Helyszín

Időpont
2015. november 14., szombat
Helyszín
Óbudai Egyetem, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  Web 1 Web 2 Web 3 Drupal 8
09.00 - 09.55 Regisztráció
09.55 - 10.00 Megnyitó az előadó termekben
10.00 - 10.45 Majdnem itt a Drupal 8! Kit érdekel?
Web 1
Szőnyegbombázástól a mesterlövészekig: útmutató az IT munkaerő-piachoz
Web 2
Kliens oldali terheléselosztás - tippek, trükkök és praktikák
Web 3
Fejlesztőkörnyezet kialakítása Docker segítségével
Drupal 8
10.45 - 11.00 Szünet
11.00 - 11.45 WebVR - Virtual Reality for the Web
Web Extensions for Firefox OS
Web 1
A web sötét oldala
Web 2
How (not) to document
Web 3
Drupal 8 felhasználói szemmel
Drupal 8
11.45 - 12.00 Szünet
12.00 - 12.45 WebRTC - Bővítmény mentes videokonferencia a böngészőben
Web 1
JavaScript és a Clean Architecture
Web 2
Esni is tudni kell
Web 3
Drupal 8 front-end fejlesztés
Drupal 8
12.45 - 13.15 Ebéd szünet
13.15 - 14.00 Hire me for the JS, keep me for the Rust
Web 1
CSS Programozóknak
Web 2
ErgonomX - 11 magyar netbank használhatósági elemzése
Web 3
Drupal 8 konfiguráció kezelés
Drupal 8
14.00 - 14.15 Szünet
14.15 - 15.00 Vissza a jövőbe ES6-tal, azaz a Javascript újdonságai
Web 1
Javascript, Javascript everywhere
Web 2
A legsikkebb közös-többszörös — avagy miért is vagytok tulajdonképp itt?
Web 3
Drupal 8 programozói szemmel
Drupal 8
15.00 - 15.15 Szünet
15.15 - 16.00 A szívásmentes infrastruktúra
Web 1
Miért szeretem a legacy alkalmazásokat?
Web 2
OpenGeoSuite
Web 3
Minden többnyelvű a Drupal 8-ban
Magyarország a Drupalos világtérképen
Drupal 8
16.00 Zárás

Hojtsy Gábor: Majdnem itt a Drupal 8! Kit érdekel?

Drupal, D8

Az immár kiadásra jelölt fázisban lévő Drupal 8 szinte minden területen előrelépést jelent a korábbi változatokhoz képest. Amennyire ismerős lesz a használata a korábbi verziókat futattóknak, annyira meglepő lesz, hogy milyen széles körben alkalmazhatók a megszokott beállítási lehetőségek. Szintet ugrott a többnyelvűsítés, mobil-barátak az oldalak, beleértve az adminisztrációt is, sokkal több részlet testreszabható, és a listát még sorolhatnánk. Fejlesztők számára ha lehet a változások sokkal jelentősebbek, a Drupal saját megoldásai helyett a modern objektum-orientált megközelítés dominál. Ebben az előadásban csak néhány terület felvillantására lesz lehetőség, de reményeim szerint egy alapos összefoglalót adhatok az újdonságokról, és hogy kit miért érdekeljen az új kiadás.

Hojtsy Gáborról

Név

Lelkes open source hívő és hozzájáruló, leginkább mint a Drupal alaprendszer egyik vezető fejlesztője az Acquia alkalmazásában. A Drupal 8 többnyelvűsítésért felelős kezdeményezés vezetője, a Drupal 6 release managere. Az éneklésért és az amatőr színjátszásért is rajong, főleg ezek kombinációjában.



Orsolya Lőrincz: Szőnyegbombázástól a mesterlövészekig; útmutató az IT munkaerő-piachoz

Bombáznak a fejvadászok a "jobbnál jobb" ajánlatokkal? Ennek ellenére reménytelennek érzed a helyzetet?Tudod, mivel foglalkoznál, de nem találod a helyed? Ez az előadás neked szól: a hazai és külföldi kínálatról, fejvadászokról, fizetésekről, jó, rossz és csúf projektekről.

