Program

 
Tranzisztor
Ethernet
Adapter
09.00 09.50
Regisztráció
09.50 09.55
Megnyitó az előadó termekben
10.00 10.45 Symfony 2 - Csak a név a régi* Weboldalak a felhasználó szemével - emberközpontú ergonómia* Smart tv-s fejlesztések, avagy Dante a pokol kapujában*
10.45 11.00
Szünet
11.00 11.45 Minőségbiztosítás a Drupalban* Kétszer mérj, egyszer vágj - adatokkal a jobb designért* Mobil webalkalmazások*
11.45 12.00
Szünet
12.00 12.45 Hogyan csináljunk sikeres portál projektet Liferay-el? MVC a kliens oldalon* Cross Platform mobil app fejlesztés HTML5 JavaScript alapokon*
12.45 13.00
Szünet
13.00 13.45 Confluence plugin fejlesztés* Miért kezdjünk tesztvezérelten fejleszteni JavaScriptet?* Hogyan tud a SEO és a webergonómia együtt dolgozni?*
13.45 14.00
Szünet
14.00 14.45 Hogyan építsd fel a startupod infrastruktúráját?* A webes tesztelés jövője* Jelszókezelés kritikus infrastruktúrákban*
14.45 15.00
Szünet
15.00 15.45 SaaS bevezetés több aspektusból* A/B teszt* JavaScript a felhőben
15.45 16.00
Szünet
16.00 16.45 Alter table a Facebooknál* CSS előfeldolgozók – amire frontendesként mindig is vágytál* Sok a szöveg? - avagy miben segíthet a nyelvtechnológia mint szolgáltatás*
16.45 16.50
Zárszó és köszönetnyilvánítás


Árvai Zoltán: JavaScript a felhőben

- JavaScript, cloud, Node.js, NoSQL -

Gazdaságos, hatékony és fenntartható felhő alapú megoldásokat építeni nem könnyű feladat. Segítségünkre siet azonban a JavaScript nyelv, ami nem csak reneszánszát éli, de egyenesen világuralomra tör. Az előadás során Node.js alapú, NoSQL (MongoDB, Redis) megoldásokat mutatok be, kiemelt szerepet kap ezen megoldások hatékony és biztonságos üzemeltetése is (Nginx, Cluster, Forever, IISNode), valamint szó lesz a CoffeeScript, mint a legéletképesebb JavaScript alternatívájáról.

Árvai Zoltánról

Árvai Zoltán

Sok éves .NET fejlesztői tapasztalattal rendelkezik, az évek során egyre inkább helyezte át fókuszát a felhasználói élményre és a felhasználói felületekre, így jelenleg elsősorban frontend architectként és user experience designerként tevékenykedik a NextGen Solutions Kft-nél. Rendszeresen vesz részt hazai és külföldi konferenciákon előadóként, továbbá rendszeresen publikál kliensoldai technológiákat érintő témákban. Közösségi tevékenységéért 2009 óta három alkalommal is Most Valueable Professional díjjal jutalmazta a Microsoft.



Auth Gábor: Confluence plugin fejlesztés

- Confluence, Java, JavaForum.hu, Atlassian Marketplace, szerver oldali fejlesztés -

Egy előadás a Confluence portálrendszerről. A gyakorlati tapasztalatokra támaszkodó előadás során fény derül a rendszer előnyeire,hátrányaira. Az előadás során élőben bemutatom egy Confluence plugin fejlesztés lépéseit és az Atlassian Marketplace-t. Szó lesz még a pluginok életciklusáról és beépülési lehetőségeikről.

Auth Gáborról

Auth Gábor

Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi öt évben Java fejlesztőként dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozás oktatás előzött meg. Jelenleg IT Architect egy pénzintézetnél, de a háta mögött már 10 évnyi Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle. Hat éve hozta létre a http://www.javaforum.hu portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült Java közösséget. Évek óta használja az Atlassian termékeit, amelyek közül most a Confluence wiki tudását és fejlesztési lehetőségeit mutatja be.



