máshogy már nem lehet

- Webalkalmazások kiadása -

A tavalyi előadásban az alapokról beszéltem, illetve a motivációról. Idén inkább gyakorlati dolgokról lesz szó. Arról, hogy hogyan lehet biztonságosan kísérletezni production környezetben; hogy mire érdemes figyelni adatbázis változtatások kiadásánál; hogy mi a tesztelés és a monitorozás helyes aránya; hogy mi az a flipper-hell és hogyan kerülhetjük el; hogyan támogatja a felhő-alapú SOA(Service Oriented Architecture) a folyamatos kiadást.

Mindezt egy olyan környezetben, ahol sok legacy van jelen a kódban és az infrastruktúrában egyaránt.

Merklik Lászlóról

Merklik László

Értékes szoftvert létrehozni, szótérteni fejlesztőkkel és júzerekkel: ebben vagyok igazán jó. Jó pár éve találtam rá az agilis fejlesztésre, azóta azon vagyok, hogy minél többen fejleszthessenek úgy, hogy ne kelljen utálni a hétfőt és ne kelljen szombat éjjel valami hülyeséget leprogramozni.



Andrzej Mazur : HTML5 Games

- Gamepad API -

The Gamepad API gives you the ability to deliver console-like experience for the desktop users. You can create JavaScript applications and HTML5 games that can be controlled using the gamepad - how cool is that? Every device with a browser can be turned into a game console and with the Gamepad API support we can build HTML5 games like never before. It's easy to implement, do not require any plugins to run in the browser and is simple as just plugging in your device and playing the game right away. Now is the best time to learn how to use it in your next HTML5 project!

Andrzej Mazurról

Andrzej Mazur

Andrzej Mazur is an independent HTML5 Game Developer, founder of Enclave Games. Front-end developer and JavaScript programmer. Passionate about everything around HTML5 games: he's the Gamedev.js Weekly newsletter publisher, js13kGames competition creator and Gamedev.js Meetups organizer. Blogger, book and article writer, HTML5 evangelist and Firefox OS fan. Loves playing Neuroshima Hex, running around with the paintball marker, driving go-karts and eating sushi.



Szász Zoltán: Csak Egy Dolog Állandó: A Változás

- TCO -

Rengeteg weboldal létezik, és számuk az elmúlt évben 275 millióval emelkedett *. Ezen oldalak tartalma az esetek többségében statikus, mögöttük mégis hatalmas adatközpontokban óriási teljesítménnyel bíró Web és SQL kiszolgáló farmok üzemelnek.
Ezek az adatközpontok nagyrészt mind számítási teljesítményben, mind energia felhasználásban teljesen feleslegesen emésztik fel az erőforrásokat. Erre a fenntarthatatlan és pazarló állapotra szeretnék alternatívát bemutatni, hisz a változ[tat]ás kulcsa a mi kezünkben [is] van.
Az előadás során megvizsgáljuk, hogy milyen módon lehet kiváltani a jelenlegi Wordpress/Drupal/Liferay/Orchard/egyéb tartalom kiszolgáló rendszereinket, hogy rendszereinket sokkal gazdaságosabban (alacsonyabb TCO-val) és környezetkímélőbben tudjuk üzemeltetni. Illetve szó lesz konkrét eszközökről is, melyek segítenek elérni a célunkat.


* Netcraft Web Server Survey szerint 2013 és 2014 augusztusa között

Szász Zoltánról

Szász Zoltán

Alapító szervezője a budapesti PHP meetupnak. Rajong az agilis fejlesztésért. Több mint 10 éve tervez és fejleszt skálázható webes rendszereket. De azt is tudja, hogy hogy kell üzemeltetni, magas rendelkezésre állással. Munkája során saját bőrén tanulta meg, hogy mennyire fontos a tiszta kód, és az automata tesztelés. Tudását bárkivel szívesen megosztja, sokszor kéretlenül is.



Mérő Bálint : Redmenta

- Feladatlap-

A Redmenta egy felhőalapú feladatlapkészítő alkalmazás, amely megkönnyíti és gyorsabbá teszi az oktatók munkáját. Az előadás során szó lesz arról, hogyan született meg az ötlet, az alkalmazás, és hogyan javítottak a fejlesztők egy bemutató előtt 10 perccel egy végtelen ciklust. Mindezt középiskolás diákként.