Orsolya Lőrinczről

Orsolya Lőrincz

Orsi pszichológusként kezdte, ma már programozni tanul. Hivatásos mesterlövesz, a Mimox San Francisco-ig előretolt osztagának tagja. Azon kevés IT fejvadász egyike, aki tényleg érti...



Auth Gábor: Kliens oldali terheléselosztás - tippek, trükkök és praktikák

A magas rendelkezésre állású rendszereknél a legdrágább komponensek egyike az, amelyik elosztja a terhelést szerverek és adatközpontok között. Vigyük ezt a kliens oldalra és vizsgáljuk meg az eredményeket!

Auth Gáborról

Auth Gábor

Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi hét évben Java fejlesztőként dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozás oktatás előzött meg. Jelenleg szabadúszó IT és Java szakértő, a háta mögött már tíz évnél több Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle. Nyolc éve hozta létre a http://www.javaforum.hu portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült Java közösséget.



Palócz István: Fejlesztőkörnyezet kialakítása Docker segítségével

Docker, Compass, PHP, Drupal

Programozóként jellemzően egyszerre 3-4 projekten dolgozol? Cégvezetőként gyakran be kell vonnod alvállalkozókat, és ilyenkor néha többe kerül a leves mint a hús? Vagy egyszerűen csak idegesít, hogy egy CSS fix miatt RVM Guruvá kell válnod, holott azt sem akarod tudni, hogy az micsoda? Akkor gyere és hallgasd meg, én miért és hogyan használom a Dockert ezekre a feladatokra.

Palócz Istvánról

Palócz István

Szabad Szoftver hívő és közösségi arc. Részt vett több konferencia szervezésében, megálmodásában és megvalósításában. Jelenleg független szakértőként segíti több fejlesztőcég munkáját. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.



Andrzej Mazur: WebVR - Virtual Reality for the Web

Családi okok miatt ez az előadás elmarad. Helyette az alábbi lesz:

Adrian Crespo: Web Extensions for Firefox OS

We would like add-on development to be more like Web development: the same code should run in multiple browsers according to behavior set by standards, with comprehensive documentation available from multiple vendors. To this end, we are implementing a new, Blink-compatible API in Firefox called WebExtensions. Learn to use this new API to develop addons for Firefox OS - or port your existing ones from Firefox or Chrome.

Adrian Crespo-ról

Adrian Crespo

Adrian Crespo is a spanish Firefox Marketplace Reviewer. App reviewers ensure apps submitted to the Firefox Marketplace adhere to security and privacy policies, and meet quality and user experience standards.



Máté Gulyás: A web sötét oldala

Az enbrite.ly, az online hirdetési piac megtisztításáért küzdő csapat a webes felhasználók viselkedésének elemzésével képes feltárni a piac sötét oldalát, azokat a csalókat, akik a hirdetők zsebéből dollármilliókat húznak ki évente mesterségesen generált webes forgalom eladásával. Előadásomban bemutatom a csalók felderítésére használt módszereinket és végigvezetem a hallgatóságot azon a különböző technológiákkal tarkított út mentén, amit a jelenlegi architektúra kialakulásához vezetve bejártunk.

Máté Gulyásról

Máté Gulyás

Az enbritely CTO-ja, sokéves tapasztalattal rendelkezik nagyméretű adatok elemzésének területén, adatelemző architektúrák kialakításában, cloud és baremetal infrastruktúrák fejlesztésében és üzemeltetésében. Emellett Magyarország egyik vezető adatelemzéssel foglalkozó cége, a Dmlab vezető fejlesztője. Big Data technológiák oktatásával ezen kívül céges környezetben és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen foglalkozik. Nemzetközi konferenciák és meetupok rendszeres előadója és szervezője.



János Pásztor: How (not) to document

Let’s face it: writing documentation is fundamentally boring. Unless you’re a total graphomaniac, chances are you are not writing as much documentation as you should be, or if you do, you find it hard to organize it in a useful manner. Grab a cup of coffee and join me on a journey of the good, the bad and the ugly parts of writing documentation. By the time we are finished, you will find writing and reading documentation a lot easier.