Bártházi András: Mobil webalkalmazások

- Mobilweb, HTML5, Mobil alkalmazások, W3C, fejlesztés -

A mobil webalkalmazások előtt nagy jövő áll. A HTML5 szabványok bővülésével és mobil böngészőkben megjelenésével, illetve a böngészők gyorsulásával egyre inkább képesek lesznek kiváltani a natív alkalmazásokat. Az előadásban szó lesz a HTML5 idevágó lehetőségeiről, a trendekről, s a számos előny mellett a felróható hátrányokról, a telefonok natív lehetőségeinek eléréséről szabványos webalkalmazásból. Ismertetek egy W3C felmérést, amiből kiderül, hogy 93 népszerű mobil alkalmazást fejlesztő cég mit hiányol a mobil webes platformból ahhoz, hogy váltani tudjon natív platformról.

Bártházi Andrásról

Bártházi András több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik a webes alkalmazások fejlesztése terén, elismert szakembernek számít a hazai internetes szakmában. Jelenleg legfőképpen OpenSocial alapú iWiW alkalmazásfejlesztéssel, illetve a Miner.hu szolgáltatás menedzselésével, fejlesztésével foglalkozik. Korábban a NowPublic.com híroldalnál vezette be a widget technológiát, illetve társszerzője és fejlesztője volt a Netvibes.com kezdőoldal nyílt forrású, Unviersal Widget API-jának (UWA). XHTML, CSS, JavaScript, widget, keresés, felhasználói felület szakértő, de több éves gyakorlattal bír szerver oldali fejlesztésben, adatbázis technológiákban és szerver architektúrák terén is. A Webakadékima.hu és a Weblabor.hu oldalak bloggere, szerkesztője. Több webes technológiával és üzlettel foglalkozó konferencia (Web Konferencia, StartUp konferencia, Drupal konferencia) előadója.



Boros Norbert: Hogyan tud a SEO és a webergonómia együtt dolgozni?

- SEO, mobilweb, ergonómia -

A jól működő site tervezés fontos alapja az integrált SEO – User Experience gondolkodás. A SEO-webergonómia mítoszok többsége hamis – nem lehetetlen együtt élnie a két területnek, és nem akadályozzák egymást. A gyakorlatban a SEO és webergonómia egy hatékony testvériséget alkot, amely döntően befolyásolja a felhasználó központú webtervezést.

Boros Norbertről

Boros Norbert

Boros Norbert főállásban a Neo Intereactive-nál dolgozik SEO specialistaként és webergonómusként. Elsősorban nagyvállalatok websitejainak tervezésben vállal tevékeny részt, illetve hasonló ügyfeleinek segédkezik a minél eredményesebb keresőoptimalizálási stratégia megtervezésében és kivitelezésében. Olyan nagy brandek online projektjeiben vett részt, mint Nestlé, Auchan, E.ON. Emellett korlátozott kapacitásának függvényében saját vállalkozásában is részt vesz időnként egy-egy projektben. A SEO-val kapcsolatos néhány érdekes kérdéseket rendszeresen körbejárja a seo-konyv.eu blogon.



Dávid Ferenc: A webes tesztelés jövője

- Tesztelés -

Az előadás a tesztelés miértjével foglalkozik. Áttekintem milyen lehetőségeink vannak weblapjaink ellenőrzéséhez, miért jó ha automatizálunk. Illetve bemutatok egy gyorsan fejlődő eszközt, amely egy lehetséges irányvonala lehet a hatékony automatizálásnak.

Dávid Ferencről

Dávid Ferenc

A Docler Holding csoporthoz tartozó DoclerWeb szoftvertesztelője. 2008-ban kezdett el teszteléssel foglalkozni. 2011 óta automatizált tesztek fejlesztője is. Munkája mellett webfejlesztőnek tanul, gyakorló apuka illetve szabad idejében barlangász.