Mérő Bálintról

Mérő Bálint

Mérő Bálint már általános iskolás kora óta programozik, középiskolás kora óta különböző projektekben vesz részt. A Redmentát egy éve, szintén középiskola alatt kezdte. Jelenleg az ELTE IK elsőéves hallgatója.



Réczi Zsolt: Térképes alkalmazásfejlesztés

- indexedDB, HEREMap, GPS -

Bevezetés a FirefoxOS-en történő térképes alkalmazásfejlesztésbe alacsony adathasználattal a Nokia HERE térképen keresztül, a FirefoxOS Trafikvadász app fejlesztőjétől.

Réczi Zsoltról

Réczi Zsolt

Körülbelül 8 éve foglalkozom Programozással, ebből 5 éve aktívan a webfejlesztéssel, azon belül is főleg php és javascript, valamint 2 éve mobil alkalmazásfejlesztéssel. A Trafikvadász alkalmazásban részt vettem az Androidos és IOS fejlesztésben, valamint teljesen hozzám köthető a Windows Phone és Firefox OS platformra való átírása is. Jelenleg a MakeItOnline Vezető Fejlesztői pozíciójában dolgozok.



Szabó Ádám: Superstarred!

- Szórakoztatás -

Modern tehetségkutató. Az Internetet használók új igényeket támasztanak a szórakoztató iparral szemben, amiket a TV-s műsorok nem tudnak kielégíteni. A Superstarredon a nézők közeli kapcsolatot alakíthatnak ki az előadókkal, akik a világ minden tájáról érkeznek.

Szabó Ádámról

Szabó Ádám

BME Villamosmérnök szakon végzett. Jelenleg a Superstarrednál üzleti vezető. Több éves tapasztalat kereskedelmi, marketing területeken. Aktív tag growth hacking közösségekben.



Karóczkai Krisztián : Táblás játékok

- Style guid, eseménykezelés -

Az egyszerű táblás játékok már az ókortól velünk élnek, és most már amíg Firefox OS lesz addig velünk is maradnak. Aknakereső és 2048 elkészítése 10-10 percben, konkrétumokkal és forráskódokkal

Karóczkai Krisztiánról

Karóczkai Krisztián

Karóczkai Krisztián férj és családapa. Amikor otthon "szabadságra" megy, akkor az MTA SZTAKI munkatársa, az Óbudai Egyetem PhD hallgatója. Több mint tíz éve foglalkozik Java-val és webalkalmazásokkal. A klasszikus Java Mobil alkalmazások, Android, iOS, BlackBerry után FirefoxOS környezetben érzi legjobban magát. A hazai felsőoktatásban elsőként elindított “Mobil alkalmazás fejlesztés FirefoxOS platformon” tantárgy gyakorlati vezetője az Óbudai Egyetem.



Szmozsánszky István : Kontakt lesz? NFC, webtechnológiákkal

- NFC, Microcontroller , JavaScript -

Az utóbbi évek egyik legelterjedtebb internetes buzzwordje kétségkívül az NFC, azaz a Near Field Communication (rövid hatótávú kommunikáció) volt. A technológia szépen csendesen bekúszik mindennapjainkba - a korábban csak irodai belépőkártyákban használt megoldással ma már fénysebességgel fizetünk a mozi büféjében, és bluetooth eszközöket párosítunk hasonlóan gyorsan és kényelmesen. Előadásomban kiderül: hogyan kerül mindez a webre? Szó lesz a WebNFC szabvány-prototípusról, amiről működő kód formájában derül ki, mire is képes, hála a Mozilla Flame prototípus-implementációjának. Eközben előkerül majd egy Tessel is - a JavaScript alapú mikroplatform és a hozzá vásárolható NFC modul egészen új távlatokkal nyit az NFC nyílt forráskódú alkalmazásában.

Szmozsánszky Istvánról

Szmozsánszky István

Ha nem éppen a monitor fénye füröszti az arcát, István leggyakrabban nyolckeréken bukkan fel. No nem kamionsofőrrel van dolgunk, persze – Flaki (ahogy legtöbben ismerik) a CarnationGroup webfejlesztője – szabadidejében pedig meetupokra és más rendezvényeken viszi hírét a Mozillának és új mobil operációs rendszerüknek. Imádja a webet, kivált annak mobil változatát, ezért is fejleszt Firefox OS-re, és a magyar Engagement Team tagjaként is a fejlesztők segítését tekinti fő feladatának.