János Pásztorról

János Pásztor

Even though Janos likes tinkering with technology as much as the next guy, during the last year his focus has shifted to documenting existing technologies, quirks and most importantly: business requirements. Unsatisfied with existing state of most documentation, he tries to apply visuals to make documentation work better.



Várady Zoltán: Drupal 8 felhasználói szemmel

Bemutatom hogy milyen újdonságokat nyújt a Drupal 8 a felhasználóknak, webmestereknek.

  • mobil szerkesztőfelület
  • reszponzív design: töréspontok, reszponzív képek
  • wysiwyg, in place editor
  • tartalomtípusok, mezők definiálása
  • listák, nézetek létrehozása
  • REST API létrehozása pár kattintással
  • többnyelvű oldalak (érintőlegesen, mert külön előadás is szól a témáról)
Összehasonlítom a Drupal 8-at a korábbi Drupal változatokkal, valamint a Wordpressel.

Várady Zoltánról

Várady Zoltán

Körülbelül 10 éve használok Drupalt a cégünkben (farm.co.hu), de emellett érdeklődök más megoldások iránt is - mint pl. a Wordpress vagy a Craft CMS tartalomközpontú oldalak esetén, vagy Ruby on Rails ill. Symfony webalkalmazások esetén. A megfelelő eszközt próbálom választani a feladathoz. Szeretem a tejbegrízt.



Gabriel Mičko: WebRTC - Bővítmény mentes videokonferencia a böngészőben

A WebRTC egy nyílt forráskódú keretrendszer, amely lehetővé teszi, hogy könnyen kapcsolatba lépj barátaiddal, családoddal. Ehhez mindössze egy böngészőre van szükséged. Volt már gondod fájlok továbbításával valós időben? A WebRTC kész megoldást nyújt a problémára. Nincs szükséged a továbbiakban harmadik féltől származó szoftverekre vagy kiegészítőkre.

A prezentációm során betekintést nyerhetsz a WebRTC világába. Szó lesz különböző komponensekről, NodeJS jelző szerverről, kodekekről stb. Hallani fogsz már működő alkalmazásokról mint pl. a Firefox Hello. Ha már ismered és használod a WebRTC-t elmondom neked milyen újdonságokon dolgoznak a böngésző fejlesztők. Lesznek kódrészletek és talán demo is.

Gabriel Mičkoról

Gabriel Micko

Gabriel Front-end fejlesztő a DoclerHoldingnál. MozillaTechSpeaker és a Magyar Mozilla Közösség lelkes tagja. Minden érdekli a web körül, az open-source világa lenyűgözi. Megszálott Firefox OS app fejlesztő és a platform híve.



Kökény Tamás: JavaScript és a Clean Architecture

A klasszikus objektum orientált világban régi ismerősünk a Clean Code és a Clean Architecture. Megmutatja, hogyan tudjuk az osztályainkat úgy szervezni, hogy jól szeparált és olvasható kódot kapjunk. A JavaScript világára is átültethetőek ezek az elvek, sőt, kihasználva a JS funkcionális elemeit, még könnyebben tesztelhető és kevesebb függőséget kezelő kódhoz juthatunk. Pár példán keresztül bemutatom, hogy miként lehet olyan alkalmazásokat készíteni, amik függetlenek a frameworköktől és könnyen újrahasználhatóak akár a backend és a frontend oldalon is, és hogyan érdemes struktúrálni a kódunkat.

Kökény Tamásról

Név

Pár év garázs-cégnél fejlesztés után csatlakoztam a Prezi programozó csapatához. Ezek után saját startupunk a Brickflow vezető fejlesztője voltam. Most a Lab.Coopnál dolgozom mint fejlesztő, és foglalkozom programozás oktatásával a Green Fox Academy-nél.



Rafael Ördög: Esni is tudni kell

Amíg minden egy gépen fut egy processzben, addig természetesnek vesszük, hogy az összes utasítás végrehajtódik. A mikroszolgáltatásoknál viszont fel kell készülni, hogy nagyot lehet esni. Hogyan írjunk tehat olyan robusztus kódot, ami garantálja, hogy egy-egy botlás után karcolás nélkül és azonnal tudjunk talpra állni? Tanuljunk meg elesni.