Farkas Máté: CSS előfeldolgozók – Amire frontendesként mindig is vágytál

- CSS, LESS -

A CSS használata néha meglehetősen nehézkes tud lenni, mivel egy bőbeszédű és kevéssé strukturált nyelvtanról van szó. Szerencsére ma már elérhetőek és elterjedtek a magasabb absztrakciós szintet biztosító előfeldolgozók, melyekkel kódunk tömörebbé, átláthatóbbá és ami fontosabb, karbantarthatóbbá tehető különösebb hátrány vagy mellékhatás nélkül. Előadásomban az alapelvek és miértek ismertetése után a népszerűbb eszközöket fogom bemutatni, és vázlatosan összehasonlítom ezeket kedvcsináló jelleggel.
Előadásomból kiderül hogy mi a baj a CSS-sel, melyek a népszerűbb eszközök (LESS, SASS+Compass és várhatóan Stylus). Milyen saját tapasztalataim vannak egy CSS -> LESS átállással kapcsolatban.
Előadásomban azokkal a részekkel foglalkozok majd részletesebben, ami megkönnyíti a frontendes rutinmunkáját, felületesen érintve azokat a dolgokat, amikkel újfajta (pontosabban eddig nehezen megvalósítható) dolgokat könnyedén végezhetünk el.

Farkas Mátéról

Farkas Máté

Meggyőződése hogy ma már lehet JavaScriptben programozni, a frontendes szakma nem a sitebuildről és scriptek összeollózásáról kell, hogy szóljon, hanem van igény a mérnöki precizitással elkészített, magas szintű kliens oldali programokra a weben is. Jelenleg a Virtual Call Center Kft-nél asztali alkalmazást fejleszt XULRunner alapokon.



Forray Tamás: Smart tv-s fejlesztések, avagy Dante a pokol kapujában

- Interaktív TV, fejlesztés-

Az elmúlt egy évben sokat formálódott az interaktív tévés eszközük piaca, új eszközök jelentek meg, a Google TV terjeszkedése és a tévé specifikus alkalmazások robbanásszerű megjelenése újabb löketet adhat az újdonságra nyitott fejlesztőknek. Az előadás során áttekintjük a fejlesztési lehetőségeket, programozási nyelvek és fejlesztői környezetek használhatóságát. Külön kitérek az olcsó tévés kütyük működésére és felépítésére, és tippeket adok a hallgatóknak egy egyszerű otthoni tesztelő felület kialakításában is. Emellett megnézzük, hogy a nagy gyártók milyen arányban birtokolják a piacot, és hogy mi várható a következő években ezen a területen.

Forray Tamásról

Forray Tamás

A Docler Holdinghoz tartozó Duodecad Kft. mobil és video streaming fejlesztéseit vezeti, emellett új innovációs technológiák bevezetése, például az interaktív tévés fejlesztések is a feladatai közé tartoznak. Megszállott kütyü bolond, és igyekszik minden platform fejlesztési módszereit megismerni, kisebb-nagyobb alkalmazásokat készíteni rá. Az idén indult ingyenes interaktív tabletes és mobilos újság, a Digiben főszerkesztője.



Gábriel Ákos: Hogyan csináljunk sikeres portál projektet Liferay-el?

- Java, Liferay, portál, projekt, fejlesztés, üzemeltetés -

Egy új portál létrehozása még egy jól bejáratott és népszerű
keretrendszer használata esetén is komoly kihívást jelent a szakembereknek.
Hogyan kezdjük el a projektet, mit kérdezzünk először az ügyféltől?
A feladat felmérése során képesnek kell lennünk beazonosítani azokat a
kívánságokat, amelyeket el szabad vállalni, és azokat amelyeket nem. Több éves gyakorlati tapasztalat alapján megnézünk pár komoly, de könnyen megvalósítható, és pár problémásabb kívánságot.
A valós specifikálást csak ezek után érdemes elkezdeni. De milyen egy Liferay alapú portálos feladat specifikációja? Mire kell figyelni a fejlesztés során? Mik azok a tipikus technikai és módszertani hibák ami még egy kipróbált környezetben is képesek tönkretenni a teljes projektet? Bemutatok néhány fejlesztési módszertan és eszközt, melyek könnyebbé és átláthatóbbá tehetik a munkánkat.
Mi történik akkor, ha az ügyfelünknek van már egy régebbi portálja, amit most szeretne Liferay-ra cserélni? Hogyan hajtsuk végre a migrációt, és mit tudunk egyáltalán migrálni?
Az elkészült rendszer üzemeltetése újabb kihívások elé állít majd. Megnézzük mik ezek a kihívások, és milyen eszközeink vannak a kezelésére. Az előadás során a megrendeléstől az üzemeltetésig gyakorlati szemszögből végignézünk egy Liferay demó projektet!

