Lineup

9:00 — 10:00
Registration
10:00 — 10:45
11:00 — 11:45
12:00 — 12:45
13:15 — 14:00
14:15 — 15:00
15:15 — 16:00
16:15 — 17:00

Egy "Úttalan út" Java

Stage: dealogic
Time: 10:00 — 10:45

Amikor a webről van szó, akkor még egy konzervatív Java-s környezetben is jönnek-mennek világmegváltó technológiai újítások. A mikroszervizek és asszinkron webes kommunikáció korában próbálunk úgy tenni mintha, a néhány éve még meghatározó 3-4 betűs rövidítések a dinoszauruszokkal együtt pusztultak volna. Sajnos vagy szerencsére ezek legtöbbsége azonban még ma is velünk él vagy haldoklik. De vajon az új és korszerű környezeteinkkel képesek leszünk az utolsó koporsó szögek beverésére? Fejlesztőként mit nyerünk, és veszthettünk ezek technológiák alkalmazásával?

Karóczkai Krisztián

Ha éppen nem a családommal csavargok, és nem egy kissé már öregedő orosz motort próbálok használható állapotba hozni, akkor vagy egy mozillás rendezvényen veszek részt vagy elosztott Java alapú webes megoldásokkal foglalkozok. Az elmúlt bő tíz évben amit a Java és a web körül töltöttem megéltem már számtalan 3-4 betűs divatos világmegváltó technológia el- és kimúlását. Az oktatás és a tudás-, tapasztalatátadás fontos számomra.


Ha egy dolgot tanulsz ma, ez legyen az!

Stage: Methodology
Time: 10:00 — 10:45

A szoftverfejlesztés egy dologban nagyon különbözik a legtöbb szakmától, és pedig abban, hogy nincs biztos pont. Ha jól csináljuk, akkor semmit nem csinálunk kétszer ugyanúgy, mert ha igen, akkor már ezt is automatizáltuk. De hogyan lehet ezzel a véget nem érő bizonytalansággal bánni? Hogyan lehet ilyen feltételek mellet elkerülni a hatalmas bukfenceket? A titok, amit megosztok majd veletek olyasmi, amit a product managementtől a UX-en át a konkrét kódolásig mindenhol tudtok alkalmazni, sőt, talán már használjátok is. Egy mintát mutatok, amit azután sok helyen fel fogtok fedezni, és sok mindenre tudjátok majd alkalmazni.

Ördög Rafael

Még gimnazista koromban kezdtem a szakmát szabadúszóként, azután egy bioinformatikai cégnél fejlesztettem, az elmúlt öt évben pedig csapatvezető voltam az Emarsys-nál, amíg product owner nem lettem. Emellett coderetreateket szervezek és előadok konferenciákon és meetupokon. A legfőbb büszkeségem a Lean Poker, egy olyan workshop sorozat, ahol arra tanítom a fejlesztőket játékos keretek között, hogyan tudnak a continuous deployment segítségével minél gyorsabban minél több értéket teremteni.


Amiről a UX-esed nem mesél

Stage: Frontend
Time: 10:00 — 10:45

Azt gondolod, a UX csak szép drótvázak, egy hétvége alatt felrajzolhatóak? Végigvezetlek egy teljes projekt UX folyamatán, az első brief beszélgetéstől a részletes specifikációk leadásán keresztül egészen az analitikáig… Szó lesz megfigyelési napokról, mintagyűjtésekről, felhasználói tesztekről, workshopokról, information architecture-ről, használhatósági tesztelésről, analitikai elemzésekről, mindarról, ami a színfalak mögött történik mielőtt te fél évvel később kézbekapsz egy Avocode linket, néhány flowchartot meg a pszeudokódban írt komponensenkénti specifikációt…

Adam Nemeth

Volt webfejlesztő, PHP dev, architect, legutóbb frontendesből lett UX-es, ma az ország legkeményvonalasabb UX-tanácsadó cégét vezeti. Fő területük a stratégiai tervezés és kutatás: az ügyfél egymondatos gondolatából kódolható specifikációt gyártanak, amiről már bebizonyították, hogy ez kell a felhasználónak, így általában nem változnak.


