Program

Android és iOS platformon a GUIDE@HAND Budapest alkalmazás segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legérdekesebb előadásokat.

Időpont
2013. november 9., szombat
Helyszín
Óbudai Egyetem, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 
Emarsys
SpilGames
Epam
Neumann
09.00 09.55
Regisztráció
09.55 10.00
Megnyitó az előadó termekben
10.00 10.45 HTML5 beyond the hype - let's make it work! End-to-End SPA AngularJS-sel Java EE 7 Internetes bújócska a jövőben*
10.45 11.00
Szünet
11.00 11.45 Szolgáltatásorientált architektúra Thrift segítségével* Scaling Web Development: a Widget Platform SPA fejlesztés MVVM alapokon* Innováció - az ötleten túl!*
11.45 12.00
Szünet
12.00 12.45 Continuous Delivery a való életben* PHP 5.4/ PHP 5.5 / PHP 5.6 OWASP Top10, 2013 Sérülékenységvizsgálat privát felhőben
12.45 13.15
Ebéd szünet
13.15 14.00 JavaScript Fogyókúra WordPress Fejlesztés, tesztelés élesben Személyazonosítás az interneten*
14.00 14.15
Szünet
14.15 15.00 Automata tesztelés és BDD * Spring MVC evolúció, a keretrendszer jelene és jövője Elosztott adattárolás* A Firefox-on túl is Mozilla
15.00 15.15
Szünet
15.15 16.00 Hogyan tervezzünk (és fejlesszünk) API-t? Backbone, Ember vagy Angular?* Dinamikus skálázódás, kopi.sztaki.hu* Nagyméretű webes projektek a felhőben*
16.00 16.05
Szünet
16.05 16.30 10 évesek vagyunk -- -- --


Árvai Zoltán : End-to-End SPA AngularJS-sel

- SPA, JavaScript, AngularJS, MVC -

A web-es alkalmazások világában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az SPA-k (Single Page Appilcation). Az SPA-k erőteljesen hasonlítanak a magasabb felhasználói élményt nyújtani képes asztali kliens alkalmazásokhoz. Ahhoz, hogy ilyen alkalmazásokat fejlesszünk olyan esetekben, ahol eddig Flash, Silverlight, Asztali alkalmazás vagy akár egy kevesbé vonzó hagyományos web site állta meg a helyét, átgondolt kliens és szerver architektúrára van szükség. Ebben az előadásban az egyik leghatékonyabb MVC keretrendszer, az AngularJS segítségével betekintést nyerhetünk egy End-to-End SPA alkalmazás lefejlesztésének módszereibe, valamint az AngularJS legizgalmasabb megoldásaiba (modulok, controllerek, navigáció, adatkötés, direktívák és filterek), illetve megismerkedünk az alapvető fejlesztést támogató eszközökkel is. (Yeoman, Batarang, WebStorm)

Árvai Zoltánról

Árvai Zoltán

Sok éves fejlesztői tapasztalattal rendelkezik, az évek során egyre inkább helyezte át fókuszát a felhasználói élményre, a felhasználói felületekre és a mobil fejlesztésre, így jelenleg elsősorban frontend architectként tevékenykedik a Kitchen Budapest-nél. Rendszeresen vesz részt hazai és külföldi konferenciákon előadóként, továbbá rendszeresen publikál kliensoldai technológiákat érintő témákban. Közösségi tevékenységéért 2009 óta öt alkalommal is Most Valuable Professional díjjal jutalmazta a Microsoft.



Auth Gábor : Java EE 7

- Java, JavaEE -

Az előadásom első felében bemutatom a nyáron debütált Java Enterprise Edition 7 újdonságait, amely az előző kiadásokhoz képest jelentősen nyit a HTML5 irányába, illetve implementál egy tucatnyi új szabványt, amelyek megkönnyítik a nagyvállalati alkalmazások fejlesztését.

A második rész egy élő demó lesz, amely során NetBeans IDE és Glassfish alkalmazás szerver segítségével felépítek egy egyszerű JavaEE 7 alkalmazást, majd bemutatom a Java Enterprise környezet hibatűrő és hibakezelő képességét is.

Auth Gáborról

Auth Gábor

Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi hat évben Java fejlesztőként dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozás oktatás előzött meg. Jelenleg IT Architect egy pénzintézetnél, de a háta mögött már 10 évnyi Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle. Hét éve hozta létre a http://www.javaforum.hu portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült Java közösséget.



