Program

 
Corvin
Rákóczi
Deák
08.00 08.40
Regisztráció
08.40 08.55
Megnyitó
09.00 09.40 JavaScript reneszánsz* A PHP 5.4 újdonságai* A felhasználónak mindig igaza van*
09.40 10.00
Szünet
10.00 10.40 HTML5 Windows Phone Mangora* Zend Framework 2.0 Az első három másodperc
10.40 11.00
Szünet
11.00 11.40 A Windows 8 alkalmazás modellje* Cassandra & PHP* UI & UX a magyar weben*
11.40 12.00
Szünet
12.00 12.40 A Node.js bemutatása Elérhető bármi áron Facebook alkalmazás fejlesztés
12.40 13.00
Szünet
13.00 13.40 Socket megoldások JavaScripthez InnoDB data recovery Webalkalmazások biztonsága
13.40 14.00
Szünet
14.00 14.40 Mobil vs. live streaming Nyílt forrású portálok DevOps a Prezinél*
14.40 15.00
Szünet
15.00 15.40 A tévé mint új platform Liferay Marketplace A gagyin túl
15.40 15.45
Zárszó és köszönetnyilvánítás

JavaScript reneszánsz

Prezentáció Dávid Zoltántól

Az előadás a JavaScript és a HTML5 együttesének lehetőségeit vizsgálja élő példákon keresztül. Végigmegyünk egy teljesértékű JavaScript-HTML5 alapú alkalmazás felépítésén, és megvizsgáljuk a vele kapcsolatos fejlesztői kihívásokat (canvas-programozás, hang- és képkezelés).

Dávid Zoltánról

Dávid Zoltán

2004-ben végzett a Műszaki Egyetemen, azóta főleg webes fejlesztésekkel foglalkozik. Érdeklődési köre vállalható részét a web, a gépi tanulás és a küzdősportok háromszöge alkotja. A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén dolgozik, a HTML5–JavaScript kombinációval tavaly esett szerelembe.


HTML5 Windows Phone Mangora

Prezentáció Nagy Dánieltől és Fekete Krisztiántól

Napjainkban egyre elterjedtebbek az okostelefonok. Egy weboldal fejlesztése során a fejlesztőnek emiatt arra is gondolnia kell, hogy az általa írt alkalmazás mobil környezetben szintén elérhető legyen. Egy oldal teljes funkcionalitásának mobilképessé tétele azonban nyilvánvaló kompromisszumokkal jár, és alapvetően egy más megközelítést kíván mind a tervezés, mind pedig a fejlesztés szakaszában. A felület felhasználóbaráttá alakítása minden eddiginél hangsúlyosabbá válik, amit a HTML5 nyújtotta lehetőségek nagyban megkönnyítnek. Az előadás során élő példán keresztül mutatjuk be azokat a legalapvetőbb és legfontosabb szempontokat, amelyek egy mobil alapú webes alkalmazás elkészítéséhez feltétlenül szükségesek

Nagy Dánielről

Nagy Dániel

A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén dolgozik, főként felhasználói élménnyel és UI platformokkal foglalkozik. Különösen a WPF, Silverlight és HTML5 alapú felületek iránt érdeklődik

Fekete Krisztiánról

Fekete Krisztián

A BME Informatikai Karának Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén dolgozik több éve. Szakterülete a webes fejlesztés és a közösségi szolgáltatások. Aktívan érdeklődik a legújabb mobil és webes technológiák iránt.


A Windows 8 alkalmazás modellje

Prezentáció Albert Istvántól

Az előadás célja, hogy bemutassa, milyen új utakat nyit webfejlesztők számára a Windows 8 radikálisan újragondolt webes futtatkörnyezete. Elöljáróban annyit mondhatunk, hogy váratlan újdonságokról számolhatunk be ezen a területen

Albert Istvánról

Albert István

BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén dolgozik. Nagyon sok technológia iránt érdeklődik, a .NET-tel a kezdetek óta profi szinten foglalkozik. Újabban a Windows 8-cal kapcsolatos fejlesztésekben mélyedt el.