Randiappok bűvöletében

Stage: API
Time: 10:00 — 10:45

Górcső alá vesszük, hogy hogyan lehet a Tinderről adatokat leszedni, és hogy milyen adatokat is tárol a Tinder. API-viszafejtés: hogyan érdemes nekiállni, megfelelő eszközök használata és az adatok kiértékelése.

Vigh Zoltán

DevOps/IT manager


UX kutatások: megfelelő időben, megfelelő módszerrel!

Stage: Frontend
Time: 11:00 — 11:45

Számos, a szociológiából jól ismert kutatási módszer alkalmazható a webes felületeken is. Mindig kérdés, hogy a fejlesztés melyik szakaszában milyen módszert érdemes használni. Egy biztos: bármennyi is, a kutatásra fordított idő és pénz bőségesen megtérül. A jó időben, megfelelő módszerrel végzett kutatásra fordított befektetés méginkább. Miért hagyják ki mégis rendre a fejlesztésekből a kutatásra fordított időt, pénzt, energiát?

Herendy Csilla PhD

Egyetemi adjunktus, a Bolognai Egyetem vendégoktatója. 2003 óta foglalkozik webes felületekkel, 2005 óta UX kutatásokkal. Számára kedves kutatási terület a mentális modellek vizsgálata, kutatási módszere a mélyinterjú és az eye-tracking.


Egy éles microservices környezet bemutatása

Stage: dealogic
Time: 11:00 — 11:45

A GhostMonitor.com egy marketingeszköz webshoptulajdonosok számára. Egyéves fennállásunk alatt már sok mindent megtanultunk, amit a microservices-ről tudni kell és tudni érdemes. Előadásomban bemutatok pár praktikát, ami mindenkinek hasznos lehet, ha egy ilyen rendszert szeretne elkezdeni fejleszteni és üzemeltetni. A bemutató alatt szó lesz a buildelésről, tesztelésről és az élesítés menetéről is.

Papp Dávid

A GhostMonitor.com Chief Architectje, sokéves tapasztalattal rendelkezik nagyméretű architektúrák kialakításában, cloud és baremetal infrastruktúrák fejlesztésében és üzemeltetésében.


Robotdetektálás IT-rendszerekben

Stage: API
Time: 11:00 — 11:45

Egy felhasználói viselkedést elemző IT-biztonsági szoftver szkriptdetektáló modulját mutatom be. A modul célja, hogy különbséget tudjunk tenni robot és emberi felhasználók között, hogy különböző monitorozási stratégiát alkalmazhassunk rájuk. Biztonsági szempontból rendkívül fontos a viselkedésbeli változások felismerése is, azaz amikor egy korábban emberként viselkedő felhasználó elkezd szkripteket futtatni és fordítva. Az előadásban röviden áttekintjük milyen célt szolgál a felhasználói viselkedés elemzése, és bemutatok néhány általunk alkalmazott módszert a szkriptek megtalálására.

Windhager-Pokol Eszter

Senior data scientist vagyok, egy gépi tanulás alapú IT-biztonsági szoftver fejlesztőjeként dolgozom a Balabitnél. Több mint nyolcéves tapasztalattal rendelkezem adatbányászati elemzések, tanácsadás és oktatás területén.


Összezárva – avagy unikornis vagy csillámpóni?

Stage: Methodology
Time: 11:00 — 11:45

Sokszor előfordul, hogy fejlesztők, programozók együtt dolgoznak grafikusokkal. Mik azok, amikre nem árt odafigyelni, hogy a végén mindenki élve távozzon? Melyek azok a lépések, melyeket bárki meg tud csinálni? Mik a követhető trendek?

Takács Lívia

Szeretek megfigyelő lenni egy színes forgatagban. Ebből töltődöm fel és ezáltal merítem az újabb inspirációkat a munkámhoz. Nyolc éve foglalkozom grafikával. A logótervezéstől a brandépítésen át a kampányokig szinte mindenhez volt már szerencsém. Mi érdekel? Minden. Mit csinálok most? Szabadúszó grafikus vagyok, aki mozgóképet és animációt tanul, s ezek mellett regionális koordinátor a Mozillánál.