Spekker Roland: UX és Animáció

- javascript, html5, css3, animáció -

Éreztétek már azt egy (web)app használata közben, hogy nem értitek mi történik a képernyőn? Én sokszor. Amikor mindenféle átmenet nélkül megváltozik a felület, és koncentrálnod kell hogy megértsd: mi is történik? Igaz töredék másodpercekről van szó, de ha sokszor érzi a felhasználó, hogy "elveszett", akkor gyorsan felhalmozódnak a kellemetlen tapasztalatok.

Ezért érzem úgy, hogy vezetni kell a felhasználó tekintetét, vizuális segítséget kell nyújtani neki hogy tisztában legyen vele mi merre található abban a virtuális térben amit elé tárunk.

Spekker Rolandról

Spekker Roland

2007 óta foglalkozom webes technológiákkal, főként front-end fejlesztéssel. Korábbi munkáimban a valós idejű applikációk irányába indultam (multiplayer játékok, videochat alapú kollaboratív platform), de egyre inkább a UX és UI területekre koncentrálok. Jelenleg front-end fejlesztő vagyok a Frontside-nál.



Auth Gábor : Java SE 8

-Date & Time API, Parallel Array Sorting, Bulk Data Operations for Collections, Lambda Expressions -

Idén márciusban kiadásra került a Java SE 8, amely sok olyan nyelvi újdonságot hozott a Java világába, amely jelentősen megváltoztatja a Java alapú fejlesztések idejét, irányát és minőségét.

Auth Gáborról

Auth Gábor

Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi hét évben Java fejlesztőként dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozás oktatás előzött meg. Jelenleg szabadúszó IT és Java szakértő, a háta mögött már tíz évnél több Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle. Nyolc éve hozta létre a http://www.javaforum.hu portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült Java közösséget.



Langmár Péter: brickflow.com

- Startup, közösségi média, tartalom ajánlás, vizuális tartalom, #tag -

Egyrészt a Brickflow történetén keresztül bemutatom, hogy milyen fázisokon megy át egy ötlet, mire startup lesz belőle. Másrészt megmutatom, hogy miért és mit csinál ma a Brickflow, vagy hogy mit esznek a fiatalok a vizuális tartalmon. Lesz szó akcelerátorról, befektetésről, pivotról, tesztelésről és csapatról.

Langmár Péterról

Langmár Péter

Alapítottam társadalomtudományos és művészeti projekteket szervező civil szervezetet, dolgoztam fotósként és kulturális menedzserként, voltam egyetemi előadó. Szeretek építeni.
http://linkedin.com/in/peterlangmar/



Nagy-Varga József Ferenc és Váradi Zoltán : FitFox

- Mozilla Persona, UI, JSON, hálózat -

Legyen bármilyen telefon a zsebünkben, az egészségünk nem játék még a Mozilla egyszerű és játékos rókás platformján sem. Mostantól nem kell papírral, tollal, vagy különböző mobilos feljegyzésekkel bajlódni a súlyzók emelgetése közben. Pár gombnyomással minden megoldható, később nagyobb kijelzőn visszanézhető. Vagy akár a személyi edzőnk valós időben követheti a fejlődésünket.

Nagy-Varga József Ferencról

Nagy-Varga József Ferenc

Óbudai Egyetem Informatika BSC hallgatója, az egyetemen találkozott először a Firefox OS-sel.

Váradi Zoltánról

Váradi Zoltán

Óbudai Egyetem Informatika BSC hallgatója, az egyetemen találkozott először a Firefox OS-sel.



Ördög Rafael : Lean Poker

- robot póker, project management, continous deployment -

Minden amit a Lean Poker alkalmazás fejlesztéséből tanultam. Hogy mit lehet tanulni abból ha robot póker versenyt szervezel? A start up-okra jellemző erőforrás hiányos helyzetben nem csak
programozásról, hanem project management-ről, continous deploymentről, a pragmatizmus fontosságáról és a saját korlátaidról is gyakorlati tapasztalatot lehet szerezni. Élmény beszámoló egy hobby projekt első évéről.