Rafael Ördögről

Rafael Ördög

DeVill vagyok, és software függő. Elsősorban web fejlesztéssel foglalkozom, bár tettem egy rövid kitérőt a bioinformatika világában. Jelenleg az Emarsys Technologies egyik csapatát vezetem, szabad időmben pedig a Coderetreatek szervezése és meetupok látogatása mellet leginkább a Lean Poker nevű projektemmel foglalkozok.



Hajas Tamás: Szépségszalon a Vertikális Végtelenhez – Drupal 8 front-end fejlesztés

A Drupal 8 számos változást hoz a front-enddel foglalkozók számára is. Új sminkmotor (theme engine) került a rendszerbe, változtak a konfigurációs fájlok, új a CSS struktúra és az elnevezési konvenció, máshogy alakulnak a saját smink létrehozásának lehetőségei, megváltozott külső könyvtárak integrálásának módja... És akkor még nem beszéltünk arról, hogy akár el is hagyhatjuk a Drupal teljes front-end eszköztárát! Twig, YAML, SMACSS, BEM, Classy, Breakpoints, attach, library, picture, progressively decoupled (headless) Drupal stb. - ha úgy érzed, van mit hallanod ezekről a témákról, gyere el az előadásra!

Hajas Tamásról

Hajas Tamás

A munkája és a hobbija is a Drupal. Visszatérő előadója a hazai és nemzetközi (Drupal) rendezvényeknek, amelyeken örömmel vesz rész az újoncok mentorálásában is. Projekt menedzserként és front-end fejlesztőként dolgozik az Integral Vision Kft-nél. Online „névjegykártyája" a https://about.me/tamashajas címen érhető el.



Jan-Erik Rediger: Hire me for the JS, keep me for the Rust

We already know JavaScript is eating the world. But sometimes it's not the right tool for the job. What if we use Rust instead, maybe even in places where you don't expect it?

Jan-Erik Redigerről

Jan-Erik Rediger

Jan-Erik is a student of Computer Science, normally living in Aachen, Germany, but currently residing in Norway. When he's not studying, he's helping with some open source projects like Redis, learns new programming languages or coaches at the OpenTechSchool and organizes a conference.



Fejes Anikó: CSS Programozóknak

A CSS írásnak két véglete van. Lehetsz a kézműves CSS híve, minden részletre odafigyelve értő kézzel gyönyörű kódot írva az elefántcsonttornyodban. Vagy lehet neked a CSS a szükséges rossz, ahol igyekszel minél hatékonyabban kész megoldásokat használni, behúzni egy frameworköt, aztán nem baj, ha becsúszik néhány inline style vagy important. De kinek van igaza? Egy nagyobb projekten, ha a CSS csapatjátékká válik, egyik véglet sem lesz tartható. Hogy lehet úgy stílusozni, hogy senkinek se fájjon?

Fejes Anikóról

Név

A Lab.Coop csapatában építek kódot és közösséget, frontend meetupot, CSSConf Budapestet szervezek. Frontendes vagyok, és volt alkalmam végignézni, hogy mennyire mást jelent ez egy ügynökségnél, egy multinál, egy inkubátornál, egy startup termék csapatnál, vagy épp freelancerként.



Fábián Zoltán: ErgonomX - 11 magyar netbank használhatósági elemzése

Az ErgonomX egy felülettervezési módszertan és értékelési rendszer, amely kifejezetten webes felületekre vonatkozik. Mintegy 230 értékelési szempontot tartalmaz, 5 kategóriára bontva - mindez objektív, összehasonlítható képet ad egy-egy webes szolgáltatásról, legyen az külsõ, publikus felület, vagy belsõ, ügyintézõk számára fejlesztett rendszer. Az értékelés aggregált eredménye az ErgonomX pontszám, amely az értékelési szempontok súlyozásával alakul ki. 2015-ben 11 magyar netbank használhatósági elemzését végeztük el, de folyamatban van egy biztosítói felmérés, illetve a közigazgatás elektronikus ügyintézési szolgáltatásainak vizsgálata is. Jelen elõadás keretében fõként e netbankos kutatás tapasztalatairól, a továbblépés lehetséges irányairól lesz szó.