Gábriel Ákosról

Gábriel Ákos

Gábriel Ákos 1993-ban kezdet el Linuxszal foglalkozni, volt egy szervere a Schönherzben. Ettől fogva egész pályafutása meghatározójává vált az open source.
Első hozzájárulásaként részt vett JDK 1.1 alatti Postgres95 JDBC driver fejlesztésben.
1998-ig rendszergazdaként dolgozott, ezután átnyergelt a fejlesztésre. Munkája során a rendszergazdai tapasztalatoknak mindig nagy hasznát vette, kedvenc szakterülete a rendszerintegráció. 2001 óta foglalkozik Java fejlesztéssel, nagyvállalati környezetben.
2005-ben találkozott először a Liferay-el (3.6). Először portleteket fejlesztettünk, majd
az akkori kezdetleges infrastruktúrába elkezdtünk saját komponenseket is illeszteni.
Egyik fejlesztésük (NestedPortlets) azóta a platform része lett.
Kezdetben fejlesztésekben, később architectként, majd projekt menedzserként vett részt számos nagyvállalati alkalmazás létrehozásában. Az utóbbi időben fejlesztési minőségbiztosítással, ennek bevezetésével illetve eszközeivel foglalkozik. Konkrétan: Test Driven Development, Continuous Integration. Munkája során gyakran használ Cobertura-t, Jenkins-t, és Selenium-ot. Számára a Liferay (a 6.1-es verzióig) egy infrastruktúrát - fejlesztési és futtatási környezetet adó eszköz volt, amely hibáival együtt még mindig a legjobb elérhető megoldásnak tartott. A 6.1(.2) verzió élménye szerint ennél tovább lép, innentől a feladatok valóban jelentős részét lehet a portál saját eszközeivel, fejlesztői ráfordítás nélkül elvégezni.



Gócza Zoltán: Kétszer mérj, egyszer vágj - adatokkal a jobb designért

- Designe, felhasználói élmény -

Milyen módszerekkel tudunk adatokat gyűjteni webes szolgáltatások tervezéséhez? Milyen mutatókat érdemes követni, és hogyan tudjuk ezeket felhasználni, hogy jobb szolgáltatásokat készítsünk? Hogyan lehet számszerűsíteni a felhasználói élményt?

Gócza Zoltánról

Gócza Zoltán

A Ustream, előtte a Kirowski felhasználói élmény tervezéssel foglalkozó üzletágának vezetője, több mint 10 éve foglalkozik könnyen használható és élvezetes weboldalak, webes és mobil alkalmazások tervezésével. Design tévhitek ellen harcol UX Myths című blogján (uxmyths.com), és kontraszt-bűnözőket térít ContrastRebellion (contrastrebellion.com) oldalán.



Horák György, Fejes Anikó: MVC a kliens oldalon

- MVC design pattern, JavaScript, kliens oldal -

A szerver oldali webes fejlesztések körében már régóta népszerű az MVC design pattern, a kliens oldalon azonban csak a közelmúltban kezdett meghonosodni.
Egyre több JavaScript framework támogatja már a használatát, de gyakorlatban ritkán találkozni jól átgondolt implementációval.
Az ezen a területen éles projecteken (Dragontape, Noispot, LogMeIn) szerzett tapasztatainkat egy kisebb példa alkalmazás formájában osztjuk meg veletek.
Az előadás demonstrálja és magyarázatokkal alátámasztja, hogy hogyan lehet a YUI3 keretrendszer segítségével egy az MVC tervezési mintát hatékonyan használó, böngészőben futó JavaScript alkalmazást készíteni.

