Magyarországi Web Konferencia 2009 előadásai

Figyelem! A programban változások álltak be. Kérünk minden kedves látogatót, hogy vessen egy pillantást a változásokra alább! Megértésüket köszönjük!
  • A "Django, az én kicsi pónim" Farkas Szilveszter előadásában a Budapest teremből 13.00-ról átkerül a New York II. terembe 11.00-től
  • A "Kerekasztal-beszélgetés a WCAG 2.0-ról" a New York II. teremből 11.00-ről átkerül a Varsó terembe 16.00-tól
  • A "Weboldal-optimalizálás webanalitikai adatok segítségével" előadás Sebestyén Annától a Varsó teremből 16.00-ról átkerül a Budapest terembe 13.00-tól
 
Budapest
Prága
Varsó
New York II.
09:00 - 10:00
Regisztráció
10:00 - 10:45 Silverlight 3 platform innovációk* HTML5: a flash halála vagy csak újabb fejezet a böngészőháborúban?* A Java EE 6 újdonságai Java webes alkalmazások teljesítménymérése - OKTECH Profiler
10:45 - 11:00
Szünet
11:00 - 11:45 Termék életciklus és a verziókezelés* Zend Framework: a PHP keretrendszer Kerekasztal-beszélgetés a HTML 5-ről Django, az én kicsi pónim*
11:45 - 13:00
Ebédszünet
13:00 - 13:45 Weboldal optimalizálás webanalitikai adatok segítségével* Client-based web application development with F#* Hagyományos ügyviteli alkalmazás fejlesztés Silverlight RIA Services-el Hogyan mixeljünk össze webszolgáltatásokat, ontológiákat és ágenseket?*
13:45 - 14:00
Szünet
14:00 - 14:45 SOA a nagyvállalatban - valós problémák megoldása Glassfish ESB-vel Hagyományos Javascript alapú weboldalak kiegészítése Silverlight komponensekkel CouchDB, a webre termett adatbázis Webfejlesztés Drupal alapokon*
14:45 - 15:00
Szünet
15:00 - 15:45 Ustream.tv - Bepillantás egy közösségi élővideó site működésébe* Nyílt forráskódú SharePoint alternatíva MySQL Multi-Master megoldás nagyterhelésű éles rendszeren* A katedrális és az antikvárium
15:45 - 16:00
Szünet
16:00 - 16:45 Következő generációs média megoldások a Silverlight/IIS7 Smooth Streaming alapokon JavaFX alapok és újdonságok Kerekasztal-beszélgetés WCAG 2.0-ról Turbó fokozat*
16:50 - 17:00
Zárszó és köszönetnyilvánítás

CouchDB, a webre termett adatbázis

Prezentáció Érdi Bálinttól

A mai webes alkalmazások egyre több és egyre türelmetlenebb felhasználót, egyre nagyobb sávszélességen kell, hogy kiszolgáljanak, így minden komolyabb website-nál igen hamar előkerül a skálázhatóság kérdése. Az pedig a Google óta közhely, hogy a nagygépes megoldásoknál rugalmasabb, megbízhatóbb és olcsóbb megoldás a clustering.

A hagyományos, SQL alapú adatbáziskezelőknél a node-ok számával azonban nő a fellépő problémák száma is és a megoldást sokan a "minden-áron, minden-pillanatban konzisztencia" és a relációs szervezési elv feladásában látják. Itt lép színre egy elszánt amerikai fiatal, Damien Katz open source projektje, a CouchDB, amit azóta az Apache felkarolt, és megindított világhódító(?) útján.

Előadásomban bemutatom miben ill. mennyi mindenben különbözik a CouchDB az SQL-től, milyen elvek mentén szerveződik, és mire helyezi a hangsúlyt. Kitérek az inkrementális replikációra, az MVCC-re, a MapReduce view-kra és arra, mennyire a web filozófiája szerint, és annak nyelvén íródott. Végül, de nem utolsósorban pár lekérdezésen keresztül igyekszem megmutatni, hogyan kell SQL-es gondolkodásunkat átformálni, ha az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy CouchDB-vel dolgozhatunk

Érdi Bálintról

Érdi Bálint

Webes alkalmazások fejlesztésével foglalkozom azóta, hogy elvégeztem a műszaki egyetemet. 2008 novembere óta szabadúszóként teszem mindezt, Ruby on Rails alkalmazásokat írok, emellett harmadmagammal a budapest.rb Ruby user group szervezője vagyok. Ennek keretében minden hónapban egyszer találkozunk, meghallgatunk pár előadást (itt már én is többször adtam elő) és beszélgetünk. Kedvenc témáim a BDD (Behavior Driven Development), a funkcionális nyelvek és a nem-RDBMS adatbázis kezelők.


A katedrális és az antikvárium

Prezentáció Nagy Bencétől

Bizonyára ismersz néhány olyan webes adatbázist, amelyet kizárólag a felhasználók dobtak össze. De vajon hány olyan közösségi oldallal találkoztál, amelyhez az egyik felhasználó írt Firefox-plugint?