Webszerver tegnap és ma

Stage: dealogic
Time: 12:00 — 12:45

A webes világ alapja a webszerver, mely az elmúlt pár évben gyorsabban változott, mint ahogy megalszik a tej a szobában. Alig pár éve még az volt a „menő”, hogy egy PHP-alkalmazást nem Apache+mod-php környezetben futtattunk, hanem Nginxszel és FPM-mel, hogy az egyes virtualhostoknak külön Linux usere legyen. Ma meg már ki futtat két weboldalt egy szerverrel? A konténerizáció elborít mindent és mindekit. De mi is ez, és miért lett ennyire nagy divat? Miért jobb egy konténer, mint egy virtuális gép? És hogy jön ide a devops? Fejlesztőként mi közöd mindehhez?

Az előadás azoknak a fejlesztőknek és üzemeltetőknek szól, akik számára még új ez a technológia, és szeretnék megérteni, mások miért imádják annyira, hogy semmi másról nem hajlandóak beszélni.

Az elvi alapok mellett előkerül a technológia legismertebb tagja, a Docker is: miért pont ez, és miért lett a technológia „iPhone-ja” (már rég tudja ugyanezt más is, mégis ez kell mindenkinek)?

Czakó Krisztián

Linux rendszergazda volt az elmúlt huszonkét évben. Most még nem tudja mi, de élvezi. Valaha megalapította a Linux Akadémiát, ami a mai napig a legnagyobb magyar Linux oktatóközpont. Az első ember a földön, aki Linux rendszergazda meetupot szervezett a Microsofthoz.


GraphQL from Zero to Hero

Stage: API
Time: 12:00 — 12:45

The presentation covers an introduction to the GraphQL query language, explaining its features and benefits. I will show how minimal an investment you have to do to start up your GraphQL endpoint, without having to rewrite your entire database infrastructure. The talk is mostly a live demonstration (live coding).

Gabriel Mičko

My name is Gabriel Mičko. I am an enthusiastic front-end developer who loves the web and new technologies around it. I am a tech speaker, contributor, volunteer at Mozilla. I believe in the mission to ensure the Internet is a global public resource, open and accessible to all.


Jó pandúr lesz-e a jó rablóból?

Stage: Methodology
Time: 12:00 — 12:45

Közel tizenöt év fejlesztői múlt után átálltam a barikád túloldalára. Immár két éve product ownerként tevékenykedem, és nap mint nap végtelen számú „vektort” próbálok egy irányba állítani, hogy az eredőjükből egy kiváló termék – jelen esetben szoftver – születhessen. Egy formális előadás helyett inkább beszélgetős, sztorizgatós formában mesélném el az elmúlt két évem tapasztalatait. Milyen kihívásokkal szembesültem, milyen hibákat követtem el, és miként léptünk túl rajtuk.

Szász Zoltán

Alapító szervezője a budapesti Full Stack Meetupnak. Rajong az agilis fejlesztésért. Közel tizenöt év fejlesztés és üzemeltetés után területet váltott, és productosnak állt. Munkája során saját bőrén tanulta meg, hogy mennyire fontos a fenntartható – és tiszta – kód. Tudását bárkivel szívesen megosztja, sokszor kéretlenül is. Twitteren @szaszz.


A hallható layout

Stage: Frontend
Time: 12:00 — 12:45

Egy vizuálisan jól megtervezett weboldalon elég néhány röpke pillantás, és az oldal tartalmi szerkezetéről rögtön kialakul bennünk egy kép. Azonnal látjuk, hogy van a navigáció, hol van a kiemelt hír, vagy hol van a keresőmező. De mi van akkor, ha valaki nem lát? Vajon ha nincs vizualitás, akkor nincs layout sem? Előadásomban azokat a modern webfejlesztési technikákat szeretném demonstrálni, amelyek segítségével vak felhasználóink is akadálytalanul és kényelmesen feltérképezhetnek egy layoutot. Egyebek mellett szó lesz a HTML5 szemantikáról, az ARIA-ról, a böngésző és a képernyőolvasó programok kapcsolatáról is. Reményeim szerint az előadás végén mindenkiben tudatosul majd, hogy a layout kialakítása nem csak azt jelenti, hogy a CSS segítségével diveket tologatunk jobbra-balra.