A Node.js bemutatása

Prezentáció Galiba Pétertől

Node.js egy két éve dinamikusan fejlődő, s hatalmas fejlesztői közösséget megmozgató szerver oldali JavaScript környezet. Segítségével weboldalakat, konzolos segédalkalmazásokat, internetes szolgáltatásak építhetünk egy teljesen új eseményvezérelt és aszinkron I/O-t használó rendszerben, mely kevésbé érzékeny a nagy számú konkurens kérésre mint sok más szerver oldalon használt rendszer. Az előadás ezen kezdeményezést vázolja fel, szemléltetve az előnyöket és a hátrányokat, valamint bemutatva a működést pár egyszerű példán keresztül.

Galiba Péterról

Galiba Péter

1998 óta foglalkozik weboldalak készítésével és JavaScripttel, 2006 óta saját céggel rendelkezik, onnantól a NowPublic.com, majd 2009 óta az Examiner.com front-end fejlesztője.


Socket megoldások JavaScripthez

Prezentáció Pásztor Jánostól

Valós idejű webalkalmazások? Itt vannak a spájzban, és egészen más gondolkodást, felépítést igényelnek mint a néhány másodpercenként a szervert kérdező programok. Az előadásban kivesézzük a valós idejű alkalmazások elvi problémáit, a JavaScriptből használható kommunikációs megoldásokat, és útravalónak megpróbálunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Pásztor Jánosról

Pásztor János

„Kitalálóember”, ahogy egy kedves ismerőse mondaná. PHP fejlesztőként kezdte a pályafutását, majd egy irányváltással Linux rendszergazda lett. Jelenleg a DoclerHolding leányvállalata, a DoclerWeb Kft. műszaki vezetője. Munkája során mindkét területről házasít össze technológiákat, ami gyakran fura, ám hatékony végeredményhez vezet. Leginkább a webes technológiák érdekelik, ezért igyekszik a teljes stack fejlődését követni.


Mobil vs. live streaming

Prezentáció Forray Tamástól

Video streamek a kezünkben, alkalmazások, cross platform fejlesztések, avagy mit kezdjünk a mobilunkkal ha streameket akarunk megjeleníteni. Egy kis barangolást teszünk a codec-ek és szabványok világában, kutatva a legjobb megoldásokat.

Forray Tamásról

Forray Tamás

A DoclerHolding leányvállalata, a Duodecad Kft. Innovációs és Streaming vezető fejlesztője, Flash, FMS, Mobile, kliens és szerveroldali streaming fejlesztések tartoznak hozzá. Az elmúlt négy évben a HD streamingtől és a mobilalkalmazások fejlesztés is a kezei közül indult el, nem beszélve a világ egyik legnagyobb Flash Media Server rendszerének kialakításáról és üzemeltetéséről. Jelenleg a platformfüggetlen live streaming alkalmazások kialakításával foglalkozik, nagy érdekelődéssel követve az interactive vagy másnevén smart tévék formálodó piacát. Ha pedig nem a gép elött koptatja a billentyűket, akkor metál koncertek aktív résztvevője.


A tévé mint új platform

Prezentáció Forray Tamástól

Okostelefonok és tabletek után jön az okostévé… De mitől is okos ez a tévé? Mit tudnak ezek az eszközök, milyen lehetőségei vannak egy mezei fejlesztőnek alkalmazások készítése terén? Gyors áttekintést teszünk a jelenleg piacon levő eszközök és a közeljövőben piacra kerülő újdonságok között.