Ördög Rafaelról

Ördög Rafael

DeVill vagyok, és software függő. Elsősorban web
fejlesztéssel foglalkozom, bár tettem egy rövid kitérőt a
bioinformatika világában. Jelenleg az Emarsys Technologies egyik
csapatát vezetem, szabad időmben pedig a Coderetreatek szervezése és
meetupok látogatása mellet leginkább a Lean Poker nevű projektemmel
foglalkozok.



Gautier Bálint : Color picker

- Kamera, színek -

Mire jó ha tudjuk milyen a fal színe a szobánkban, és hogyan lesz a festékből szín kód?

Gautier Bálintról

Gautier Bálint

Óbudai Egyetem Informatika BSC hallgatója, az egyetemen találkozott először a Firefox OS-sel.



Kasler Lóránd Péter : REST nirvána mikroszervízekkel

- API, HATEOAS, SOA, HAL -

A Hipermédia a REST API-k leggyakrabban elhanyagolt eleme. A mikroszervíz architektúrák tovább nehezítik a HATEOAS elv gyakorlati megvalósítását, mivel elosztottan működnek a felhasználó számára egységes egészt alkotó komponensek. Bemutatjuk, milyen lehetséges opciók közül választottunk egy működő megoldást, egy mobil platform implementációjához.

Kasler Lóránd Péterról

Kasler Lóránd Péter

Vezető fejlesztő Virgo Systems-nél. Tapasztalt nagy terhelésű, Java-s webes alkalmazások fejlesztése terén. Érdekli még a Big Data, funkcionális programozás, elosztott rendszerek és az agilitás. Szabadidejében két éves kislányával szokott biciklizni.



Varjú Zoltán : A magyar politikai blogszféra

- PageRank, crawler, seed list, -

A magyar politikai blogszféra
Milyen a magyar politikai blogszéfra? Milyen forrásokra hivatkoznak a bloggerek, kik tematizálják a posztokat, hogyan jelenik meg egy-egy téma az online közbeszédben? Egy több mint félszáz elemből álló seed lista alapján crawlerünk több mint százezer oldalt gyűjtött be. A nyelvtechnológia és a hálózatelemzés módszereit ötvözve a fenti kérdésekre keressük a válaszokat adataink elemzése során.

Varjú Zoltánról

Varjú Zoltán

Varjú Zoltán a Precognox Kft. számítógépes nyelvésze, a Hungarian Natural Language Processing meetup alapítója és a Kereső Világ blog szerkesztője.



Kővári László és Marczi Gábor: Rugalmas fejlesztés heterogén klienskörnyezetben

- Entity Framework, WebAPI, OData -

Gyakran felmerülő fejlesztési feladat, hogy különböző alkalmazások
ugyanazokkal az adatkörökkel dolgoznak, ám azt kicsit máshogy,
esetleg más technológiát használva mutatják be. Egy könnyen
bővíthető API ezeket a feladatokat is megkönnyíti. Egy üzleti
életből vett példán keresztül bemutatjuk, hogyan lehet a Microsoft
Entity Framework és Web API és OData segítségével rugalmas
szolgáltatásokat építeni, amelyeket a különböző kliensek, további
alkalmazások az egyedi használati esetektől függetlenül tudnak használni.

Kővári Lászlóról

Kővári László

László vezető szoftver architect (Head of Architect) pozíciót tölt be a cégnél, melynek körében a világ top befektetési bankjainak szállít szoftvereket. Csapatának élén több webes szoftver architektúrájáért felelős, mindennapi munkáját ezek tervezése, fejlesztése tölti ki. Ezek során rengeteg technológiával találkozik, melyek közül a legfontosabbak napjainkban a REST alapú szolgáltatások, WebAPI, OData. Ezen technológiák összeintegrálása sokszor embert próbáló feladatot jelent.

Marczi Gáborról

Marczi Gábor

Gábor a tavalyi konferencia óta immár Technical Architect pozícióban dolgozik Lászlóval egy területen. Továbbra is webes szoftverek fejlesztésével foglalkozik, most már nagyobb hangsúlyt fektetve azok felépítésére, egymás közötti kommunikációjára.