A Moly.hu teljesített leckék hosszú sorozata, amelyekből sok minden megtudható a "nyílt forrású" közösségépítésről, az inkrementális fejlesztésről, a Ruby on Rails-ről, az adatbázis-optimalizálásról, a közösségi hálókon történő reklámról, a keresésről, a nagyokkal történő versenyről, a Getting Real módszerről, az API szükségességéről és a függőség határáig szeretnivaló rendszerek építéséről…

Nagy Bencéről

Nagy Bence a moly.hu fejlesztője.


HTML5: a flash halála vagy csak újabb fejezet a böngészőháborúban?

Prezentáció Halácsy Pétertől

A W3C-nél meg sem száradt a tinta az új HTML5 szabványtervezeten, a Google, az Apple és az opera már nagyban örül annak, hogy ez fölöslegessé teszik számukra az általuk kevésbé kontrollált Flash technológiát. De vajon a HTML5 tényleg kiváltja a Flash-t? Vajon tényleg mindig jobb a nyílt szabvány a már bevett dolgoknál? Technológiáról vagy politikáról van szó?

Előadásomban először konkrét példán, egy minimális zoomolós weboldalon keresztül bemutatom a HTML5 új canvas és movie elemeit, majd összehasonlításképp pontosan ugyanazt a feladatot flashben is megoldjuk (interakció kezelés, rajzolás, transzformációk, animáció, médiaobjektumok). A technológián bemutatásán túl arra is kitérek, hogy milyen üzleti, politikai megfontolások játszhatnak szerepet ebben a versenyben.

Halácsy Péterről

Halácsy Péter 2001-ben villamosmérnökként végzett, majd egy ideig új média polihisztornak készült. Jelenleg egy társával alapított internetes cég, a prezi.com alapító technológiai igazgatója. Kezdetekben webes fejlesztőként dolgozott a néhai Axeleroban (ma Origo), később a BME Média Oktató és Kutató Központ médiamérnök kutatója és tanársegéde. Az egyetemen többek közt a hálózati kommunikáció kulturális és társadalmi aspektusairól gondolkozott és tanított. Rendkívül büszke rá, hogy koordinátorként és tanácsadóként részt vehetett a Kitchen Budapest médialabor megalapításában és felépítésében. Ott kezdte el intenzíven fejleszteni társával, Somlai-Fisher Szabolcssal a Prezi nevű, teljesen újszerű prezentáció szerkesztő programot, amit mára egy jegyzet szilikonvölgyi startup cégként próbálnak a nemzetközi piacon sikeressé tenni.


Django, az én kicsi pónim

Prezentáció Farkas Szilvesztertől

A Django egy minden szükséges tartozékkal ellátott webes keretrendszer, amely nagyban elősegíti webalkalmazások gyors és hatékony fejlesztését. Bemutatásra kerül néhány olyan hasznos tulajdonság, amelyek miatt a Django ideális választás lehet bárkinek:

  1. Maga a Python nyelv: teljesen objektumorientált, olvasható kód (általános konvenciók), rengeteg funkció érhető el modulokon keresztül (önmagában is tekintélyes standard library + több mint 7500 csomag a hivatalos katalógusban)
  2. Forms: űrlapok, de gyakorlatilag bármilyen beérkező adat validációjához elengedhetetlen eszköz.
  3. Teljes kontroll a HttpRequest — HttpResponse folyamat fölött middleware-ek segítségével.
  4. Kódtesztelés az előtérben: unittesztek támogatása keretrendszer-specifikus kiegészítésekkel.

(Az előadás címe a kísérteties hasonlóság ellenére nem a gyerekrajzfilm-sorozatra, hanem a Django kabalaállatára, a pónira utal.)

Farkas Szilveszterről

Sokadéves mérnök informatikus hallgató a BME-n, több hazai közösség és hozzájuk kapcsolódó esemény elindítója, szervezője (ubuntu.hu, Szabad Szoftver Esték, budapest.py). A Google Summer Of Code 2006-os kiadása óta rajong a Python programozási nyelvért. 2008 májusától közel másfél éven keresztül a Prezi.com vezető bcackend fejlesztője. 2009 szeptember végétől pedig webfejlesztőként dolgozik a többek között az Ubuntu Linuxot is támogató Canonicalnél.


Weboldal optimalizálás webanalitikai adatok segítségével

Prezentáció Sebestyén Annától

Rengeteg adat áll rendelkezésünkre a honlapok működtetésekor, sőt egy honlap létrehozása előtt, az adott weboldal leendő webes kontextusáról. Többnyire nem az a kérdés, hogy van-e elég adat, vagy az, hogy elég-e, ha csak 85%-ban bízhatunk az adatokban, hanem, hogy mit trackeljünk, és hogyan használjuk a meglévő trackelt adatokat úgy, hogy azok alapján még jobb, még ismertebb, még használtabb és még profitábilisabb legyen a weboldal a saját műfajában (függetlenül attól, hogy egy webáruházról, egy hírportálról, egy közösségi oldalról vagy épp egy hobbi blogról van-e szó).

Körbejárunk néhány alapvető kérdést, ami a honlap készítése előtt, közben és után felmerül, mint pl.