Forray Tamásról

Forray Tamás

A DoclerHolding leányvállalata, a Duodecad Kft. Innovációs és Streaming vezető fejlesztője, Flash, FMS, Mobile, kliens és szerveroldali streaming fejlesztések tartoznak hozzá. Az elmúlt négy évben a HD streamingtől és a mobilalkalmazások fejlesztés is a kezei közül indult el, nem beszélve a világ egyik legnagyobb Flash Media Server rendszerének kialakításáról és üzemeltetéséről. Jelenleg a platformfüggetlen live streaming alkalmazások kialakításával foglalkozik, nagy érdekelődéssel követve az interactive vagy másnevén smart tévék formálodó piacát. Ha pedig nem a gép elött koptatja a billentyűket, akkor metál koncertek aktív résztvevője.


A PHP 5.4 újdonságai

Prezentáció Kovács Ferenctől

A PHP 5.4 első béta kiadásának apropóján az előadáson bemutatásra kerül az új verzió, illetve betekintést kapunk a nyelv fejlesztésének kulisszái mögé.

A újdonságok, változások, eltávolított funkciók ismertetése mellett röviden bemutatásra kerül a PHP fejlesztési modellje is, illetve néhány szóban azt is körüljárjuk, hogy milyen problémákkal küzd, illetve hogyan tudnának ezen a nézőtéren ülők segíteni.

Az előadás hasznos lehet mindazoknak, akik szeretnének jóelőre felkészülni a migrálásra, vagy egyszerűen csak kíváncsiak, hogy mit várhatnak az új verziótól.

Kovács Ferencról

Kovács Ferenc

2005 óta dolgozik főállású webfejlesztőként, elsősorban LAMP környezetben, jelenleg az Etotem Zrt. megbízásából egy online kereskedelmi platform fejlesztésén dolgozik. Az utóbbi években volt alkalma a fejlesztői, üzemeltetői feladatok mellett a szakmai vezetésbe, illetve projektmenedzseri feladatokba is belekóstolni. Kedvenc témakörei közé tartozik az IT biztonság, a skálázható rendszerek fejlesztése, illetve az utóbbi időben a minőségbiztosítás. Szabadidejében szakmai blogokat olvas, új technológiákkal kísérletezik, a PHP projektben működik közre, január óta pedig gyakorló apuka.


Zend Framework 2.0

Prezentáció Robert Basictől

A PHP 5.3 által hozott újdonságokkal új távlatok nyíltak a keretrendszerek fejlesztői előtt. A Zend Framework legújabb kiadása ezen újdonságokat kihasználva fogja a programozók életét megkönnyíteni. Az előadáson bemutatásra kerül a Zend Framework 2: a változások az egyes verzióhoz képest és az új lehetőségek.

Robert Basicról

Robert Basic

PHP programozó, hacker és geek, nemrég kezdett saját vállalkozásba. Álma hogy egész nap nyílt forrású programok fejlesztésével foglalkozzon. Szabadidejében jelenleg a Zend Framework és a web2project projektekben segíti ki a közösséget.


Cassandra & PHP

Prezentáció Szeberényi Zsolttól

A NoSQL adatbáziskezelők nagy népszerűségnek örvendenek a Google BigTable bemutatása óta. Ezek a rendszerek bizonyos alkalmazásoknál jelentős teljesítménynövekedést jelenthetnek a hagyományos SQL alapú rendszerekkel szemben. További előnyük, hogy elosztott rendszerek, így általában hibatűrőbbek is náluk. Az Apache Cassandra egy elosztott, nagy terhelhetőségű, nagy hibatűrésű adatbáziskezelő rendszer. Alkalmas nagy mennyiségű adat tárolására és gyors lekérdezésére, hangolható, hogy sebesség, konzisztencia vagy partíció tűrés a fontos az adott alkalmazáshoz. Az előadáson bemutatásra kerül a Cassandra, illetve a vele történő kommunikáció PHP alól.

Szeberényi Zsoltról

Szeberényi Zsolt

Tíz éve kezdett PHP fejlesztéssel foglalkozni, jelenleg a DoclerHoldingnál senior PHP fejlesztői pozícióban tevékenykedik, nagy terhelésű és nagy rendelkezésreállású rendszerekkel dolgozik. Részt vett a vállalat új weblapja felépítésének, infrastruktújánák és adattárolási rendszerének megtervezésében és kialakításában, illetve a többi oldal fejlesztésében, újratervezésében és optimalizálásában. Feladatai közé tartozik új technológiák alkalmazási lehetőségeinek keresése és bevezetése.