Ötvös Richárd és Vadász Lászlós : Interaktív <video>

- HTML5, video, track element -

A tartalom fogyasztásban egyre nagyobb szerepet kap a videólejátszás és a modern böngészőknek köszönhetően nem szükségese Flash alpaú lejátszót használnunk. A HTML5 elterjedésével egyszerűbé válik a videók beágyazása és vezérlése. A különböző böngészők implementációi azonban eltérhetnek az egyébként sem mindig végleges szabványoktól.

Mik ezek a különbségek és mire kell figyelnünk, ha minden platformon azonos élményt szeretnénk nyújtani felhasználóinknak?
Milyen akadályokba ütközhetünk mobil eszközökön?
Mi a HTML5 videólejátszás jövője?

Ötvös Richárdról

Ötvös Richárd

A Szegedi Tudományegyetemen tanultam és aktív tagja voltam a SzegedTech meetup-nak. Jeleneleg Budapesten, front-end fejlesztőként tevékenykedem

Vadász Lászlóról

Vadász László

Több mint öt éve dolgozm webfejlesztőként. Elsősorban front-end programozónak vallom magam, de rendszeresen besegítek back-end fejlesztésekbe is. Igyekszem naprakész lenni a webes technológiákban, és lehetőség szerint használom is azokat éles projektekben.

Jelenleg mindketten a Vidzor Studio-nál, egy Interaktív Videó készítő szoftveren dolgozunk amely reményeink szerint megváltoztatja a videózás élményét.



Karóczkai Krisztián :Fox & cock

- Giroszkóp, Gyorsulásmérő, orientáció, hálózat -

Játékok irányítása a telefon mozgatásával. Giroszkópos alkalmazások készítése

Karóczkai Krisztiánról

Karóczkai Krisztián

Karóczkai Krisztián férj és családapa. Amikor otthon "szabadságra" megy, akkor az MTA SZTAKI munkatársa, az Óbudai Egyetem PhD hallgatója. Több mint tíz éve foglalkozik Java-val és webalkalmazásokkal. A klasszikus Java Mobil alkalmazások, Android, iOS, BlackBerry után FirefoxOS környezetben érzi legjobban magát. A hazai felsőoktatásban elsőként elindított “Mobil alkalmazás fejlesztés FirefoxOS platformon” tantárgy gyakorlati vezetője az Óbudai Egyetem.



Andrzej Mazur : 3D games

- Game Development -

Firefox OS is the open, mobile operating system from Mozilla which is the perfect platform for HTML5 games. You will see the capabilities of today's HTML5 games, ways for their rapid prototyping and development, effective use of the Firefox OS advantages and the best methods to promote, monetize and distribute mobile HTML5 games.

Andrzej Mazurról

Andrzej Mazur

Andrzej Mazur is an independent HTML5 Game Developer, founder of Enclave Games. Front-end developer and JavaScript programmer. Passionate about everything around HTML5 games: he's the Gamedev.js Weekly newsletter publisher, js13kGames competition creator and Gamedev.js Meetups organizer. Blogger, book and article writer, HTML5 evangelist and Firefox OS fan. Loves playing Neuroshima Hex, running around with the paintball marker, driving go-karts and eating sushi.



Nemeth Gergely : Node JS

- asszinkronitas, event-drive, non-blocking,PayPal case-study, small modules, NPM -

2009 elején járunk, amikor Ryan Dahl a Google V8 Javascript enginejére építve elkezdte a Node.js alapjait lefektetni. 2011-re megjelent az NPM, ami a Node.js package managere, majd ezt követte a Windows-os build. Most, 2014-ben olyan technologiai óriások is a Node.js-t használják, mint a PayPal, Netflix, Ebay, Dow Jones vagy a Walmart.
Joggal merülhet fel a kérdés: miért váltanak ezek a cégek? Az előadás erre a kérdésre keresi a választ.

Nemeth Gergelyről

Nemeth Gergely

4 eve Node-ozom, (5 eves a technologia), a Nodebp meetup group egyik szervezoje vagyok.
Tobb open-source projektben is reszt veszem, ezekrol itt talaltok meg tobbet: https://github.com/gergelyke



Bakai Balázs : dynaTrace - Kapcsold fel a lámpát!

- Webapplication debug -

Eddig a sötétben tapogatóztál, most megmutatom hogyan kapcsolhatod fel a lámpát!
Az előadás azoknak a Java, .NET és PHP fejlesztőknek szól, akik szeretnék megtudni, hogy pontosan mit is csinál az alkalmazásuk, milyen hibákat és performancia problémákat tartalmaz.