Balogh Zoltán : Személyazonosítás az interneten

- Internet, adatbiztonság, anonimitás -

Minden egyes weblap letöltésével átlagosan 4 kilobyte-nyi adatot szerezhet meg róluk az általunk megtekintett weblap tulajdonosa, egy munkamenet ideje alatt lementett adat mennyisége, ennek a sokszorosan is lehet. Az így megszerzett adathalmazból a rengeteg üzleti szempontból is hasznos információt lehet kinyerni. Jelenlegi kutatásom során azt vizsgálom, hogyan lehet a felhasználókat a hozzáférhető adatok segítségével beazonosítani vagy legalább a lényeges tulajdonságaik alapján csoportosítani. Előadásomban bemutatom a kutatásom jelenlegi állását.

Balogh Zoltánról

Balogh Zoltán

Balogh Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságinformatika Doktori Iskola hallgatója. Közel 10 éve foglalkozik webfejlesztéssel, kutatási területe az internetes anonimitás és a látogatók követésének technikai oldala.



Balogh-Biró Attila : Spring MVC evolúció, a keretrendszer jelene és jövője

- Java, Spring, MVC -

Az előadás fókuszában a Spring, Spring MVC keretrendszer bemutatása áll.
Az alábbi pontokat érintjük:
• A Spring kialakulásának történeti okai
• A modern webrétegbeli fejlesztés módszertana Spring MVC segítségével. Front controller tervezési minta, kontroller paradigma és kapcsolódó technológiák (Model fogalma és használata, különböző View típusok, lokalizáció (I18N), Cache technológia, valamint a web réteg tesztelhetősége (Mock objektumok, kontrollerek, profilok használata)
• A keretrendszer jövője, újítások Spring 4-ben (Java8 támogatás, Websocket stb.)
• Spring versus JEE

Balogh-Biró Attiláról

Balogh-Biró Attila

Balogh-Biró Attila vagyok, senior java architect.
Balogh-Biró Attila jelenleg a Loxon Solutions Kft. alkalmazásában áll.
A fejlesztés mellett oktatóként is tevékenykedik a Számalkban és Pentaschoolban, főleg Spring tematikájú tanfolyamok keretében.



Bártházi András : Backbone, Ember vagy Angular?

- Javascript, MVC-

Amikor elkezdtük fejleszteni a Prezi Support admin felületét, nem volt kérdés, hogy valamilyen kliens oldali MVC megoldást választunk. Sokkal inkább, hogy melyik keretrendszerre esik a választásunk. A Backbone.js, Ember.js és AngularJS segítségével végül három megvalósítás készült el, melyekben pár főbb funkció került lefejlesztésre. Előadásomban ezeket a megoldásokat mutatom be, illetve részletesebben kitérek az AngularJS lehetőségeire, melyre végül a választásunk esett.

Bártházi Andrásról

András a Prezinél vezető fejlesztő. 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Legfőbb érdeklődési területe a frontend fejlesztés, de rendkívül széles tapasztalatokkal rendelkezik szerver oldali fejlesztési területek is. Bővebben: http://www.linkedin.com/in/barthaziandras



Chris Heilmann : HTML5 beyond the hype - let's make it work!

- HTML5 -

We're past the honeymoon period of HTML5 by now. The excitement of inflated promises is over and we start wondering what to do – use HTML5 or just build an iOS app instead? In this talk Chris Heilmann of Mozilla will show what HTML5 is really good for, what its problems are, what causes a lot of these problems and how new operating systems like Firefox OS work and conversion tools like PhoneGap work around these issues. You'll see the now of HTML5 and what is cooking in the kitchens of browser makers and standards bodies that will developing and deploying apps cross-platform much easier than it is now. We have a lot of tools at our disposal, we simply need to dare to use them.

A szerző saját felvétele

Chris Heilmannról

Chris Heilmann

Chris Heilmann has dedicated a lot of his time making the web better. Originally coming from a radio journalism background, he built his first web site from scratch around 1997 and spent the following years working on lots of large, international web sites. He then spent a few years in Yahoo building products and explaining and training people and is now at Mozilla. Chris wrote and contributed to six books on web development and wrote many articles and hundreds of blog posts for Ajaxian, Smashing Magazine, Yahoo, Mozilla, ScriptJunkie and many more.



Czimmermann Gábor : Elosztott adattárolás

- SQL, NoSQL, Cassandra -

Elosztott tartalomszolgáltatás, avagy hogyan szolgáljunk ki területileg elkülönülő weboldalakat több adatközpontból.
Miért jók az elosztott adattároló eszközök?
Hogyan használjuk őket?
Mit jelent hogy SQL és NoSQL?
Hogyan használjunk replikációt, particionálást és mire jók ezek?