Fábián Zoltánról

Fábián Zoltán

2006 óta a Clarity Consulting Kft. vezetõ IT-tanácsadója. Szakterülete elsõsorban a nagyvállalati fejlesztések menedzsmentje, de évekig foglalkozott elszámoló rendszerek automatizált tesztelésével és adatbázis-migrációs projekteken is többször megfordult. Idõrõl idõre megjelenik az Óbudai Egyetemen, vendégelõadásai az Oracle adatbázisok területére kalauzolnak. Az elmúlt években figyelme a Usability, User Experience és hasonlók felé fordult, így készült el 2015-re az ErgonomX. Az álmatlan éjszakákon a doksi.hu dokumentummegosztóval foglalkozik, amelyet 2000-ben alapított.



Pónya Péter: Drupal 8 konfiguráció kezelés

Ha nem éles site-on fejlesztesz (ugye??), akkor biztosan felmerült már a kérdés, hogy hogyan verziózd és vidd át a beállítások változásait fejlesztői környezetből tesztre, majd élesbe. A Drupal 8 alapkoncepciója a szeparált, YAML file-okba exportálható konfiguráció menedzsment (CMI) és a deployment-re is kényelmes eszközei léteznek parancssorban is. Az előadásban konkrét pédákkal illusztrálva tekintjük át a helyi beállítások, a teljes site-ra vonatkozó konfiguráció kezeléséd, de érintjük a site-ok közt is továbbadható funkciók (features) fejlesztését is.

Pónya Péterről

Pónya Péter

A BRAINSUM Drupal fókuszú, jellemzően hosszú távú projekteken dolgozó web fejlesztő cég társalapítója és fejlesztési vezetője vagyok. A Drupallal 2006 óta foglalkozom, idén áprilisban Magyarországon elsőként indítottunk ügyfél site-ot Drupal 8 -ban (gravityrd.com). Nagyon örülök, hogy a Drupal a 8-as verzióval egy igazán modern CMS framework-é nőtte ki magát, aminek egy vetületét be is mutatom az előadásomban.



Soós Gábor: Vissza a jövőbe ES6-tal, azaz a Javascript újdonságai

Javascript, ES6

Az programozással viszonylag későn, egyetemi éveim legvégén ismerkedtem meg mélyebben. Az első nagy lökést a tesztvezérelt fejlesztéssel és a tiszta kód elveinek megismerésével kaptam. A fejlesztési módszertant megszerettem, de valahogy a PHP, amiben fejlesztettem nem volt az igazi. A programozás rabjává akkor váltam, amikor egy projekt kapcsán komolyabb frontend alkalmazást is kellett fejlesztenem és meg kellett tanulnom a Javascript nyelvet. A szerelem azóta is tart, mindig azon vagyok h kipróbáljam a nyelv legújabb és legkülönfélébb újításait, megvalósításait majd megosszam ezeket másokkal.

Soós Gáborról

Soos Gabor

A Javascript az a nyelv, amiről mindenkinek van véleménye. Valaki imádja, valaki nem tartja még igazi programozási nyelvnek sem. Mindennapi használatban a kedvelőinek is feltűnt, hogy bizony vannak hiányosságai, amik hátráltatják a produktivitást. Ezekre a problémákra ad választ a nyelv legújabb stabil verziója, az ES6. Az Emarsysnál már év eleje óta használjuk ezeket az újításokat mind kliens, mind szerver oldalon. Az előadásomban a leghasznosabb újításokon fogok végigmenni és megmutatni hogyan lehet ma ezeket használni a mindennapokban.



Gergely Nemeth: Javascript, Javascript everywhere

1995 - megszületik a JavaScript. Pár év alatt meghódítja a böngészőket, majd hosszú évekkel később a szervereket. Egy rövid áttekintés után megnézzük hol tart napjainkban a JavaScript, milyen környezetekben tud futni es hova fejlődik. A JavaScript a jövő nyelve.