Szántai Károly

Weboldalak akadálymentességével foglalkozom több mint tíz éve. Független szakértőként cégeknek és fejlesztőknek segítek abban, hogy weboldalaik akadálymentesek legyenek. Rendszeresen tartok előadásokat és tréningeket a webes akadálymentesítésről, illetve a webszabványokon alapuló fejlesztésről. A témához kapcsolódó blogom az Akadálymentesweb.hu címen olvasható.


Webszerverek biztonsági beállításai

Stage: dealogic
Time: 13:15 — 14:00

Mára a HTTPS egyre nagyobb arányban váltja le a korábbi titkosítás nélküli HTTP forgalmat, ami alapvetően üdvözlendő, ugyanakkor könnyen egyfajta hamis biztonságérzetet alakíthat ki az üzemeltetőkben és a felhasználókban egyaránt. A titkosítás és az autentikáció megléte közel sem elegendő. Kellő odafigyelést igényel a konfiguráció és a folyamatos karbantartás egyaránt. Az egészen egyszerű személyi honlapoktól a komoly biztonsági szintet igénylő internetbanki szerverekig csaknem mindenhol találni problémákat a TLS réteg beállításaiban. Ezek lehetnek szépséghibák, apróbb hiányosságok, de sajnos az sem ritka, hogy egyes szolgáltatások súlyos biztonsági sebezhetőségek által érintettek. Az előadás révén megismerkedhetsz a téma szempontjból releváns fogalmakal, szabványokkal, a teszteléskor használható eszközökkel, illetve azzal, milyen problámákat okozhat egy-egy rossz beállítás a banki- vagy a magántitkok vagy épp a weblap tartalmának hitelessége kapcsán.

Pfeiffer Szilárd

Szoftverfejlesztőként hosszú évek óta foglalkozom hálózati biztonsági eszközök fejlesztésével. Szababdidőmben nyílt forrású, illetve szabad szoftverek fejlesztésével, népszerűsítésével, szabad tartalmak létrehozásával foglalkozom.


Nincs timesheet, a magam ura vagyok

Stage: Methodology
Time: 13:15 — 14:00

Hosszú évekig a hagyományos mederben, reggeltől estig az irodában tologattam a pixeleket. Rendszerint pontban hat órakor összepakoltam és hazamentem. Aztán kiléptem a cégből, és szabadúszóvá váltam. Az első dolgom az volt ébredés után, hogy elmentem az egyik fürdőbe, és ebédig lógattam a lábam a forró vízben. Ezt követően estig dolgoztam otthon, majd másnap délelőtt elmentem moziba, mert éppen ahhoz támadt kedvem. Emlékszem, ültem a metrón, és néztem a munkába tartó fásult arcokat. Akkor dolgoztam, amikor akartam. Ott dolgoztam, ahol jólesett. Szabad voltam. Szabad voltam és lelkes. Ugyanazt csináltam mint előtte, de senki nem mondta meg, hogy mikor és hol tegyem, és ez végtelenül boldoggá tett. Aztán többen lettünk. Ma már közel húszan dolgozunk együtt. Az évek során a növekedéssel együtt alakultak ki a jelenlegi szokásaink. Ezek adják meg a biztos keretet, hogy helytől és időtől függetlenül, szabadon dolgozhassunk.

Előadásomban bemutatom azt a működést, amit az elmúlt hét évben, organikusan alakítottunk ki. A scrum, integrálszemlélet és pozitív pszichológia elemeiből összeállt cégkultúra lesz a fókuszban.

Kulcsár Zsolt

Az Integral Vision csapattagja vagyok. Olyan munkakörnyezet kialakításában vagyok motivált, ahol mindenki megtalálhatja a saját hangját és számítását. Ahol a növekedés és elmélyülés határozza meg a hétköznapokat. Ahol a közösen kialakított szokások diktálják a ritmust.

Szabadidőmben új témákkal ismerkedem, és ha beszippant valami, akkor van, hogy évekig a rabja leszek. Legutóbb másfél éve vonzott be a brazil jiu jitsu, és újabban a széki táncrend alá húzható muzsika fogott meg.