Czimmermann Gáborról

Czimmermann Gábor

Czimmermann Gábor jelenleg az ICR-System Kft. fejlesztési vezetője.
Az elmúlt években főként programozással, programtervezéssel töltötte az idejét. Kis cégek igényeitől egészen a banki informatikáig. Foglalkozott ipari adatgyűjtéssel, ügyviteli programok fejlesztésével és komplex nagyvállalati informatikai rendszerek fejlesztésével is.
Legjobban a beágyazott rendszerek és a saját megoldások programozását szereti, sajnos erre ma kevés az igény. (És az idő). Az elosztott adattárolással és programozással kb. 1995 körül találkozott először, amikor mérési adatok tárolása és összegyűjtése volt a feladata.
A későbbiek során a feladat növekedése és a technológia fejlődése miatt, egyre többet foglalkozott a hálózati, több csomópontos működéssel.
Többek között emiatt kezdett el programozni Java nyelven. (Jelenleg is használ C, Ruby, Python, Pascal, Perl nyelveket.)
A Java-ban nem az érdekelte, hogy milyen egy weboldalt megírni, vagy GUI-s alkalmazásokat készíteni, inkább arra volt kíváncsi, hogyan működhet az alkalmazás területileg elhatárolt eszközökön úgy, hogy a minimális programozói munkát igényli. Ezt a Java EE programozók nagyon jól ismerik. :-) http://www.linkedin.com/pub/g%C3%A1bor-czimmermann/57/325/a49



Enrique Paz Pérez, Kara Olthof : Scaling Web Development - a Widget Platform

-Backend/frontend developers, software architects, project managers -

In order to get the control of our websites, at Spilgames we decided
to create a platform to ease the development process.

The platform contains versioned widgets that get combined for building
webpages server side and deliver a user level optimized web
experience. In order to scale the widget development in such a platform, we came
up with an architecture for the design of all those widgets where they
can reuse generic components as well as defining their own. Our mission is keeping full control of what happens in our portals
while being able to just increase the number of developers for getting
more traction in our web projects.
Talk objectives:

  • Explaining Spilgames' usecase for a massive web platform (around 50
    strong domains worldwide!) and why Erlang was a great fit
  • Sharing the lessons learned about scaling the throughput while
    increasing the development speed by providing a robust platform
  • Showing how a neat architecture for the design elements (HTML/CSS)
    can improve the user experience without bottlenecking the development

Enrique Paz Pérezről

Enrique Paz Pérez

Classic-metal-loving, motorcycle-riding, Erlang enthusiast. Started in 2006 - 2009 doing PHP, Java and J2ME, mainly as an investigator for Universidade da Coruña. Discovered Erlang working as a developer for Lambdastream from 2009 till early 2011. In 2011 became Development Lead for Textendo (a telecom startup) when looking for an opportunity to keep mastering my Erlang skills. Joined Spilgames in January 2012 as Senior Erlang Developer. Twitter: @quiquepaz

Kara Olthofról

Enrique Paz Pérez

Kara is a front-end developer who's passionate about CSS,
accessibility and web standards. She loves crafting well designed and scalable implementations for large websites. South African born, she's been living in the Netherlands for the last
two years and currently works as a front-end specialist for Spilgames.



Fejes Anikó: JavaScript Fogyókúra

- JavaScript, jQuery, CSS-

JavaScript mindig van a hűtőben. JavaScriptben mindenre képesek vagyunk, bármire találunk jQuery plugint, bármilyen szóra keresel, lesz belőle .js library, ez a go-to eszközünk a weben. Egész nap ezt bújjuk, eszünkbe sem jutna, hogy van olyan probléma, amire nem a JavaScript a legjobb megoldás. Néha azért álljunk meg, és gondoljuk át: Mit is csinálunk? Valójában mi is történik? Van más megoldás? Milyen egyéb eszközeink vannak?

Fejes Anikóról

Fejes Anikó

Anikó kliens oldali alkalmazásokat fejleszt, startupokat hív életre az EU Edge senior frontend fejlesztőjeként. A tudásmegosztás jegyében Frontend meetupot szervez, és lelkesen kontributál online tanagyagokhoz az EU Edge frontend képzés keretében.