Horák Györgyról

Horák György

Az előző évezred vége óta foglalkozik webes fejlesztésekkel, több éves tapasztalattal rendelkezik mind rendszeradminisztrátori, backend és frontend oldalon. Python guru. Jelenleg az EU Edge senior frontend fejlesztője.

Fejes Anikóról

Fejes Anikó

Az előző évtized vége óta foglalkozik webes fejlesztésekkel, naprakész tudással és lelkesedéssel igyekszik pótolni az időbeni lemaradást. A frontend meetup egyik szervezője. Az EU Edge legújabb frontend fejlesztője.



Karóczkai Krisztián: Weboldalak a felhasználó szemével - emberközpontú ergonómia

- Kattintás, motiválás, tartalom, ergonómia -

A műszaki gondolkodású emberek elsősorban a tényekből indulnak ki, ezekre alapoznak, és ezekkel vitatkoznak. Milyen tényeket ismerünk azokról az emberekről, akikért dolgozunk? Hogyan viselkednek a böngésző túloldalán, és miért úgy? Mi vezérli a tekintetüket, mozdulataikat? Mit olvasnak el, és mit jegyeznek meg a weboldalunkból? Miért (nem) jönnek vissza? Mi motiválja, boldogítja, szórakoztatja és tartja fogva egy weboldalon az embereket? Ezeket a kérdéseket műszaki szemlélettel még megérteni is nehéz, nem hogy megválaszolni, esetleg még meg is valósítani. A megoldást a pszichológia, a biológia és az genetika nyújtja számunkra. Ezeket az ismereteket használva nem csak a mágikus 3 klikkig, hanem akár 10-15-ig az oldalunkon tudjuk tartani a felhasználókat. Olyan élményeket és információkat nyújtani egy keresőből betévedt böngészőnek is, ami után megjegyzi a címünk és legközelebb már a kezdőlapunkkal is találkozik. A felhasználói igények nem csak megváltoztak, hanem folyamatosan változnak, ezeket nem követni lehet, hanem előttük is járni

Karóczkai Krisztiánról

Karóczkai Krisztián

Karóczkai Krisztián 2000-től foglakozik webes fejlesztéssel. Volt már rendszergazda, több platformon is szerveroldali programozó, fejlesztési vezető. Szerveroldali Java és biztonsági témakörben már adott elő a Webkonferencián. A fejlesztői munkájánál mindig is előbbre értékelte a sitebulder-i feladatait. Számos kisebb és nagyobb webes rendszer készítésében vett részt, és megtanulta hogy az optimális skálázható és biztonságos szerveroldali megoldás ma már csak szükséges, de nem elégséges feltétele a jól működő webalkalmazásoknak.



Kromesch Sándor: Cross Platform mobil app fejlesztés HTML5 JavaScript alapokon

- Mobilweb, HTML5, JavaScript, fejlesztés -

Egy mobil alkalmazás fejlesztésekor nagy kihívás a különböző platformokra való fejlesztés. Gondoljunk csak arra, hogy az iOS, Android, Blacberry, Windows Phone készülékekre más-más nyelven és környezetben kell fejleszteni. Ez azt jelenti, hogy ahány platform, annyi különböző alkalmazás. Ha cross platform HTML5 JavaScript alapú alkalmazást fejlesztünk elvileg csak egy kódot kell karbantartani, de persze ez sem ennyire egyszerű. Az előadáson bemutatom a különböző mobil cross platform megoldások (HTML5, JavaScript alapokon) és a különböző platformokon létező HTML5 CSS különbségek.

Kromesch Sándorról

Kromesch Sándor

2000 óta foglalkozik web fejlesztéssel az eRise Hungary Kft kötelékében, 2003-óta mobil fejlesztésekkel is. Jelenleg a keresztplatformos mobil fejlesztések, és az API alapú szolgáltatások fejlesztése érdekli.



Merklik László: Miért kezdjünk tesztvezérelten fejleszteni JavaScriptet?