  • Mi a honlap célja? Teljesülnek-e ezek a célok / konverziók? Mit tudunk javítani az oldalon? Miért szükséges a tesztelés (mit és hogyan teszteljünk)?
  • Működik-e a megálmodott honlap struktúra? Megfelelően vannak-e kialakítva a kritikus felhasználói felületek?
  • Elég látogató van-e az oldalon? Mennyire elégedett a látogató? Hol csorognak el a látogatók? Hogy növeljük az egyedi oldalletöltések számát értelmesen? Mi van akkor, ha a látogatók többsége csak egyszer jön el az oldalra, nem jár vissza rendszeresen?
  • Hogy juthatunk adatokhoz a közvetlen versenytársakról? Hogyan hasznosítsuk a kompetitív intelligenciát?
  • Fontos-e egy programozónak is ismerni a webanalitikai alapokat? Hogyan alapozzuk meg a webanalitikai szemléletet a cégnél?

Sebestyén Annáról

Sebestyén Anna vagyok, online kommunikációs tanácsadó, tréner, webanalitikus. Alapvetően az online interakcióhoz, webes kereséshez kötődő kognitív folyamatok érdekelnek, ezért hazai és nemzetközi keresőmarketinggel, webanalitikával foglalkozom (Arcus Search – Budapest, Fabre Smith & Coco Marketing Agency – New Orleans, Distinct Dialogs Ltd. – Budapest/international). Jelenleg Mountain View-ban (Kalifornia) ismerkedem startup-okkal, a startup-ok speciális marketing kihívásaival, ill. Web Analytics Master program továbbképzésben veszek részt. Végzettségeim: magyar–angol MA, marketing menedzsment. Céges oldal: blog.distinctdialogs.com/. Hobbi oldal: luxuryhotelsbudapest.com. Twitter: @annasebestyen.


Client-based web application development with F#

Angol nyelvű prezentáció Gránicz Ádámtól

Traditional web applications are inherently server-based, requiring the server for performing and rendering most of the interaction on the pages. This has been somewhat alleviated by asynchronous communication technologies such as AJAX that work in the background to update certain parts of the page, however under the cover this often translates to the server rendering the entire page and only sending parts that are marked as updatable. All in all, the server is actively busy on rendering presentation details and doing a lot of unnecessary work that could otherwise be executed on the client.

In this talk, I will present our new web development platform, WebSharper(TM), that leverages the power and expressiveness of F# to allow .NET developers to write robust web applications in mere hours. WebSharper(TM) applications are built from pagelets written in F#, a statically checked, type-safe functional programming language available in Visual Studio 2010. Pagelets correspond to client-side functionality, and are converted to Javascript automatically by the WebSharper(TM) platform and its web server extensions. Pagelets can use the full feature set of F#, along with a large subset of the F# core libraries and many of the .NET system namespaces.

WebSharper(TM) also provides bindings to many existing, powerful Javascript-based technologies and libraries including JQuery, Flapjax, Qooxdoo, Yahoo UI, and allows developers to author web applications leveraging these technologies writing only type-safe F# code. This makes a uniform programming model using a single F# code base that contains the client and server aspects of web applications, and yields an unparalleled productivity as it replaces untyped Javascript development with a more expressive, type-safe, script-like F# experience.

Gránicz Ádámról

Gránicz Ádám az IntelliFactory Kft. ügyvezetője, aktív F# evangelista és az Expert F#, a legnépszerűbb modern funkcionális programozással foglalkozó könyv társszerzője, Don Syme az F# nyelv és a .NET generics tervezője, ill. Antonio Cisternino, a pisa-i egyetem professzora mellett. Ádám több évig a kibővíthető funkcionális forditóprogramok, formális környezetek, és domén-specifikus nyelvek területén kutatott, diplomáját a Kaliforniai Műszaki Intézetben szerezte.


A Java EE 6 újdonságai

Prezentáció Elek Mártontól

A webes és szerveroldali Javás technológia a Java EE szabványon alapszik. Erre épülnek a mostani alkalmazások, keretrendszerek, alkalmazásszerverek. A jelenlegi Java EE 5 szabványt több mint három éve használják, miközben véglegesítéséhez közeledik a következő lépcső, a Java EE 6 specifikáció is.

A előadásban arról lesz szó, hogy az új szabvány milyen újdonságokat jelent, hogy mi változik a felhasználói, webes oldalon, és mi az alkalmazásszerverekben? Mit hoz az EJB 3.1, mennyivel lesz könnyebb az adatbázisokat elérni JPA 2.0 használatával, és hogy hogyan egységesíti a platformot a WebBeans bevezetése? Ezeket az újdonságokat, ahol csak lehet, Java forráskóddal is illusztráljuk.

Az előadás elsősorban azoknak szól, akik már használtak webes és szerveroldali Javás technikákat, akiket érdekel, hogy a jövőben milyen technológiákkal lehet majd számolni.

Elek Mártonról

Lassan másfél évtizede foglalkozik webes technológiákkal, ennek java részében Jávás oldalról közelítve. A web mellet érdekli minden más technológia is, ami valahogy köthető a Java nyelvhez vagy futtató környezethez. Jelenleg egy konzultáns cégnél dolgozik Java architektként.