Harangozó Gábor : WordPress

- PHP, CMS, WordPress -

WordPress jelenleg a világ legtöbbet használt ingyenes weboldal motor. Blog motorként indult, de az idő során egy könnyen és gyorsan fejleszthető CMS motorrá vált. Ez idő alatt is megőrizte a könnyű kezelhetőségét és gyorsaságát. Nagy hatékonysággal lehet vele CMS vagy Blog oldalakat építeni. Az előadás során a WordPress által nyújtott eszközöket vesszük előtérbe, és bemutatjuk a már WordPress-ben jártas felhasználóknak hogyan tudják kihasználni a benne rejlő erőt. Megmutatjuk hogyan lehet gyorsan és hatékonyan tartalomkezelő weboldalakat létrehozni.

Harangozó Gáborról

Harangozó Gábor

Több mint 15 éve foglalkozik programozással. Eleinte PHP programozással foglalkozott, de az évek során a legtöbb webes technológiával megismerkedett. Az elmúlt 3 évben WordPress-re és GWT-re specializálódott. Nagy tapasztalattal rendelkezik kódoptimalizálás és kódautomatizálás terén. Tanulmányait a Pentaschoolnál és autodidakta módon, könyvek és az internet segítségével szerezte meg. Az elmúlt években rengeteg tapasztalatot szerezett a GWT használatában, amely segítségével főleg Webes ügyviteli rendszerek készítettem. Az általános tartalomkezelő(CMS) rendszereket WordPress alapokon tanulta meg elég magas szinten fejleszteni.



Marczi Gábor és Rideg Zoltán : SPA fejlesztés MVVM alapokon (Knockout, TypeScript)

- SPA, MVVM, Knockout, TypeScript -

Egy példa alkalmazáson keresztül bemutatjuk a cégünknél használt legmodernebb kliens oldali webes technológiákat. A webalkalmazás az MVVM tervezési mintát követi, az adatkötés
megvalósításához a knockout javascript library-t használjuk. Megmutatjuk a TypeScript nyelvet, ami jelentősen megkönnyíti a kliens oldali vállalati alkalmazások fejlesztését, növeli a produktivitást és a kód átláthatóságát. Emellett az alkalmazás működését több eszközön (asztali böngésző, iPad, Surface, iPhone) is demonstráljuk.

Marczi Gáborról

Marczi Gábor

Marczi Gábor a Dealogicnál dolgozik developerként 2011 óta.
Itt egy csapat tagjaként webalkalmazások fejlesztésével foglalkozik kliens és szerver oldalon egyaránt.
Céljuk hogy a legújabb technológiákat felvonultatva minőségi szoftvereket állítsanak elő ügyfeleik részére.
Jelenleg a Dealogicon belül Single Page Application fejlesztéssel foglalkozik agilis módszertan alapján.
Ezeket a SPA alkalmazásokat a világ vezető befektetési bankjai használják a J.P. Morgan-től, a Deutsche Bank-on keresztül még sokan mások.

Rideg Zoltánról

Rideg Zoltán

Rideg Zoltán 2011 óta dolgozik a Dealogic Hungary Kft-nél. Az adatbázis rétegtől a megjelenítési rétegig számos területen vesz részt fejlesztőként, munkája során sokféle technológiával, technikával és best practice-szel megismerkedett már. Kedvenc programozási nyelvei közé tartozik a C# és a TypeScript.
Jelenleg egy PC-ken és mobilkészülékeken egyaránt használható webalkalmazást fejlesztő csapat tagja. Termékük - több más csapat termékével együttműködve - egyedülálló módon képes kiszolgálni a befektetési bankok speciális igényeit.



Kotcauer Péter, Ács Sándor : Sérülékenységvizsgálat privát felhőben

- Cloud, biztonság-

A cloud computing (számítási felhő) egyre előkelőbb helyen szerepel a napjaink legfelkapottabb témáit taglaló virtuális (és nem annyira virtuális) listákon. Mi bő négy évvel ezelőtt kezdtük képezni magunkat ezen a területen és 2010 óta foglalkozunk élő felhőrendszerek fejlesztésével, felügyeletével és üzemeltetésével.
A két részre osztható előadásunk első felében bevezetésként ismertetjük ezt a napjainkban egyre népszerűbb témát, a cloud computing paradigmát; ezt követően pedig, hogy a gyakorlatban is megértsük a felhőhasználatot, részletesen bemutatunk egy IaaS (Infrastructure-as-a-Service) megoldást: az OpenNebulát. A szoftver szemléltetésére a több hazai és nemzetközi projekt erőforrásait is biztosító SZTAKI Felhő infrastruktúrát használjuk.
Az előadás második felében arra fogunk rátérni, hogy a számítási felhők használata milyen újabb fajta veszélyeket hordoz magában. Az egyes felhasználók tetszőleges lemezkép fájlokat tölthetnek fel és oszthatnak meg, melyekből a többi felhasználó virtuális gépeket példányosíthat. Ezekben a lemezkép fájlokban (virtuális gép lemezekben) nem ritka a biztonsági sérülékenységek előfordulása, amelyekkel fontos lenne, hogy a felhő adminisztrátora is tisztában legyen, hiszen ezek potenciális veszélyforrást jelentenek a rendszer egészére nézve. Előadásunkban egy olyan megoldást ismertetünk, amelynek segítségével a rendszer képessé válik a felhő infrastruktúrán található lemezképfájlokban rejlő biztonsági sérülékenységek felismerésére.