- JavaScript, tesztvezérelt fejlesztés -

Az 5 leggyakoribb ok, amiért JavaScript fejlesztők nem teszt-vezérelt módon fejlesztenek. És az 5 legfontosabb ok, amiért pedig kellene. Az előadás első harmadában megvizsgálom a leggyakoribb okokat, amiért JS fejlesztők nem vágnak bele a TDD-be. Ilyen okok vagy kifogások lehetnek például hogy „csak kevés kód íródik JS-ben”, vagy hogy „a unit tesztek nem érnek semmit, mert a böngészőben úgyis máshogy fog viselkedni a kód”. A második részben részletezzük a legfontosabb szempontokat, amik miatt a JS fejlesztők nagyon sokat profitálhatnak egy komolyabb unitteszt lefedettségből. Azért, hogy az egyik gyakori ellenvetést eloszlassuk, a harmadik részben bemutatjuk, hogy milyen egyszerűen és gyorsan lehet egy saját tesztkörnyezetet összeállítani, és az első tesztet megírni és lefuttatni.

Merklik Lászlóról

Merklik László

Merklik László az emarsys Technolgies Kft. projekt igazgatója. 15 éve foglalkozik szoftver fejlesztéssel. Extrém programozással fejleszt 4 éve. 3 éve pedig agilis módszertannal webalkalmazásokat készít.



Palócz István: Minőségbiztosítás a Drupalban

- Drupal, cms, php, fejlesztés -

A Drupal rendszert több mint 10 éve fejleszti, a mára már 20.000 főre duzzadt fejlesztői közössége. A töretlenül növekvő népszerűségét számos összetevőnek köszönheti, melyek közül egy a fejlesztési módszertana. A 2009-es Szabad Szoftver konferencián elsősorban a közösségi oldalát mutattam be a fejlesztésnek, idén pedig a mögötte álló infrastruktúrát veszem górcső alá. Az előadásomban bemutatnám a Drupalban használt minőségbiztosítási lehetőségeket, valamint a rendszerbe kerülő foltok automatikus tesztelését végző infrastruktúrát.

Palócz Istvánról

Palócz István

Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Magyarországi Drupal Konferencia főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg komolyabban a Drupal fejlesztői közösség működésével. Azóta még elkötelezettebb híve a szabad szoftvereknek. A PHP és Web konferenciákat évek óta szervezi. Az idei év az első amikor a szervezésben tevékenyen nem vesz részt, így van ideje előadni. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.



Pásztor János: Hogyan építsd fel a startupod infrastruktúráját?

- Szolgáltatás indítás, monitorozás, rendszer adminisztráció -

  • Előadás prezentációja (pdf)
  • Szolgáltatást indítanál, de nem tudod, mi kell az üzemeltetéshez? Szeretnéd megtervezni a rendszeredet, de nem ismered a buktatókat? Szeretnéd, ha a rendszered hibatűrő lenne? Szeretnél minél kevesebb energiával hatékony rendszert üzemeltetni? Az előadásban a Neticle rendszer építését elemezzük ki.
    Mikor jobb választás a saját hardvernél a bérelt vagy esetleg virtuális gép? Valóban szükségem van a virtualizációra? Mikor és hogyan érdemes terheléstesztelést végezni? Hogyan épül egy hibatűrő rendszer? Valóban szükséged van rá? Megéri?
    Mit mivel hogyan monitorozzunk, mit kezdjünk a begyűjtött adatokkal? Lehet automatizálni a szerverkarbantartást?

    Pásztor Jánosról

    Pásztor János

    Pásztor Jánost több éve foglalkoztatja a fejlesztés és az üzemeltetés közötti keskeny mezsgye: hogyan lehet egy alkalmazást könnyen üzemeltethetővé tenni? Hogyan lesz egy környezet fejlesztő-barát? Jelenleg Bécsben DevOps szakembereként dolgozik és mellette a Neticle Technologies Kft. üzemeltetési feladatait látja el.