CSS Layout Storm

Stage: Frontend
Time: 13:15 — 14:00

Nowadays we can create beautiful layouts relying on the tradition of graphic design. I will show the evolution of web page layout so far, and then the audience will learn step by step how Grid, Flexbox, Shapes and viewport units can be combined together in a way that revolutionizes how we approach the web page, showing examples and with a simple demonstration.

Manel Rhaiem

Manel Rhaiem, a woman in tech, from Tunisia, joined the IT world in 2010, when as a developer she got involved with the local open source club at her university, focusing on web technologies. A Mozilla representative since 2013, she’s a tech speaker and passionate about the web. For more information check out her blog at mermi.xyz.


Az Internet felépítése - A szolgáltatók szemszögéből

Stage: API
Time: 13:15 — 14:00

Hogyan épül fel az Internet? Mi is az a Peering valamint az IP-Tranzit? Hogyan alakul jelenleg Magyarországon az internet szolgáltatások műszaki háttere? Milyen új irányok és trendek várhatóak? A "sending party pays" trend, illetve a nagy access szolgáltatók vertikális integrálódása. Ki fizeti ki a következő generációs technológiára átállást? Ezekre a főbb kérdésekre keressük a válaszokat.

Angeli János

1998 óta foglalkozik az Internet szolgáltatások műszaki hátterével, 2002 óta üzemelteti a Budapesti Internet kicserélő központot (BIX). Nevéhez fűződik a 2000-es évek elején az InterWare szervertermeinek és IP hálózatának tervezése, mely abban az időben a hazai webszerver piac 40-50%-át szolgálta ki. Később a 2000-es évek vége felé a Docler cégcsoportnál globális tartalom kiszolgáló hálózatot épített ki, és felügyelete alatt épült meg Magyarország legnagyobb teljesítmény-sűrűségű szerverterme is. Jelenleg műszaki igazgatóként résztulajdonosa a RackForest-nek, mely jelenleg vezető szerepet tölt be a hazai bérszerver és VPS piacon, valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa Egyesületen (ISZT) belül működő BIX bizottság elnöke.


Futtassunk automata teszteket!

Stage: dealogic
Time: 14:15 — 15:00

Amikor egy fejlesztőcsapat eldönti, hogy belép az automata tesztelés csodálatos világába két nehézséggel kell megküzdenie. Egyrészt meg kell tanulnia, hogy hogyan kell automata tesztet írni, másrészt ki kell alakítania egy olyan infrastruktúrát, ahol az automata tesztjeit futtatja. Ez utóbbi gyerekjáték a Docker és Gitlab páros segítségével, melyet szeretnék bemutatni az előadásomban.

Palócz István

Az 5Net Interaktív vezető fejlesztője. Emellett tanácsadóként segít bevezetni a modern fejlesztési módszertanokat és eszközöket a webes fejlesztéssel foglalkozó cégek számára. Szabadidejében a PHPConf, Web és Drupal Konferencia egyik főszervezője. Amikor nem a computer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.


Angular 2 és a szép (meg egy picit komplex) új világ

Stage: Frontend
Time: 14:15 — 15:00

Az elmúlt néhány évben a front-end és a JavaScript világ robbanásszerű növekedésen ment át. A JavaScript (ES 5.1) nagyon megnehezítette a nagyobb csapatok hatékony együttműködését és a komplex projektek hosszútávú fejlesztését. Erre a problémára keresték a megoldást a Google-nél az Angular 2 tervezésekor. Emiatt számos koncepciót vettek át más területekről, amelyek a front-endes szakemberek nagy részének újdonság, illetve a fejlesztési környezetek bonyolultsága elkezdte megközelíteni a nehézsúlyú versenyzőkét.

Előadásunkban ezeket a koncepciókat fogjuk áttekinteni, most hogy az Angular 2 végleges verziója kiadásra került, illetve szeretnénk egy áttekintő képet adni arról, hogy miért is érdemes elkezdeni a migrálás útján haladni.