Kotcauer Péterről

Kotcauer Péter

Több mint 2 éve dolgozik az MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumában, az Infrastruktúra csoport oszlopos tagja. A parancssor jó barátja, egy vérbeli konzol cowboy. Kedvenc érdeklődési területe az informatikai biztonság, és lelkes aktivista a digitális magánszféra védelmének érdekében. Néhány éve belekóstolt a felhők világába is, azóta igyekszik összeegyeztetni ezt a két, látszólag összeférhetetlen területet. A Magyar OpenNebula Felhasználói Közösség alapító tagja.

Ács Sándorról

Ács Sándor

2007 óta dolgozik az MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumában, az Infrastruktúra csoport tagjaként, ma már annak vezetőjeként. Számítási felhőkkel 2009 óta foglalkozik aktívan, több tudományos cikket is publikált a témában. IT szakértőként számos európai kutatási projektben vett részt. A Magyar OpenNebula Felhasználói Közösség alapító tagja.



Meixner Zsolt és Karóczkai Krisztián : Innováció - az ötleten túl!

- Telemedicina, UX, Asszinkron háttér elemzések, Liferay, jQuery -

Miután megoldottuk, hogy a mobil telefonunk segítségével a világ bármely részén járva az orvosaink valós időben képesek legyenek egészségügyi paramétereinket követni, szerettük volna ha ez a megoldás nem csak egy "n+1-edik ígéretes ötlet", hanem egy életmentő megoldás legyen.
Szolgáltatókat, partnereket és felhasználókat kerestünk, akiknek a mindennapi életüket és munkájukat is megkönnyítheti a rendszerünk.
Pár hét alatt kiderült, hogy ha valami hiánypótló még nem biztos hogy a gyakorlatban is alkalmazható.
Felmértük mi szükséges még a kutatási eredmény ipari hasznosításához. Bekapcsoltunk a rendszerben egy dinamikusan skálázódó háttér számításokat végző megoldást, kialakítottunk egy felhasználó barát webes portált, optimalizáltuk az elvégzendő felhasználói folyamatokat a portálon és a telefonon is, titkosítottunk, figyeltünk, mértünk, módosítottunk, teszteltünk ... figyeltünk, mértünk, módosítottunk, teszteltünk... és most összefoglaljuk a tapasztalatainkat, megmutatjuk azokat a megoldásokat amikkel legyőztük az utunkat nehezítő kihívásokat.

Meixner Zsoltról

Meixner Zsolt

Meixner Zsolt 2007 óta vesz részt egészségügyi alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében és klinikai kipróbálás lebonyolításában. Ezalatt nagy tapasztalatot szerzett egészségügyi partnerekkel történő együttműködésben.
Korábban több olyan projektben vett részt, ahol nem létezett olyan technológia aminek köszönhetően emberek hatékonyan végezhették volna el a feladatukat.
Tanárként olyan témát tanít, ahol az egészségügynek és az informatikának szorosan együtt kell működnie céljaik elérése érdekében.
Munkája során megtanulta, hogy az egészségügyi dolgozók és az informatikai fejlesztők közé egy hidat kell képezni. Ez a sikeres egyik fejlesztés kulcsa.

Karóczkai Krisztiánról

Karóczkai Krisztián

Karóczkai Krisztián több mint 10 éve foglakozik webes fejlesztéssel. Szerver és kliens oldalon is otthon érzi magát. Munkája során nem riad vissza kihívásoktól. Legszívesebben elosztott webes rendszerekkel dolgozik. Hisz a csapatszellemben, nagy figyelmet fordít a fiatal munkatársak folyamatos képzésére, fejlődésére. Az egyszerű letisztult megoldások híve. Szívesen elemzi és figyeli meg a felhasználók viselkedését, hogy az új tapasztalatok alapján egyértelmű könnyen használható megoldásokat hozzon létre.