Elérhető bármi áron

Prezentáció Podor Istvántól

Az előadás során egy olyan architektúra kerül bemutatásra, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a beckendünk minden körülmény közepette online maradjon, az igények felmerülésétől kezdve két különböző típusú szolgáltatás üzemeltetéséig, érintve az alapokat, a szükséges feltételeket és a megoldás természetéből fakadó problémákat is, a téma összetettségéből adódóan inkább ízelítő jelleggel, mintsem a megvalósítás teljeskörű leírásával. Ajánlott fejlesztőknek, rendszergazdáknak és adatbázis-adminisztrátoroknak egyaránt.

Podor Istvánról

Podor István

A nagy látogatottságú weboldalak LAMP alapú kiszolgálásában idén lesz nyolc éves tapasztalata. Ezen nyolc év alatt volt szerencséje a világ leglátogatottabb oldalaival dolgozni az Alexa top500-as listán belülről. Lassan három éve már, hogy fő szakterületének a MySQL-t és az adatbázisszervereket tekinti, ennek köszönhetően kerültem közel két éve a Percona-hoz, mely a szakmán belül kiemelkedő megbecsülésnek örvend, s így lehetőséget kapott, hogy a legjobbakkal dolgozhasson együtt. Senior consultantként jelenleg elsősorban MySQL-lel kapcsolatos témákban ad tanácsokat, illetve dolgozik a legkülönfélébb ügyfelekkel.


InnoDB data recovery

Prezentáció Podor Istvántól

Tömör, step-by-step prezentáció arról, hogyan tud valaki visszaállítani egy InnoDB táblát vagy épp sorokat a táblából, ha véletlenül törölte azokat. Az előadás jellegéből fakadóan tartalmaz néhány technikai részletet, de bárki számára követhetően mutatja be az adatmentés folyamatát. Ajánlott mindenkinek, lett légyen fejlesztő, rendszergazda vagy adminisztrátor, aki törölt már adatot véletlenül adatbázisból.

Podor Istvánról

Podor István

A nagy látogatottságú weboldalak LAMP alapú kiszolgálásában idén lesz nyolc éves tapasztalata. Ezen nyolc év alatt volt szerencséje a világ leglátogatottabb oldalaival dolgozni az Alexa top500-as listán belülről. Lassan három éve már, hogy fő szakterületének a MySQL-t és az adatbázisszervereket tekinti, ennek köszönhetően kerültem közel két éve a Percona-hoz, mely a szakmán belül kiemelkedő megbecsülésnek örvend, s így lehetőséget kapott, hogy a legjobbakkal dolgozhasson együtt. Senior consultantként jelenleg elsősorban MySQL-lel kapcsolatos témákban ad tanácsokat, illetve dolgozik a legkülönfélébb ügyfelekkel.


Nyílt forrású portálok

Prezentáció Nyitrai Lőrinctől

Az előadás arról szól, hogyan válhat versenyképessé nagyvállalati tendereken egy kisvállalkozás nyílt forráskódú portál keretrendszert használva ugródeszkának. Ugyan az előadás a Liferay Portál keretrendszerét hozza példaképp annak nagy fokú OS-, DB- és alkalmazásszerver-függetlensége miatt, de a konklúzió és az átadott ismeret nem termékspecifikus.

Nyitrai Lőrincról

Nyitrai Lőrinc

Lőrinc többszintű Liferay ismeretei abból adódnak, hogy gyakran mediátor szerepben közvetít a fejlesztés műszaki és a döntéshozatal üzleti rétegei között. Több éves tapasztalattal rendelkezik követelmények és fejlesztések műszaki specifikációjában, kockázat- és változásmenedzsmentben, scrum alkalmazásában és konzulensként. Jelenleg a Liferay Hungary licencekért és belső kommunikációjáért felelős menedzsere. Végez továbbá műszaki terméktámogatást és konzultációt. A folyamatos kihívások elfogadása és megoldása miatt vált ő a legalkalmasabbá a mentori szerepkörre.