Gergely Nemethről

Gergely Nemeth

4 eve Node-ozom, (5 eves a technologia), a Nodebp meetup group egyik szervezoje vagyok. Tobb open-source projektben is reszt veszem, ezekrol itt talaltok meg tobbet: https://github.com/gergelyke



Szmozsánszky István: A legsikkebb közös-többszörös — avagy miért is vagytok tulajdonképp itt?

Nekem van néhány tippem — de vajon Ti, tudjátok-e? Service Workerek? Új Drupal verzió? A legújabb csoda-frontend framework? Friss-ropogós JavaScript praktikák? No és valóban, elgondolkodtatok-e már amúgy azon, miért jártok (vagy épp nem jártok) konferenciákra, meetupokra, olvasgattok blogokat vagy épp irogattok online usergroupokba? Megéri ez? Az IT-közösségek gazdaságtana, konferencia-pszichológia, meetup-viselkedéstudomány — és választ kaphattok az örök kérdésre: na de mire jó ez nekem?

Szmozsánszky Istvánról

Szmozsánszky István

Flaki amikor épp nem webfejlesztést és JS-t oktat a DPC-nél, akkor hol új programozási nyelveken tanul kódolni, hol pedig itt-ott, amott Open Source szoftvereket népszerűsít, konferenciákon ad elő, vagy éppen egy Mozillás standon ecseteli a Firefox OS világmegváltó terveit. Ha ezt már mind megvolt, akkor maradék szabadidejében apró mütyűrökből JavaScripttel meghajtott kütyüket épít, amik — biztos ami biztos — véletlenül sem hasonlítanak egy órára.



Dávid Andor: Drupal 8 programozói szemmel

Drupal a rugalmassága miatt vált népszerűvé és ezt a rugalmasságot pedig a hook rendszerének köszönhette, mely hosszú éveken keresztűl szolgálta a feljelsztői közösséget. Ám az idők változnak így a Drupal 8 egy teljesen új és korszerű megközelítést kinál. A fejlesztőknek új technológiákkal és fogalmakkal kell megismerkedniük, például: plugins, events és services. Ebben az előadásban megpróbálom röviden összefoglalni a motorháztető alatt történt változtatásokat.

Dávid Andorról

Dávid Andor

Több mint 15 éve foglalkozok programozással. A Drupallal való ismerkedést valahol a 4.5-ös verzió környékén kezdtem el. Igyekszem szemmel tartani a webes alkalmazásokkal kapcsolatos technológiákat és trendeket, bár egyre nehezebben. Vagy azok gyorsulnak vagy én lassulok. Szabadidőmben szeretek görkorcsolyázni és kosárlabdázni.



Pásztor János,Vereb Gábor: A szívásmentes infrastruktúra

Ki nem szívott már azzal, hogy egy új domain telepítése a céges szerveren egy egy hetes procedúra? Esetleg egy új PHP modul telepítése hosszú órákba telik? Az előadásunkban megmutatjuk, hogy hova fejlődött a Neticle infrastruktúra három év alatt, és hogyan értük el azt, hogy egy új alkalmazás percek, egy komplett új infrastruktúra napok alatt feltelepül? Hogyan tudnak a fejlesztők önállóan új programokat telepíteni anélkül, hogy ez veszélyeztetné a rendszer stabilitását?

Pásztor Jánosról

Pásztor János

János a bécsi és floridai székhelyű IXOLIT DevOps mérnöke és az Opsbears tulajdonosa. Egészen az idei évig a Neticle Technologies infrastruktúráért felelős alapító tagja is volt. Az infrastruktúra átadás kapcsán sok értékes tapasztalatra tett szert a lehető legkevesebb munkával fenntartható infrastruktúrák terén.

Vereb Gáborról

Vereb Gábor

Gábor 2008 óta a Webpalace tárhely szolgáltató tulajdonosa és üzemeltetője, néhány hónapja pedig a Neticle csapatát erősíti. Jelenleg az automatizált infrastruktúra a kedvenc vesszőparipája.



Rafael Ördög: Miért szeretem a legacy alkalmazásokat?