Merklik László : Continuous Delivery a való életben

- Webalkalmazások kiadása -

Mottó:"Gyerekek, ma miért nem volt release?" - egy csalódott fejlesztő
Márciusig "klasszikus", három hónapos kiadási ciklusokkal adtuk ki a SaaS jellegű webalkalmazásunk különböző komponenseit, ill. azoknak az újabb verzióit. Akkor úgy döntöttünk, hogy áttérünk a folyamatos kiadásra, mert ezzel lehetővé tesszük, hogy az átlalunk használt agilis módszertan ne csak a mi munkánkat könnyítse meg, hanem még több értéket közvetíthessen az üzleti oldalnak.
A három havi kiadástól, mára eljutottunk a napi rendszerességű kiadásig.
Az előadás az elmúlt félév fejleményeit, konfliktusait, kisebb kudarcait, sikereit; tapasztalatait öleli fel. Inspiráló lehet azoknak, akiknek meg sem fordult a fejében; segíthet elkezdeni, azoknak, akik már gondoltak rá, csak nem mertek/tudtak belevágni, megnyugtató lehet azoknak, akik megpróbálták, de akadtak gondjaik.

Merklik Lászlóról

Merklik László

Értékes szoftvert létrehozni, szótérteni fejlesztőkkel és júzerekkel: ebben vagyok igazán jó. Jó pár éve találtam rá az agilis fejlesztésre, azóta azon vagyok, hogy minél többen fejleszthessenek úgy, hogy ne kelljen utálni a hétfőt és ne kelljen szombat éjjel valami hülyeséget leprogramozni.



Micsik András : Dinamikus skálázódás, kopi.sztaki.hu

- Infrastuktúra, BonFIRE, Cloud -

A kopi.sztaki.hu portál 2004 óta nyújt plágiumkeresési szolgáltatást. A szolgáltatás természetéből fakadóan a felhasználás mértéke messze nem egyenletes: tipikus, hogy az ellenőrzendő dokumentumok nem egyesével, hanem dömpingszerűen érkeznek be feldolgozásra. Ez szorított rá minket arra, hogy a KOPI szolgáltatáshoz a kapacitását a felhasználói igényeket dinamikusan követő skálázási megoldásokat próbáljunk ki. A kísérletekhez tesztkörnyezetként a BonFIRE európai felhőszövetség szolgált. A tesztelésről és eredményeiről szól az előadás.

Micsik Andrásról

Micsik András

Az MTA SZTAKI munkatársaként 18 éve foglalkozik webalkalmazások, portálok és csoportszoftverek kutatásával és fejlesztésével. Számos európai kutatás-fejlesztési projektben vett részt, ahol a digitális könyvtárak, webszolgáltatások, Szemantikus Web, Linked Open Data, stb. kutatási témák gyakorlati alkalmazási lehetőségeivel foglalkozott. E területeken rendszeresen ír és bírál tudományos folyóirat- és konferenciacikkeket.



Ördög Rafael : Szolgáltatásorientált architektúra Thrift segítségével

- DevOps, Thrift, REST -

Mostanában sokat hallani a webes világban a DevOps kifejezést, ami lényegében azt takarja, hogy az egyes termékek fejlesztői egyúttal az üzemeltetésért is felelnek. A csapatok közötti hatások minimalizálását és a skálázhatóságot is segítheti egy szolgáltatásorientált architektúra. Ugyan REST API-kon keresztül is megoldható egy ilyen rendszer kiépítése a Facebook által készített, majd nyílt forráskódúvá tett Thrift sokban megkönnyítheti az életünket. A bevezető jellegű előadás után azt is megmutatom, hogyan segíthet a Thrift meglévő monolitikus alkalmazás feldarabolásában.

Ördög Rafaelről

Ördög Rafael

A 90-es évek közepétől kezdve foglalkozott weboldalak készítésével hobbi szinten, majd 2000-től kezdve szabadúszóként tevékenykedik. Doktori program keretében 2005-től nagy molekula adatbázisokban keres gyógyszert adatbányászai módszerekkel. Ezt követően először egy adattárházas projektben vesz részt, majd az Emarsys csapatához csatlakozik mint csapat vezető. A Budapesti Coderetreat-ek rendszeres szervezője. Legfontosabb érdeklődési területei a skálázhatóság, performancia, adatbányászat illetve a tiszta kód.