Termék életciklus és a verziókezelés

Prezentáció Nagy Attila Gábortól

Webes környezetben lényegesen gyakrabban kell új verziókat kiadni, mint hagyományos asztali szoftverek esetében. Ezek tesztelése, telepítése, és az ügyfél dinamikusan változó igényeinek kielégítése gyakran nem egyszerű feladat. És hiába alakítjuk ki a fejlesztői, teszt és éles környezetünket, egy hirtelen jött kritikus hiba javítása, vagy egy óvatlan fejlesztő könnyen összekutyulhatja a nagy gonddal karbantartott kódjainkat.

Előadásomban bemutatom, hogy milyen stratégiákat alkalmaztunk a különböző projektek esetében. Kitérek ezek előnyeire és gyengeségeire, ismertetem, hogy milyen szabályok mentén történik az új verziók létrehozása, az éles verziók hibáinak javítása, hogyan oldhatóak fel a változó ügyféligények.

Összehasonlítom az elterjedtebb verzió követő rendszereket (cvs,svn, git) de az előadásnak nem célja ezek részletes ismertetése.

Előadásomat ajánlom mindazoknak, akik néhány fősnél nagyobb csoportokban dolgoznak, akár egy, akár több terméket kezelnek, és szeretnék ezek kódjait tisztán, átláthatóan kezelni.

Nagy Attila Gáborról

2003-ban végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, Informatika szakon. 1998 óta foglalkozom web fejlesztéssel, kezdetben a tar.hu egyik létrehozója voltam, 2003 óta pedig a Wildom Kft-nél dolgozom vezető fejlesztőként. Jópár nagy projektet készítettem eddig, hol egyedül, hol többed magamban. Ezek között megtalálhatóak céges portálok, közösségi oldalak, intranet site-ok. Elsősorban PHP környezetben dolgozom, előnyben részesítek mindenfajta open source megoldást.


Webfejlesztés Drupal alapokon

Prezentáció Palócz Istvántól

A Drupal tartalomkezelő rendszer szerte a világban, így Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Vannak akik mindenre alkalmas csodaszerként, vannak akik a sátán hírnökeként tekintenek rá. Egy biztos, érdemes legalább egy rövid bemutató erejéig megismerkedni vele. Mit lehet vele könnyedén megvalósítani? Hogyan lehet könnyedén testre szabni? Hogyan lehet az így elkészített rendszert karbantartani? Hogyan lehet a folyamatosan változó igényeket könnyedén kielégíteni? Hogyan illeszthető be a Drupal egy modern webfejlesztési folyamatba?

Ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat előadásomban.

Az első részében bemutatom hogyan lehet egy komplex oldalt mindenfajta programozás nélkül összekattintgatni. Utána bemutatom hogyan lehet a kinézetet és a működési logikát úgy módosítani, hogy a rendszer eredeti kódjába nem nyúlunk bele. Változásainkat a rendszertől teljesen szeparált módon fogjuk tudni kezelni. Ezután bemutatom, hogy a működést befolyásoló beállításokat is ki tudjuk nyerni az adatbázisból. Az így kinyert adatokat programkóddá konvertáljuk, hogy be tudjuk illeszteni a fejlesztési folyamatba. Így nem csak az általunk írt kódot, hanem a beállításokban történt változásokat is könnyedén nyomon követhetjük. Ezután bemutatom hogyan tudjuk a Drupalt grafikus felület nélkül pusztán parancssorból karbantartani vagyis, hogyan tudjuk automatizálni oldalunk, oldalaink karbantartását.

Palócz Istvánról

Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Magyarországi Drupal Konferencia főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg komolyabban a Drupal fejlesztői közösség működésével. Azóta még elkötelezettebb híve a szabad szoftvereknek. A PHP és Web konferenciákat évek óta szervezi. Az idei év az első amikor a szervezésben tevékenyen nem vesz részt, így van ideje előadni. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.


SOA a nagyvállalatban – valós problémák megoldása Glassfish ESB-vel

Prezentáció Csapó Tamástól, Szabó Szilárdtól (Drótposta Kft) és Zsemlye Tamástól (Sun)

Előadásunk témája egy valós projekt, melyben egy nemzetközi nagyvállalat leendő SOA alapú informatikai rendszerének alapjait raktuk le. Röviden beszélünk a projekt születéséről, a termék kiválasztásáról. Szó lesz a nyílt forráskód előnyéről, a fejlesztőközösség nyújtotta segítségről is. Elmélyülünk néhány konkrét problémában, és az általunk talált megoldást is ismertetjük.

Hallgatóság: Ajánlott SOA témában járatosaknak a műszaki tartalom miatt, de reményeink szerint azok is találnak hasznos információt, akik még csak ismerkednek a témával.

Az előadókról

Csapó Tamás

A Drótposta Kft.-nél dolgozom mint fejlesztő és j2ee/soa konzulens. Szívemhez legközelebb az üzleti, szerver oldali alkalmazások állnak. Tobb Fortune 100 és hazai nagyvállalati projektben vettem részt mint fejlesztő/tanácsadó. Rendelkezem több szakmai vizsgával is. Buzzword: java ee, java se, ejb3, jpa, uml, soa, open esb, glassfish, weblogic.

Szabó Szilárd

Eötvös Loránd Tudományegyetemen végeztem Programtervező Matematikusként 2008-ban. Azóta a Drótposta kft-nél dolgozom mint fejlesztő, néha mint tanácsadó is. Több nagy nemzetközi és hazai projektben vettem részt. A projektjeim főleg a különböző szolgáltatások és vállalati alkalmazások integrációjára irányultak.