Bakai Balázsról

Bakai Balázs

A Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte mérnök informatikus diplomáját az informatikai technikák és eszközök szakirányon 2009-ben. Elkötelezett híve a tudásmegosztásnak, szakmai blogot ír ( seamplex.blogspot.hu) és aktív tagja a magyarországi Java közösségnek. Korábban JBoss ill. WebSphere környezetben fejlesztett Java EE alapú web-alkalmazásokat, jelenleg pedig a dynaTrace APM megoldással foglalkozik és ehhez kapcsolódóan végez support tevékenységet a Telvice Kft.-nél.



Hajas Tamás : Hogyan írjunk fenntartható CSS-t?

- -

Ugye te is jártál már így: nézed a végtelen spagettiként kígyózó, ezernyi sorból álló CSS fájlt. Próbálsz rájönni, az egyes szabályok hol, s miért bírálják felül egymást. S mikor egy kis módosítás egy halom váratlan helyen töri el a megjelenést, akkor hagynád az egészet inkább…

De ennek nem szükségszerűen kell így lennie. Előadásomban bemutatom, mik azok a bevett szokások, amiket érdemes elhagyni és mik azok a módszerek és eszközök, amelyek segítségével, könnyen karbantartható CSS (Sass) kódot írhatunk.

Hajas Tamásról

Hajas Tamás

Drupal tanácsadóként dolgozom az Integral Vision Kft-nél. Nem Budapesetn élek, így távmunkásként tevékenykedem, ami rejt kihívásokat, de én szeretem ezt a munkaformát. Projekt koordinátor, site builder és front-end fejlesztő vagyok. A munkám egyúttal a hobbim is, szabadidőmben is szívesen foglalkozom ezekkel a témákkal. Bár eredeti diplomám szerint tanár lennék, iskolában soha nem tanítottam. Viszont kedvenc témáimról örömmel beszélek, szívesen osztom meg tudásomat, így rendszeresen adok elő a hazai Drupal rendezvényeken.



Lehóczky Zoltán és Farkas Bendek: Orchard webalkalmazások

- Tartalomkezelő, .NET, CMS-

A spanyolviaszt feltalálni márpedig nem szeretjük, pláne minden egyes (web)projekt keretében. Akkor tehát használjunk keretrendszert. De még inkább tartalomkezelő-rendszert. Miért ne lehetne mindkettő?
Az Orchard (http://orchardproject.net/) egy viszonylag fiatal, nyílt forráskódú (és egyébként a Microsoft által elindított) .NET alapú tartalomkezelő-keretrendszer: CMS és webes keretrendszer is, ami szereti a fejlesztőket. A csupademo előadás keretében megnézzük, miért jó Orchard alapokon fejleszteni, és mit kapnak a felhasználók - mindezt az Orchard fejlesztőcsapatának két tagjától.

Lehóczky Zoltánról és Farkas Bendekról

Zoltán és Benedek mindketten az Orchard rendszermagjának fejlesztői, sok éve webes szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. Rendszeresen előadnak az Orchardról itthoni és külföldi konferenciákon, meetupokon. Annyira hisznek az Orchardban, hogy céget is alapítottak az Orchard-alapú fejlesztésekre: ez a Lombiq Technologies.



Kromesch Sándor : App Felhő

- cloud, mobil -

A mobil eszközök, illetve az internetre csatlakoztatott eszközök elterjedésével igen fontos szerepet kaptak a web alapú szolgáltatások (API-k). Manapság egy induló Internetes szolgáltatás nem képzelhető el webes API nélkül, ami biztosítja a rendszer elérését különböző mobil eszközökről is. Mi az a RST API? Hogy működik? Hogy lehet hatékony REST API-t írni PHP, JAVA, .NET, Node.js, Illetve Python nyelven? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ egy konkrét REST szolgáltatás megvalósításain keresztül.

Kromesch Sándorról

Kromesch Sándor

2000 óta foglalkozik web fejlesztéssel az eRise Hungary Kft kötelékében, 2003-óta mobil fejlesztésekkel is. Jelenleg a keresztplatformos mobil fejlesztések, és az API alapú szolgáltatások fejlesztése érdekli.