Papp Dávid : Fejlesztés, tesztelés élesben

- Fejlesztés, tesztelés -

Szeretném nektek bemutatni, hogy ideális esetben, hogyan épül fel egy cég fejlesztési, tesztelési és éles környezete. Miként lehet lekövetni az szerver oldali változtatásokat fejlesztői környezetbe. Bemutatásra kerül egy tesztelési és élesítési folyamat. Miért érdemes fejlesztői környezettet biztosítani? Segíti-e a munkákat a szigorú tesztelés? Miért kell élesítési irány elveket meghatározni?

Papp Dávidról

Papp Dávid

Papp Dávid több éve foglalkozik üzemeltetési és fejlesztési problémákkal. Próbálja, megtalálni a következő kérdésekre a választ: Hogyan lehet a fejlesztők és az üzemeltetők között megtalálni a harmóniát? Hogyan hozzunk létre egy ideális fejlesztési és tesztelési folyamatot?



Pásztor János : Hogyan tervezzünk (és fejlesszünk) API-t?

- Programozás, API, Dokumentáció -

Tudtad, hogy egy jól megcsinált API megsokszorozhatja az üzletedet? Tudtad, hogy az API-szemléletnek köszönhetően jobb kódot fogsz írni? Mi az API? Hogyan segíti az API az üzletet? API tervezési alapelvek, mit tegyél és mit ne. Hogyan és mit dokumentálj? — Ezekre a kérdésekre ad választ és továbbmutató olvasmányokat az előadás.

Pásztor Jánosról

Pásztor János

Pásztor Jánost több éve foglalkoztatja a fejlesztés és az üzemeltetés közötti keskeny mezsgye: hogyan lehet egy alkalmazást könnyen üzemeltethetővé tenni? Hogyan lesz egy környezet fejlesztő-barát? Jelenleg Bécsben DevOps szakembereként dolgozik és mellette a Neticle Technologies Kft. üzemeltetési feladatait látja el.



Johannes Schlüter : PHP 5.4/ PHP 5.5 / PHP 5.6

- PHP -

Overview over current features and the future roadmap, reasonings for some things and explanation of the development process

Johannes Schlüterről

Johannes Schlüter

Johannes is a member of Oracle's MySQL Connectors and Client Connectivity team. He is the release manager of PHP 5.3 and speaker at different conferences worldwide.



Palócz István : 10 évesek vagyunk

- Webkonferencia, Magyar Webért Egyesület -

2003-ban, akkor még PHP Konferencia néven indult útjára rendezvénysorozatunk. Szeretném, ha egy kis meglepetés és egy rövid visszatekintés keretében együtt ünnepelnénk meg ezt a jubileumi alkalmat. Igyekszem bemutatni azokat az arcokat, akik a rendezvény mögött álltak, állnak és pár anekdotával szórakoztatnám a tisztelt nagyérdeműt.

Palócz Istvánról

Palócz István

Szabad Szoftver hívő és közösségi arc. Részt vett több konferencia szervezésében, megálmodásában és megvalósításában. Jelenleg az Integral Vision vezető fejlesztője. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.



Prém Dániel : OWASP Top10, 2013

- Webalkalmazás, Biztonság -

Az alkalmazásbiztonság évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap, amelyben élharcos szerepet vállal az OWASP szervezete. Idén júniusban kiadták az egyik leghíresebb projektjük, a TOP10 idei, 2013-as frissített verzióját. Az előadásomban ezt a listát fogom górcső alá venni, belemegyek majd a részletekbe és megmutatom, hogy melyik fejezet esetén milyen kapcsolódó OWASP projekt létezik még, amelyeket ugyan úgy érdemes megnézni és esetleg az ott található információkat az alkalmazásokba tervezésekor és implementációjakor felhasználni.

Prém Dánielről

Prém Dániel

Prém Dániel már 7 éve foglalkozik a webes technológiákkal. Ezen belül szakterülete a biztonságos web-alkalmazásfejlesztés és a webes behatolás detektáló rendszerek, valamint a web-alkalmazás szintű tűzfalak. 2011 februárjától az Óbudai Egyetem munkatársa, ahol részt veszek az alapképzésben, valamint az informatikai biztonság szakirány oktatásában. Emellett több IT biztonsággal foglalkozó szakdolgozatot konzultál. Az egyetem révén részt veszek több, az IaaS felhőket érintő biztonsági kutatásokban.