Régen azt gondoltam, hogy nincs jobb munka, mint egy zöld mezős projekten dolgozni. Valahányszor ránéztem egy öröklött kódrészletre forgott a gyomrom, és arra gonoltam, bárcsak akik elöttem erre jártak tudtak volna normálisan programozni. Ma már másként gondolom, már nem akarnék üreslappal kezdeni, és makulátlanul tiszta kódra sem vagyok. Hogy miért szerettem meg az olyan kodot, amitől más menekül? Ezt fogom elmondani, és azt is, hogy miért érdemes szeretni az öröklött kódokat.

Rafael Ördögről

Rafael Ördög

DeVill vagyok, és software függő. Elsősorban web fejlesztéssel foglalkozom, bár tettem egy rövid kitérőt a bioinformatika világában. Jelenleg az Emarsys Technologies egyik csapatát vezetem, szabad időmben pedig a Coderetreatek szervezése és meetupok látogatása mellet leginkább a Lean Poker nevű projektemmel foglalkozok.



Herschman Tamás: OpenGeoSuite

Az OpenGeoSuite egy nyílt forráskodú szoftverekre épülő alkalmazás, amely elsősorban online térképek és térképalkalmazások publikálására szolgál. A téradatokat PostGIS-ben tárolja, Az adatok kezelését PostGIS-en, GeoServeren és Quantum GIS-en keresztül oldja meg. Térképalkalmazások létrehozása OpenLayers 2&3 és Boundless SDK segítségével valósítja meg.

Herschman Tamásról

Herschman Tamás

Herschman Tamás vagyok. Jelenleg a Dobó István Vármúzeum Régészeti Osztályán dolgozom térinformatikusként. Korábbiakban a Holocén Természetvédelmi Egyesület alkalmazásában álltam tudományos munkatársként. Tanulmányaimat a Miskolci Egyetem geográfus szakán végeztem geoinformatika szakirányon. Munkám során mindig törekedtem a nyílt forráskódú megoldások alkalmazására, jelenleg is döntő többségben szabad szoftverekkel dolgozom.



Hojtsy Gábor: Minden többnyelvű a Drupal 8-ban

Az elmúlt négy és fél évben több mint 1300 hozzájáruló dolgozott azon, hogy a Drupal 8 minden korábbinál jobban beszéljen nyelveket. És ahogy Tobias Stöckler írta, ezzel el is értük, hogy az új kiadás kiegészítők nélkül is többnnyelvűbb legyen, mint a Drupal 7 akármennyi kiegészítő modullal. Röviden egy magyar nyelvű oldalt is könnyebb lesz Drupal 8 segítségével elkészíteni, de ha több nyelv támogatására van szükség, akkor is kétségtelenül ez a verzió a nyerő. Az előadásban röviden, ám nagyon praktikusan járjuk körbe ezt a témát.

Hojtsy Gáborról

Név

Lelkes open source hívő és hozzájáruló, leginkább mint a Drupal alaprendszer egyik vezető fejlesztője az Acquia alkalmazásában. A Drupal 8 többnyelvűsítésért felelős kezdeményezés vezetője, a Drupal 6 release managere. Az éneklésért és az amatőr színjátszásért is rajong, főleg ezek kombinációjában.



Reisinger Gábor: Magyarország a Drupalos világtérképen

A Magyar Drupal Egyesület céljai és tevékenysége. A hazai közösség által elért eredmények, valamint a folyamatban lévő és tervezett projektjeinek rövid bemutatását követően választ kapunk a "Hogyan kapcsolódhatsz be a hazai Drupla közösségi és üzleti életbe?” kérdésre is. Végezetül a Magyarországi Web Konferencia Drupal trackjének zárása.

Reisinger Gáborról

Reisinger Gábor

2014 decembere óta a Magyar Drupal Egyesület választott elnöke vagyok, mely a megszavazott bizalom és felelősség mellett új kihívás is számomra. A Drupal 2004 óta életem és munkám meghatározó része, képességeiről és lehetőségeiről tudásomat folyamatosan bővítem a közösség és munkatársaim révén az 5NET Interactive ügyvezető igazgatójaként is.