Liferay Marketplace

Prezentáció Thurzó Mátétól

A Liferay Marketplace bemutatása, hogyan működik, milyen felhasználási feltételei vannak, ehhez kapcsolódó példák.

Thurzó Mátéról

Thurzó Máté

A debreceni egyetemen végzett, és már hallgatóként is érdekelte a Java EE. Későbbi pályafutása során kapcsolatba került az adatbázisokkal, de gyorsan visszatért a programozáshoz. Az elmúlt 2-3 évben leginkább a portálok keltették fel érdeklődését, és azóta intenzíven erre és ezek határterületeire összpontosít, így került jelenlegi munkahelyére, a Liferay Hungary-hez, melynek egyre növekvő csapatát erősíti szakmai tudásával.


A felhasználónak mindig igaza van

Prezentáció Schmidt Zoltántól

Ha az ügyfelek elégedettségéről van szó, szinte minden alkalommal elhangzik:

  • „Az ügyfélnek mindig igaza van!”
  • „Az elégedett ügyfél a legjobb reklám!”

Rengeteget foglalkoztunk az utóbbi időben azzal, hogy az ügyfeleink – a látogatók – megtalálják a weboldalunkat. Elég az, ha csak megtalálnak minket? Nem!

Mivel tehetjük valóban elégedetté a látogatókat és ezzel sikeressé a weboldalunkat? Erre a kérdésre kaphattok választ az előadás során.

Schmidt Zoltánról

Schmidt Zoltán

Webfejlesztő, termékmenedzser, használhatósági hittérítő. Korábban a DoclerHoldingnál tevékenykedett, jelenleg az Extreme Digital csapatának tagja. A használható weboldalak, valamint a usability iránti igény felkeltésének és az információk megosztásának lelkes híve.


Az első három másodperc

Prezentáció Árvai Zoltántól

Ez az előadás nem a technológiáról szól, hanem rólad, rólam, rólunk, az emberről. Egy átlag felhasználónak mindössze három másodpercre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse a mi honlapunk megfelelő a számára, vagy másikat keres. Így a célunk, hogy az első benyomást meghatározó felhasználói élményt úgy alakítsuk ki, hogy átvészelhessük ezt a rendkívül kritikus időszakot. Az előadás során rövid de látványos utazást teszünk az emberi elme működésének és viselkedésének útvesztőjében, melynek során megkíséreljük meghatározni azokat az alapigazságokat és tervezési mintákat, melyek segíthetnek számunkra, hogy az első három másodperc ne legyen egyben az utolsó is.

Árvai Zoltánról

Árvai Zoltán

Sok éves .NET fejlesztői tapasztalattal rendelkezik, az évek során egyre inkább helyezte át fókuszát a felhasználói élményre és a felhasználói felületekre, így jelenleg első sorban frontend architectként és user experience designerként tevékenykedik a NextGen Solutions Kft-nél. Rendszeresen vesz részt hazai és külföldi konferenciákon előadóként, továbbá rendszeresen publikál kliensoldai technológiákat érintő témákban. Közösségi tevékenységéért 2009 óta három alkalommal is Most Valueable Professional díjjal jutalmazta a Microsoft.


UI & UX a magyar weben

Prezentáció Moldován Eduárdtól

Manapság egyre több ügyet intézünk a weben. Sokat informálódunk itt, rendszeresen vásárolunk. Távol lévő barátainkkal, rokonainkkal sokszor a web segítségével tartjuk a kapcsolatot. De a web sajnos még nem tart ott, hogy mindezt minden esetben kényelmesen, könnyen, élvezhetően tehessük. Néhány magyarországi negatív példa következik most, aprócska javító ötletekkel.