Prém Dániel : Nagyméretű webes projektek a felhőben

- Cloud, Infrastruktúra tervezés-

A Cloud-Computing térnyerésével egyre többen használnak valamilyen felhő szolgálatatást. Sok esetben észre sem vesszük, hogy valójában egy Cloud rendszeren dolgozunk. Az Óbudai Egyetemen több kutatási projekt is foglalkozik a felhő alappú vagy éppen a kritikus infrastruktúrák biztonsági kérdéseivel. Az előadásom során szeretném bemutatni az Óbudai Egyetemen elér K+F eredményeinket, amelyek hasznosak lehetnek nagy méretű webes projektek tervezésekor.

Prém Dánielről

Prém Dániel

A Prém Dániel már 7 éve foglalkozik a webes technológiákkal. Ezen belül szakterülete a biztonságos web-alkalmazásfejlesztés és a webes behatolás detektáló rendszerek, valamint a web-alkalmazás szintű tűzfalak. 2011 februárjától az Óbudai Egyetem munkatársa, ahol részt veszek az alapképzésben, valamint az informatikai biztonság szakirány oktatásában. Emellett több IT biztonsággal foglalkozó szakdolgozatot konzultál. Az egyetem révén részt veszek több, az IaaS felhőket érintő biztonsági kutatásokban.



Szalai Kálmán : A Firefox-on túl is Mozilla

- Innováció, hitelesítés, WebDav -

A Mozilla globális és aktív közössége nem csak böngészőt és most már operációs rendszert készít, hanem elősegíti az érdekes projektek fejlődését házon belül és azon kívül is. Az előadásomban a Mozilla kísérleti műhely néhány innovatív megoldását mutatom be. Szó lesz E-mail alapú hitelesítési rendszerről, ,elvénygyűjtő megoldásról, olyan fejlesztésekről amelyek a Te életedet egyszerűsíti (vagy a honlapodra látogató vendégekét)

Szalai Kálmánról

Szalai Kálmán

Szalai Kálmán, a barátainak és a nyílt forráskód barátainak: Kami. Kami 2004 óta járul hozzá a Mozilla közösség munkájához. A SeaMonkey és a Mozillával kapcsolatos honosítási munkában vesz részt, kiadási bulikat szervez és előadásokat tart valamint cikkeket ír. Kami lelkes híve a szabad szoftvereknek ezért számos más projektben is közreműködik. Rendszergazdaként dolgozik egy telekommunikációval foglalkozó fejlesztő cégnél és napi szinten használja a nyílt forráskódú technológiákat. A magyarországi Firefox OS csapat tagja. A sok alvás helyett meg inkább kirándul, vitorlázik és jó borokkal itatja a cimboráit.



Szász Zoltán : Automata tesztelés és BDD

- BDD -

Miért kevés az informális specifikáció önmagában? Miért automatizáljuk a tesztelés folyamatát? Ha az informális specifikáció nem hatékony, miért van egyáltalán? Lehet-e automatikusan verifikálni egy informális specifikációt? Reményeim szerint az előadás végére többek közt ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

Szász Zoltánról

Szász Zoltán

Társalapítója és szervezője a budapesti PHP meetupnak. Rajong az agilis fejlesztésért. Több mint 10 éve tervez és fejleszt skálázható webes rendszereket. De azt is tudja, hogy hogy kell üzemeltetni, magas rendelkezésre állással. Munkája során saját bőrén tanulta meg, hogy mennyire fontos a tiszta kód, és az automata tesztelés.



ifj. Szommer Károly : Internetes bújócska a jövőben

- Internet, adatbiztonság, "Nagy Testvér" -

Internet. Csatlakozzunk fel! Web 2.0. Osszuk meg a tartalmakat! Legyünk virtuális polgármesterek! Vajon hova vezethet ez a kommunikációs- és adatrobbanás? Igaz, hogy egyre több "Nagy Testvér" van közöttünk? Milyen lehetőségei vannak annak, aki nem szeretne kiszolgáltatottá válni ebben a virtuális világban? Az előadó ezekre a kérdésekre ad választ ebben a témában, amelyhez biztos mindenkinek lesz egy-két szava.

ifj. Szommer Károlyról

ifj. Szommer Károly

Szommer Károly okleveles folyamatszabályozó mérnökként végzett 2010-ben a Kaposvári Egyetemen. 2010-től PhD hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságinformatika Doktori Iskolájában, 2013-tól tudományos segédmunkatársként dolgozik ugyanott, a Számítástudományi Tanszéken. Kutatási területe az interneten megtalálható adatok bányászata, profilírozása. Ennek lehetőségeivel és korlátaival foglalkozik, illetve azzal, hogy mennyire vagyunk tudatosak adataink publikálásában.