Buzzwords: Open-esb, BPEL, XSLT, Pojo, Web Service, SOA, ESB, EJB 3, Java, JEE, Glassfish

Zsemlye Tamás

Huszonnégy éve foglalkozom programozással, ezen belül több, mint tizenkét éve a Java Platformmal a Sun Microsystems Kft-nél.


JavaFX alapok és újdonságok

Prezentáció Simon Gézától és Zsemlye Tamástól

A Sun Microsystems néhány éve mutatta be a JavaFX technológiát. Segítségével úgynevezett Rich Internet Application (RIA) alkalmazások készíthetők. A tavalyi Web Konferencián bemutattuk az alapelemeket, néhány példaprogramot.

Az idén kitérünk az azóta érkezett újdonságokra, a különféle futtatókörnyezetekre (mobil, desktop, televízió), és egy bejelentett új eszközre, mely a grafikusok, dizájnerek munkáját könnyíti meg, jól kiegészítve a fejlesztők által használható NetBeanst.


Ustream.tv – Bepillantás egy közösségi élővideó site működésébe

Prezentáció Tolmács Márktól

Előadásomban szeretném bemutatni a Ustream.tv architektúráját és azt hogy mi hogyan skálázzuk a szolgáltatásokat, amiket nyújtunk. Hogyan kezeljük a csúcsterheléseket és hogyan szervezzük az egyedi megoldásainkat hogy a látogatók zavartalanul az éppen kiválasztott csatornára koncentrálhassanak.

A Ustream.tv lehetőséget ad bárki számára, aki rendelkezik nagy sebességű internetkapcsolattal, számítógéppel és webkamerával, hogy saját csatornát indíthasson és megvalósíthassa önmagát vagy tudósíthasson a számára fontos dolgokról. A Ustream.tv megad minden segítséget hogy a lehető legtöbb érdeklődő nézőhöz eljuttassa az izgalmasabbnál izgalmasabb élő videófolyamokat.

Amit érinteni szeretnék előadásomban:

  • Architektúrális áttekintés
  • Change management, verziókezés
  • Saját keretrendszer: Hatékonyság vs. karbantarthatóság
  • Live streaming Adobe Flash architektúrán
  • Néhány érdekesebb front-end megoldásunk

Tolmács Márkról

Az elmúlt években számos témában szerzett tapasztalatot és dolgozott számos területen. Részt vett számos projektben rendszergazdaként, programozóként majd később managerként. Az elmúlt egy évben a Ustream.tv-n dolgozik, mint PHP fejlesztő. Főként webes technológiák, skálázható rendszerek érdeklik. Szabadidejében közösséget épít, rendezvények szervezésében vesz részt, ismerkedik.


MySQL Multi-Master megoldás nagyterhelésű éles rendszeren

Prezentáció Pödör Istvántól

Ebben a prezentációban szeretnék bemutatni egy nem annyira közismert megoldást egy széles körben is ismert eljárásra. Az eljárás a mysql multimaster környezet a megoldás pedig az MMM nevü perl script gyüjtemény.

Az előadás és a bemutatandó megoldás központi témája a webes alkalmazásoknal igen nagy problémát jelentő downtime elkerülése az olyan esetekben mint egy-egy index hozzáadása a tábláinkhoz vagy akár komolyabb refactorálások amik akköré épülnek, hogy a mysql master mint olyan nem egy darabból áll, hanem kettőből.

Ez régóta ismert viszont rengeteg probléma felmerült az évek során. Hogyan tartjuk konzisztensen az adatokat, mitörténik egy-egy master downtimekor és persze, hogyan valósitjuk meg a refactoringet a két masterrel. Mindezt a ustream.tv alatti környezetben mutatnám be, ahol sikerül ezeket végrehajtanunk effektiv 0 sec downtimemal úgy, hogy közel 10k néző mindig van online.

Maga az MMM a percona gondozásában jelent meg.

Pödör Istvánról

A nevem Pödör István. A munkámat tekintve rendszergazda/rendszermérnök vagyok. Mostmár lassan 5. éve foglalkozom LAMP környezettel és azon belül is amit személyes erösségemnek tartok a mysql. Az 5 évből 2,5 egy alexa top150 site-nál, az utolsó fél pedig egy top500 környéki oldalnál, a ustream.tv-nél dolgozva telt. Ezalatt az idő alatt sikerült megismernem a komoly latogatottságú oldalakhoz szükséges webkiszolgálás mögött rejlő dolgokat, webes clusterek épitését, mysql serverek optimalizálást, clusterelését és persze a linuxok rejtelmeit.


Hogyan mixeljünk össze webszolgáltatásokat, ontológiákat és ágenseket?