Nagy Gergő

Nagy Gergő vagyok, egyetem után csináltunk egy webdesigncéget, ami később átalakult termékfejlesztős és front-endes irányba. Az elmúlt két-három évben a technológiai trendeket követtem nyomon, illetve bedolgoztam termékfejlesztős cégeknek. A fő kérdés, aminek a megoldását kerestem: hogyan lehet a legkevesebb erőforrásból a legtöbb platformon a felhasználókat megfogó terméket fejleszteni a lehető leggyorsabban. Ennek kapcsán kezdtem el Angular 2-vel foglalkozni még béta állapotában.

Harangozó Gábor

Harangozó Gábor vagyok, tizennyolc éve foglalkozom programozással. Független szakértőként dolgozom. Az elmúlt években főképp webes alkalmazások fejlesztésével foglalkoztam (Symfony, Node.js, LoopBack). Szeretem követni és kipróbálni az új technológiákat, így találkoztam majdnem egy éve az Angular 2 akkor még béta verziójával, és rögtön magával ragadott az egyszerűsége és az ebben rejlő ereje.


Code is Art

Stage: Methodology
Time: 14:15 — 15:00

Code is engineering, you say? I think it is at least as much art as it is engineering. Writing beautiful code, having a project that you are happy with is something we all strive to do, yet so few people say they have it. Why? How do we fix this?

As small companies and many developers struggle with writing reusable, clean code, maybe a different look at how we work is beneficial. Come and join me for a fresh point of view at programming.

Pásztor János

DevOps engineer and passionate IT geek at heart. Development Lead at IXOLIT in Austria, Editor in Chief for the Refactor Zone and the Hungarian Refaktor Magazin.


Kapcsolódás API-khoz Android platformon

Stage: API
Time: 14:15 — 15:00

Az API-hoz való kapcsolódás egyik lényeges eleme a mai mobilappoknak. Több könyvtár közül is választhatsz, majd implementálnod, optimalizálnod és tesztelned kell. Összefoglaltam milyen lehetőségek vannak és mire érdemes figyelni.

Vaszil Ádám

Az fps webügynökség fejlesztője.


Angular 2 éles környezetben

Stage: Frontend
Time: 15:15 — 16:00

Szeptember 14-én kiadták az Angular 2 végleges verzióját a sok béta és RC után. Most már biztonságosan tudunk alkalmazásokat fejleszteni Angular 2-ben anélkül hogy a stabilitás miatt kellene aggódnunk. Viszont ha nem figyelünk oda a méret és a sebesség gyorsan szűk keresztmetszetté válhat. Hogy ezeket megoldjuk olyan eszközöket és technikákat fogok mutatni, amivel az alkalmazás mérete és a kezdeti várakozási idő is csökkenthető drasztikusan. Mindezeknek az automatizálását is megmutatom, hogy ne kelljen senkinek az eszközöket kézzel összeraknia.

Gábor Soós

Lassan már 5 éve foglalkozom Javascript fejlesztéssel mind backend, mind frontend oldalon, aminek teljesen rabjává váltam. Szeretem kipróbálni a legújabb dolgokat és a tapasztalataimat megosztani kód, cikkek és előadások formájában. Szeretem az extrém programozást és a szakmámra mint mesterségre tekintek. Év elején kezdtem el jobban belemerülni az Angular 2 világába, ami egészen oda vezetett hogy aktív szervező tagjává váltam a budapesti Angular Meetupnak.


IoT – a kétdolláros webszerver

Stage: API
Time: 15:15 — 16:00

Évek óta zajlik az Internet of Things forradalma, a kiskereskedelmi forgalomban elérhető modulok ára hétről hétre csökken, miközben az eszközök tudása és a közösségi programok száma megállás nélkül növekszik. Manapság két dollárért – egy közepes méretű tejeskávé árából – már venni tudunk egy bélyegnyi méretű webszervert, mindenféle izgalmas analóg és digitális interfésszel, amelyekre további két dollárért megvásárolt hőmérő modult csatlakoztatunk! A mérési eredményeket pedig küldhetjük közvetlenül és valós időben – wifikapcsolaton keresztül – a felhőbe.

Auth Gábor

Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi tíz évben Java fejlesztőként dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozásoktatás előzött meg. Jelenleg szabadúszó IT- és Java-szakértő, a háta mögött már tizenöt évnél több Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle. Tíz éve hozta létre a javaforum.hu portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült javás közösséget.