Moldován Eduárdról

Moldován Eduárd

Nagyjából tíz éve kezdett webre fejleszteni, első projektjei zárt alkalmazások voltak, ezek között olaj- és gázvezeték hálózat nyilvántartó rendszer a MOL részére ennek felhasználói felületével együtt, de dolgozott olyan ismert oldalakon is mint az NLCafe, az FN.hu vagy a Geographic.hu. Elkötelezetten küzd a rossz, csúnya és használhatatlan felületek ellen.


Facebook alkalmazás fejlesztés

Prezentáció Nemeséri Andrástól

Az előadásban bemutatjuk, milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek a nemrég megújított Facebook platformban. Áttekintjük az alkalmazás fejlesztéséhez szükséges nélkülözhetetlen fogalmakat, a régi (FBML) és új (iframe) alapú alkalmazások közötti különbségeket, a Facebook JS SDK legfontosabb elemeit, valamint ezek használatát. Az előadás végén bemutatjuk a Ustream Facebook alkalmazását, és nagyvonalakban ismertetjük az általunk alkalmazott cachelési architektúrát is.

Nemeséri Andrásról

Nemeséri András

2006-ban a Széchenyi István Egyetem villamosmérnöki szakán diplomázott távközlés-informatika szakirányon. Karrierjét PHP fejlesztőként kezdte Győrben, majd a Netrix Kft.-nél számos webes portál elkészítésében közreműködött. Az évek folyamán érdeklődésének középpontja a frontend technológiák irányába tolódott el, ezért a Carnation Zrt.-nél már frontend fejlesztőként helyezkedett el. 2010 eleje óta a Ustream fejlesztője, jelenleg elsősorban a cég Facebook alkalmazásának fejlesztésével, alkalmanként koordinálásával foglalkozik.


Webalkalmazások biztonsága

Prezentáció Karóczkai Krisztiántól

Lehet a webes fejlesztésre használt környezetünk kiemelten biztonságos, egy nem kellőképpen átgondolt paraméterfeldolgozás, és az elégedetlen ügyfél olyan adatokhoz férhet hozzá, amelyekkel könnyen visszaélhet, vagy akár törölheti is azokat. Egy fórumozó portáladminisztrátor egy hozzászóláson keresztül elveszítheti a jelszavát.

A biztonsági problémák döntő többsége programozási hiányosságokra vezethető vissza. Ezek a hibák elkerülhetők lennének, de a feszített fejlesztési ütemtervek, a felületes tervezés, a tesztesetek hiánya miatt még a lelkiismeretes, jó képességű, tapasztalt webfejlesztők munkájában is előfordulhat egy-egy apró biztonsági rés. Az előadás során bemutatjuk az Open Web Application Security Project által 2010-ben legveszélyesebbnek tartott biztonsági kockázatokat s az elkerülésükre használható megoldásokat. Egy mintarendszeren a gyakorlatban is szemléltetjük, hogyan lehet kihasználni néhány komolyabb biztonsági hiányosságot, amelyeket átgondolt szoftverfejlesztéssel elkerülhettünk volna.

Karóczkai Krisztiánról

Karóczkai Krisztián

Az MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratóriumának munkatársa. Több mint tíz éve vesz részt különböző webes alkalmazások fejlesztésében. C, Perl, PHP és Java környezetben is volt szerencséje megtapasztalni a webes rendszerek fejlesztésének előnyeit és hátrányait. Hisz abban, hogy egy kis odafigyeléssel bárki képes lehet olyan webalkalmazást készíteni, amely egy átlagos képességű hackert komolyabb kihívás elé állít.