Prezentáció Micsik Andrástól

A webszolgáltatások használata jelentős lépés az interoperabilitás, a lazán kapcsolt architektúrák elősegítésére. A webszolgáltatások egy pragmatikus lépést jelentenek a függványhívások webre vitelével. Egy hasonló lépést jelentenek a tudásreprezentáció webre vitele érdekében a Szemantikus Web adatformátumai, az RDF és OWL. Ugyanakkor az üzenet-alapú architektúra és elosztott tudáskezelés sokkal régebben létező megoldáskészlete is jelen van: az ágens technológia. E technológiák jelenleg eléggé elkülönülten működnek, bár kísérletek történnek kombinálásukra, például a szemantikus webszolgáltatások vagy az OWL tudással rendelkező ágensek. Ennek ellenére, sok a hiányosság, mindegyik területen: a webszolgáltatáson alapuló kommunikáció túl primitív, túlságosan deklaratív. Az ágensek kommunikációja nehézkes, a szabványokhoz nem idomuló. A Szemantikus Web pedig szoftverileg kevéssé támogatott, funkcionálisan lassú. Az előadás célja, hogy egyszerű és gyakorlati példákat mutasson a fent említett hármas egyes kombinációira, és azok alkalmazására, tapasztalatainkra a BREIN európai kutatás-fejlesztési projektben. Az újonnan terjedő Cloud Computing vagy az üzleti gridek új kihívások elé állítják a SOA paradigmát, amelyek leküzdésére a projekt a szemantikus és ágens technológia eszközkészletét veti be, és ennek eredményeiről itt is beszámolunk. További előzetes információ: http://brein.dsd.sztaki.hu, http://eu-brein.com.

Micsik Andrásról

A SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának munkatársa vagyok. Érdeklődési területem web alapú szolgáltatások és csoportszoftverek tervezése és megvalósítása. Számos európai kutatás-fejlesztési projektben vettem részt, ahol fejlesztettünk on-line szavazási, értékelési rendszert, könyvtári keresőfelületeket, rádiós peer-to-peer archívumot, elosztott tudásbázist, üzleti grid platformot stb. Bővebben: http://dsd.sztaki.hu/people/andras_micsik/hu


Turbó fokozat

Prezentáció Bártházi Andrástól

Látogatott webszolgáltatások készítésekor nem feltétlenül engedhetjük meg magunknak, hogy hardver bővítéssel vagy egy komplett szerverpark beállításával oldjuk meg a felmerülő problémákat. Illik ismerni, és kihasználni a különböző szoftveres lehetőségeket, melyek lecserélhetik, vagy kiegészíthetik az általánosan elterjedt (például LAMP) szoftverkörnyezetet.

Előadásomban 3 olyan technológiát szeretnék bemutatni, melyek segítségével nem csak gyors kiszolgálást lehet elérni, de valamilyen extrát, érdekességet is kínálnak a fejlesztő számára:

  • a Redis key-value adatbázist, mely az adatokat memóriában tárolja, de perzisztens lehetőségekkel is bír;
  • a Node.JS event alapú, a Google V8 motorjára építő, szerver oldali JavaScriptben programozható szerver megoldását;
  • és az Nginx nevű webszervert, mely statikus fájlok kiszolálásával, és web proxy képességeivel nyújt többet a hasonló megoldásoknál.

A Redis és a Node.JS fiatal szoftver, az Nginx egy több éve jelen levő, de kevésbé ismert megoldás. Mindegyikükről elmondható, hogy kifejezetten stabilak, s jó hatásfokkal képesek dolgozni. A szoftverek sebességét és párhuzamosan kiszolgálható ügyfelek számát saját méréseket végezve fogom bemutatni, összehasonlítva teljesítményüket hasonló technológiákkal, továbbá a rendelkezésre álló idő függvényében igyekszem bemutatni a lehetőségeiket is.

Bártházi Andrásról

Bártházi András több, mint 10 év tapasztalattal rendelkezik a webes alkalmazások fejlesztése terén, elismert szakembernek számít a hazai internetes szakmában. Jelenleg legfőképpen OpenSocial alapú iWiW alkalmazásfejlesztéssel, illetve a Miner.hu szolgáltatás menedzselésével, fejlesztésével foglalkozik. Korábban a NowPublic.com híroldalnál vezette be a widget technológiát, illetve társszerzője és fejlesztője volt a Netvibes.com kezdőoldal nyílt forrású Unviersal Widget API-jának (UWA). XHTML, CSS, JavaScript, widget, keresés, felhasználói felület szakértő, de több éves gyakorlattal bír szerver oldali fejlesztésben, adatbázis technológiákban és szerver architektúrák terén is. A Webakadékima.hu és a Weblabor.hu oldalak bloggere, szerkesztője. Több webes technológiával és üzlettel foglalkozó konferencia (Web Konferencia, StartUp konferencia, Drupal konferencia) szervezője.


Kerekasztalbeszélgetés a HTML 5-ről

Kerekasztalbeszélgetés Pataki Máté vezetésével

Ebben az évben egy nagyon komoly, a web világára valószínűleg hosszú távon is kiható, döntést hozott a W3C: Az XHTML 2 Munkacsoport munkája 2009 végén befejeződik – a W3C innentől az erőforrásait a HTML 5 területére koncentrálja. Ezzel a lépéssel, illetve a HTML Munkacsoport erőforrásainak növelésével, a W3C szeretné a HTML 5 területén folyó munkát gyorsítani és egyértelművé tenni a W3C pozícióját a HTML jövőjével kapcsolatban.

A kerekasztalbeszélgetés egy jó alkalom annak megvitatására, hogy ki hogyan látja a web jövőjét, és kinek mi a véleménye az XHTML-ről és a HTML5-ről.