Megújulás, altatás nélkül, (majdnem) fájdalommentesen. Lehetséges?

Stage: Methodology
Time: 15:15 — 16:00

Adott egy nagy látogatottságú, több országban jelenlévő webáruház, rengeteg beépített funkcióval, erős marketinggel, spagettikóddal – amit meg kellene újítani, hogy a fejlődés fenntartható legyen.

A téma egyre inkább aktuális és nagyon izgalmas. Aktuális, mert az idő előrehaladtával egyre több az elavult motorral üzemelő webáruház a piacon. Ráadásul ezek többsége rengeteg funkcióval rendelkezik, melyekbe egyre nehezebb újabb és újabb igényeket megvalósítani, főleg biztonságosan. A termelés nem állhat meg, viszont, ha valaki gondol a jövőre, akkor azzal is tisztában kell lennie, hogy a megújulás előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik.

Az előadás során a hallgatóság betekintést kaphat egy jelenleg is zajló ilyen megújítási projektünkbe. Beszélünk sikerekről, nehézségekről, konkrét megvalósításról és eredményeiről.

Krisztián Kimák

2012 óta vagyok PHP backend fejlesztő. Ekkor kerültem a BIG FISH csapatába, ahol főként e-kereskedelmi megoldásokat fejlesztünk és üzemeltetünk. Korábban C++-ban dolgoztam majdnem hét évig. Járműdiagnosztikai és számlázóprogramokat készítettünk, de a web izgalmas világa egyre inkább a hatalmába kerített, ezért váltanom kellett. Vallom, hogy ebben a szférában elkerülhetetlen a folyamatos megújulás, és mindig nyitottnak kell lenni az új ismeretek befogadására.


Mutációs tesztek PHP-ben

Stage: dealogic
Time: 15:15 — 16:00

Unitteszteket írni szinte bárki tud. Azonban mikor nagy a hajtás, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, netán elkapkodjuk azokat. Így amikor a szoftverünk tesztlefedettsége a mágikus 80% felé ér, akkor lehet hogy hamis biztonságérzetet adnak.

A mutációs tesztek segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy a tesztjeink valóban hatékonyak, és nem csak a lefedettséget növelik.

Papp Krisztián

2012 óta foglalkozom PHP-vel és JavaScripttel kisebb cégeknél, valamint egy ideje szerveroldali Javával az EPAM Systems-nél. Célom, hogy lépést tartsak a világgal, és a rengeteg elérhető eszköz/technológia közül bevezessem azokat, amik valóban hasznosak és kényelmesebbé, hatékonyabbá teszik a fejlesztést.


Three.js – 3D a weben

Stage: Frontend
Time: 16:15 — 17:00

A WebGL már évek óta elérhető a modern böngészőkben, mégis kellett idő, hogy kiforrja magát, és a legtöbb eszközön élvezhető legyen. Mára egyre elterjedtebb, és az „experimental” projekteken túl számos helyen találkozhatunk 3D-s webes megoldásokkal kezdve az oldal dizájnelemeitől az egyszerű játékokon át a bonyolult adatvizualizációs megoldásokig.

Előadásomban a WebGL alapjait szeretném bemutatni a Three.js JavaScript függvénytár használatával. Gyakorlati példákon keresztül szemléltetném az egyes felhasználási területeket, kitérve a weboldal arculati elemeire, a játékokra és a technológiában rejlő további lehetőségekre.

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztőként erősítem az fps webügynökség csapatát. Igyekszem front-end és back-end téren is naprakész lenni, és szívesen kísérletezem új technológiákkal.


Beyond Magic

Stage: dealogic
Time: 16:15 — 17:00

Web applications quite frequently need to handle either imagery that is part of the application or images uploaded by users. By far the most popular library used for this task is ImageMagick. Whilst used quite commonly within various wrappers for different programming languages there are many reasons why one would consider other solutions. Using a custom on-the-fly image resizing solution as a case study we’ll look at alternatives that offer different feature sets to the widely used one.

Michael Emhofer

I’m a Ruby on Rails developer living and working in Vienna. I currently work at Lomography where part of my responsibility is developing and maintaining a photo sharing community dedicated to analog photography.