DevOps a Prezinél

Prezentáció Vészi Gábortól és Farkas Szilvesztertől

A Prezi kis magyar fejlesztőcsapattal próbál világuralomra törni. Fontos, hogy hatékonyak legyünk, ezért megpróbáljuk folyamatosan javítani a módszereinket. Elmondjuk hogyan jutottunk el a hétvégi, több órás leállásokat igénylő release-ektől a heti negyvenszeri, teljesen automatizált deploymentig, amely után perceken belül látjuk a módosítások hatását grafikonjainkon

Vészi Gáborról

Vészi Gábor

Rendszergazda a Prezinél, aki szeret a fejlesztésbe is belefolyni. Imádja a grafikonokat és az automatizálást.

Farkas Szilveszterról

Farkas Szilveszter

Egyike az első fejlesztőknek a Prezinél, de a rendszergazdai feladatoktól sem riad vissza. Rajong a Python programozási nyelvért és a continuous deployment metodológiáért.


A gagyin túl

Prezentáció Kollár Lászlótól és Varga Tamástól

A magyar KKV az olcsó webes megoldásokat szereti. Az átlagos magyar webfejlesztő cégnek nincs ideje megéleznie a fejszéjét, mivel állandóan fát vág. Az eredmény: website-ok, amelyek nem érik el a kívánt célt, amiért vették őket, ti. semmilyen hatással sincsenek az adott KKV profitabilitására. A kör bezárult, ezért tényleg nem fognak többet fizetni. A fenti ördögi kör feltörésére vállalkozott egy csoport, amely a „Búcsú a gagyitól” néven indult, és alakult át az IVSZ online kommunikációs munkacsoportjává. A cél kettős: egyrészt emelni a KKV-k tudatosságát, hogy mitől javíthatja a webes jelenlétük a profitabilitást, más oldalról a webes értéklánc felfelé való kiterjesztését a hazai webfejlesztői közösség fejlesztése által. A végcél a hazai webes piac méretének megduplázása 3 év alatt. Ha van véleményed és érdekel a jövőd, társulj be te is.

Kollár Lászlóról

Kollár László

Villamosmérnökként végez 1990-ben a BME híradástechnika szakán, amit megfejel egy mérnök-közgazdász végzettséggel az MKKE-n, majd 2006-ban egy MBA-val szintén a BME-n. Az Ernst & Young-nál ill. a Polgári Banknál töltött tanulóévek után 1995-ben csatlakozik a magyar Microsofthoz. Tíz év alatt munkatársaival a nulláról a 40 fős, több milliárdos üzletté fejleszti a szolgáltatási üzletágat. 2005-ben tovább lép a Microsoft kelet-európai központjába, ahol a távközlési szektorba eladott szolgáltatásokért felel. Ezzel részben átfedésben a cseh szolgáltatási üzletágat is vezeti. Három év után visszatér Magyarországra a fejlesztési üzletág vezetőjeként. Feladata az új Microsoft technológiák (Azure, WP7, Windows 8) itthoni bevezetése.

Varga Tamásról

Varga Tamás

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerez 1999-ben matematika-testnevelés-számítástechnikai tanári diplomát, ahol ezt követően még egy évig számítástechnikát oktat. 2000 májusától a Sense/Net Kft-nél fejlesztő, majd később vezető fejlesztő, ahol az egyik tervezője és fejlesztője a Sense/Net Portal Engine-nek. 2001-ben Microsoft Certified Solution Developer (MCSD) minősítést, majd 2002-ben informatika tanári diplomát szerez az ELTE Természettudományi Karán. 2003 év végén – megszakítva karrierjét – 2 hónapot tölt Új-Zélandon, ahonnan feltöltődve tér vissza munkája folytatásához. 2007. január 1-jén csatlakozik a Carnation csapatához, mint fejlesztési igazgató-helyettes és tettei, hozzáállása, csapatösszefogó karizmája és attitüdje révén június 1-jétől mint fejlesztési igazgató tevékenykedik. Feladata a fejlesztési divízió operatív vezetésén túl többek között a cég technológiai és fejlesztési stratégiájának kézben tartása, valamint a tanácsadók és az ügyfelek támogatása technológiai szakértőként.