Pataki Mátéról

2002 óta dolgozom az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályán és 2005 óta vagyok a W3C Magyar Iroda koordinátora. Egyenlő esélyű hozzáféréssel, honlapok akadálymentesítésével hat éve kezdtem el foglalkozni, fontosnak tartom az akadálymentes informatikai környezet kialakítását, nem csak a fizikailag hátrányos helyzetű felhasználók, hanem a technológiailag megkülönböztetett vagy koruk által hátrányos helyzetbe került emberek számára is.


Kerekasztalbeszélgetés a WCAG 2.0 szabványról

Kerekasztalbeszélgetés Pataki Máté vezetésével

2008 decemberében webes szabvány lett a Web Akadálymentesítési Útmutatója, a Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. amely tökéletesíti a W3C korábbi, a webtartalmak egyenlő esélyű hozzáférését segítő szabványát, még több fejlett technológiára terjed ki, és még pontosabban tesztelhető. A W3C támogatásul további dokumentumokat is megjelentetett, többek között az Understanding WCAG 2.0, a Techniques for WCAG 2.0 és a How to Meet WCAG 2.0: A Customizable Quick Reference dokumentumokat.

A szabvány magyar fordítása már elkészült és a támogató dokumentumok fordítása is lassan a végéhez közeledik.

A kerekasztalbeszélgetés a WCAG 2.0 újdonságairól, az álatala megfogalmazott követelményekről és általában az akadálymentesítésről fog szólni.

Pataki Mátéról

2002 óta dolgozom az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályán és 2005 óta vagyok a W3C Magyar Iroda koordinátora. Egyenlő esélyű hozzáféréssel, honlapok akadálymentesítésével hat éve kezdtem el foglalkozni, fontosnak tartom az akadálymentes informatikai környezet kialakítását, nem csak a fizikailag hátrányos helyzetű felhasználók, hanem a technológiailag megkülönböztetett vagy koruk által hátrányos helyzetbe került emberek számára is.


Zend Framework: a PHP keretrendszer

Prezentáció Joó Ádámtól

Négy évvel ezelőtti bejelentése óta a Zend Framework rohamléptekkel fejlődik, és mára a de facto PHP keretrendszert tisztelhetjük a nyílt forrású osztálykönyvtárban.

Az előadás első felében egy áttekintés után megismerkedünk a legfontosabb összetevőkkel, és megtudjuk, hogyan

  • építsünk MVC alkalmazást,
  • kezeljünk SQL adatbázist objektumorientáltan,
  • használjunk űrlapokat,
  • hitelesítsünk felhasználókat,
  • kezeljünk jogosultságokat,
  • generáljunk hírforrásokat,
  • küldjünk leveleket,
  • készítsünk PDF állományt,
  • lássuk el weboldalunkat keresővel,
  • tegyük alkalmazásunkat nemzetközivé,
  • gyorsítótárazzuk oldalainkat,
  • integráljunk JavaScript könyvtárakat és
  • használjunk webszolgáltatásokat.

A második félidőben egy gyakorlati példán keresztül kamatoztatjuk frissen szerzett tudásunkat.

Joó Ádámról

A Weblabor szerkesztője, örök kritikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök informatikus hallgatója. Leginkább a nyelv, a szemantika, a kommunikáció maga érdekli. A Zend Framework dokumentációs csapat tagja, a kézikönyv magyar fordítója.


Hagyományos Javascript alapú weboldalak kiegészítése Silverlight komponensekkel

Prezentáció a Microsoft Magyarországtól

Kevesek számára ismert, de a Silvlerlight nemcsak a RIA alkalmazásfejlesztésről szól. A technológia számos területen egészítheti ki a Javascript ("Ajax") alkalmazásainkat, köszönhetően a DOM-al mélyen integrált HTML Bridge szolgáltatásoknak. Segítségével rendkívül egyszerűen hívhatunk meg felügyelt kódban (C#, VB.NET, C++, Python, Ruby) írt, kifejezetten CPU intenzív könyvtárakat, illetve tökéletes integrációt kapunk a másik oldalról is, azaz a Javascript runtime a .NET felől is hívhatóvá válik. Az előadásban a Silverlight alapú webfejlesztés ide vonatkozó élethelyzeteit mutatjuk be egy szemünk láttára felépül kisalkalmazás építése során.


Következő generációs média megoldások a Silverlight/IIS7 Smooth Streaming alapokon

Prezentáció a Microsoft Magyarországtól

Az előadást célja, hogy bemutassa a közelmúltban bejelentett, a progressive download és streaming technológiák képességeit ötvöző, de azok képességein messze túlmutató Smooth Streaming médiaplatformot. Számos élő példán keresztül megmutatjuk teljes médiapublikációs és fejlesztői folyamatot az Expression Encoder 3-tól az Internet Information Server 7 beépülő komponensekit. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné kiterjeszteni honlapjainak képességeit prémium (akár 720p HD!)médiaképességekkel.


Hagyományos ügyviteli alkalmazás fejlesztés Silverlight RIA Services-szel

Prezentáció a Microsoft Magyarországtól

A Silverlight 3 fejlesztőcsapat egyik kiemelt célja, hogy a Silverlight platform a hagyományos (adatcentrikus) ügyviteli alkalmazás fejlesztés során a már megszokott technológiákkal (Winforms, WPF) egyenrangú, sőt számos területen azokat meghaladó támogatást adjon. Az előadás során egy szemünk láttára megépülő klasszikus adafeldolgozó megoldáson keresztül mutatjuk be az n-rétegű gazdag webes alkalmazásfejlesztés új alapokra helyező RIA Services-t.


Silverlight 3 platform innovációk

Prezentáció a Microsoft Magyarországtól

A nap bevezető előadásban bemutatjuk a Silverlight 3 runtime újondságait a platform szintű újdonságoktól kezdve (pl.adaptive streaming, HW gyorsítás, Pixel Shader-ek, networking, az új Out-of-Browser lehetőségeken át az Expression 3-ig. Az előadás célja, hogy sok-sok hazai és külföldi példán keresztül minél szélesebb körű rálátást adjon a Silverlight 3-al ismerkedők számára.

Figyelem! Ez az előadás a Silverlight 3 "hivatalos" technológiai bejelentése!


Nyílt forráskódú SharePoint alternatíva

Prezentáció és demo Molnár Gergőtől

Egy nyílttá váló kód története

Mi visz rá egy alapvetően zárt forráskódú platformra zárt forráskódú terméket fejlesztő céget, hogy szakítva az addigi gyakorlatával, megnyissa a terméke forráskódját?

Tanmesék és mítoszok helyett egy valódi esettanulmány.

Tartalomkezelés és portál Sense/Net módra

Tartalomkezelő szoftver annyi létezik, mint égen a csillag. A "Content Management System" kifejezésre a Google 134 millió találatot ad…

De értjük vajon pontosan, mit is jelent a tartalomkezelés? Mi a különbség a WCMS és az ECMS között?

Odafigyelünk-e, megértjük-e az ügyfelek, felhasználók igényeit, vagy csak ülünk a magunk CMS elefántcsont-tornyában? Vajon az ügyfeleink újabb és újabb szoftverekre és szoftver-verziókra vágynak, vagy egyszerűen csak megoldást szeretnének találni a problémáikra?

Miért van szükség egyes funkciók (repository, portal, application platform, workspace) szétválasztására, ugyanakkor a rendkívül hatékony együttműködésük biztosítására?

Mi az a többlet, amit a Sense/Net számtalan riválisához képest nyújtani tud?

Sok kérdés, amikre választ kaphatunk ha megismerkedük a termék filozófiájával, architektúrális felépítésével, főbb funkcióival.

DEMO: Nagyvállalati csoportmunka-támogatás negyed óra alatt

Beszélni már sokat beszéltünk, most lássuk mindezt a gyakorlatban!

Hogyan lehet negyed óra alatt nagyvállalati portált, és saját, tartalomtárra (content repository-ra) és workspace-re épülő alkalmazást fejleszeni, amely illeszkedik a céges arculatba, jogosultságokat kezel…

Molnár Gergőről

Molnár Gergő a Sense/Net Kft. egyik vezető fejlesztője és architectje. A .NET Framework 1.0-s verziója óta használja a platformot, amelynek segítségével ipari környezetben használt termelésmonitorozó rendszertől médiasite-ig mindenféle webes rendszert fejlesztett. Az utóbbi években a Sense/Net 6.0 fejlesztése és evangelizációja körül ügyködik, valamint a Sense/Net-en belül igyekszik jó tanácsokkal könnyíteni a fejlesztők életét. Ha megszállja az ihlet, a céges (http://blog.sensenet.hu/) vagy a privát (http://otperc.net/) blogján publikál cikkeket.


Java webes alkalmazások teljesítménymérése - OKTECH Profiler

Prezentáció és demo Soós Istvántól

Az előadáson azt járjuk körbe, hogy milyen eszközökkel segíthető a Java alapú webes rendszerek teljesítménymérése, bottleneck-detektálása, illetve hogy a különböző típusú mérésnek milyen vonzata van a teljesítményre. Szó lesz a sampling profiler illetve az instrumentation profiler összehasonlításáról, saját mérési pontok bevezetéséről, ezek előnyeiről, hátrányairól, felhasználási területekről, illetve az eredmények értelmezéséről - mérési metodológiától függően. Nézünk néhány konkrét példát arra, hogy a nyílt forráskódú OKTECH Profiler aktuális helyzetében ezekből mit tud megvalósítani, és milyen további fejlesztések várhatóak a közvetlen közeljövőben - akár a hallgatóság kívánságait is figyelembe véve.

Soós Istvánról

2005-ben végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki informatika szakán, amit egy bank-informatikai diploma és egy félbehagyott doktorandusz-képzés követett. Egyetem alatt az MTA SZTAKI munkatársa voltam, utána és azóta Java technológiákkal dolgozom különböző cégeknél (nagyobb munkahelyeim: Sun Microsystems, Morgan Stanley, kisebb helyeken tipikusan alvállalkozóként vettem részt). 2008 óta saját vállalkozásban oktatással, konzultációval és fejlesztéssel foglalkozunk. Az előadásban bemutatott open source Java profiler is egy ilyen konzultációból kiinduló termék.