Podor Istvan: Alter table a Facebooknál

- MySQL, Facebook, rendszer adminisztráció -

Mint a legtöbben tudjátok, a Facebook bír a világ egyik legnagyobb MySQL installációjával. Az oldalon gyakorlatilag minden olyan adatot, aminek perzisztensnek kell maradni, MySQLben tarolunk. Ebben az előadásban szeretném bemutatni, milyen problémákkal találkoztunk, és hogyan oldottuk meg őket, amikor az adatbázis táblák szerkezetének változtatására került sor. Ezek közül is az automatizálás része kapja a nagyobb hangsúlyt. Jelenleg az egyik nyílt forráskódú alkalmazásunk, az OnlineSchemaChange köré épített applikáció jelentette a megoldást.
Mint mindig, a fő szempont itt is az volt, hogy leállás és teljesítményvesztés nélkül menjen végbe a folyamat. Az igazi probléma akkor jött elő, amikor meg kellett oldanunk, hogy automatikusan, emberi beavatkozás nélkül történjen a dolog, mivel a több ezer MySQL szerver karbantartása túlságosan sok emberi erőforrást igényelne.
Az előadás főleg technikai oldalról mutatná be a megoldást amivel mindez megvalósult. Részletesen bemutatom a problémákat amikkel szembe néztünk, és az ötleteket amikkel megkerültük őket. Mivel az alkalmazás nem opensource, ezért nincs lehetőségem kód szintű részletekbe menni, de még így is egy jó történet lesz:)

Podor Istvánról

Podor Istvan

Podor István 9 éve foglalkozik nagy látogatottságú oldalak, és a mögöttük lévő rendszerek üzemeltetésével, az utóbbi években fejlesztésükkel. Semmi sem nyűgözi le jobban, mint az ahogyan a "nagyok" üzemeltetik a rendszereiket.
Négy éven keresztül több alexa top500-as weboldal karbantartói közt dolgozott. Két év konzultálás után, 2012. elején került kapcsolatba a Facebookkal. Több hónapos munka után létrejött alkalmazása komoly változást hozott az adatbázis infrastruktúra karbantartásában.



Prém Dániel: Jelszókezelés kritikus infrastruktúrákban

- Jelszó kezelés, hash, biztonság -

Jelszókezelés kritikus infrastruktúrákban címszóval szeretném bemutatni, hogy milyen lehetőségek vannak a jelszavak megfelelő és biztonságos tárolására. A téma elcsépeltnek hathat, de az élet bebizonyította, hogy igenis foglalkozni kell ezzel még mindig, hiszen idén csak olyan nagyok estek áldozatul a jelszavak helytelen kezelésének, mint a Yahoo és a LinkedIn. Több millió jelszó került ki a világhálóra, amelyeket már sikeresen visszafejtettek. Előadásomnak a célja olyan megoldások bemutatása, amellyel az ehhez hasonló esetek csökkenthetőek és visszaszoríthatóak.

Prém Dánielről

Prém Dániel

Prém Dániel több mint hat év tapasztalattal rendelkezik a programozás és a webes alkalmazásfejlesztés terén, valamint az ezeket kiszolgáló rendszerek üzemeltetésében és karbantartásában.
Szakterülete a biztonságos web-alkalmazásfejlesztés, több éve foglalkozik a webes behatolás detektáló rendszerekkel (IDS/IPS) és web-alkalmazás szintű tűzfalakkal (WAF).
2011. februárjától az Óbudai Egyetem munkatársa, ahol alapképzéses oktatásban, és az informatikai biztonság szakirány támogatásában vesz részt.



Schmidt Zoltán: A/B tesztelés

- Tesztelés -

A weboldalak, szolgáltatások fejlesztése közben rendszeresen merülnek fel olyan ötletek, amelyek egy-egy funkció, szövegrész, vagy vizuális elem megváltoztatásáról szólnak.
Mi lenne ha a “Kosár” helyett azt írnánk a gombra, hogy “Beteszem a kosárba”...?
Legtöbbször a megérzéseink, vagy tapasztalataink alapján tippeljük meg, hogy mi lesz a hatás, azonban tudatosan fejleszteni csak mérések és eredmények alapján lehet. Ilyen esetekben lehet hasznos eszköz az A/B tesztelés (vagy split tesztelés), amelynek alkalmazásával tényekre alapozva hozhatunk döntéseket.
Az előadásból kiderül:

  • a split tesztelés elméleti hátterének, módszerének bemutatása
  • mit érdemes tesztelni és mit nem?
  • hogyan tervezzünk meg egy tesztet?
  • teszt eszközök, technikai megoldások bemutatása
  • gyakorlati tapasztalatok, tippek

Schmidt Zoltánról

Schmidt Zoltán

Korábban a Docler Holdingnál tevékenykedett előbb fejlesztőként, majd termékmenedzserként, jelenleg az Extreme Digital Zrt. fejlesztési vezetője.
Rutinosan mozog a webes projektmenedzsment és szolgáltatásfejlesztés területein, részt vett weboldalak megújításában és új szolgáltatások bevezetésében is.
A használható weboldalak, valamint a usability iránti igény felkeltésének és az információk megosztásának elkötelezett híve.



Szatmári Tamást: SaaS bevezetés több aspektusból

- Google Apps -

A felhő alapú szoftverek terjedésének nem lehet gátat szabni. Milyen új kihívásokat jelent bevezetési oldalon? Milyen új hozzáállás kíván az IT szervezettől? Ezen kérdésekre keressük a választ technikai és változás menedzsment aspektusokat megvizsgálva, elsősorban a Google Apps köré szervező ökoszisztéma nagyítóján keresztül vizsgálva.

Szatmári Tamásról

Szatmári Tamás

Szatmári Tamás Google Apps Certified Deployment Specialista. Mindig nyitottan tekintett az IT világ újdonságaira. Érdeklődése középpontjában jelenleg a számítási felhők állnak. Több éves gyakorlattal rendelkezik Google Apps nagyvállalati bevezetésében.



Szász Zoltán:Symfony 2 - Csak a név a régi

- Symfony, keretrendszer, php, fejlesztés -

A Symfony egy régi keretrendszer, azonban a kettes verziónak nem sok köze van az elsőhöz. Azt szeretném bemutatni, hogy miben is más, miért is jó az, hogy újragondolták.
Az első PHP meetupon elmondottakat bővebb kifejtése

Szász Zoltánról

Szász Zoltán

Társalapítója és szervezője a budapesti PHP meetupnak. Fejlesztett vállalatirányítási rendszert, önkormányzatnak. Létrehozott kis honlapokat, CMS-t KKV-knak. Kiszolgált előadókat, saját mobil alkalmazással és az előadók rengeteg látogatóját. Látott már közelről ár-összehasonlító motort is, és több PHP-s Core rendszer fejlesztésben is részt vett. Most is éppen ezt teszi: kollégáival ingatlan portált készít az Arkonnál.



Varjú Zoltán: Sok a szöveg? - avagy miben segíthet a nyelvtechnológia mint szolgáltatás

- Nyelvtechnológia, tartalom elemzés -

Tartalom, felhasználók által generált tartalom, státusz updatek, tweetek sok szöveg és csak még több lesz! Mit és milyen kontextusban mondanak cégedről, termékedről a neten, hogy állnak versenytársaid ezen a téren, milyen hírek jelennek meg rólad? Mi a helyzet a tartalommal? Könnyen megtalálják weboldalad látogatói a kapcsolódó tartalmakat, illetve a szükséges kiegészítő információkat? A nyelvtechnológia fejlődésének hála, ma már szolgáltatásként is elérhetők olyan eszközök, melyek megnyugtató választ adnak a fenti kérdésekre. Az előadásban röviden áttekintjük a fontosabb fogalmakat, majd megismerkedünk a jelentősebb nyelvtechnológiai API-kkal. Elsődleges célunk nem az eszközök részletes taglalása, hanem a lehetőségek és korlátok bemutatása.

Varjú Zoltánról

Varjú Zoltán

A Weblib Kft. "számítógépes nyelvésze", a Számítógépes nyelvészet blog alapítója, a Hungarian Natural Language Processing meetup főszervezője és a Kereső Világ blog állandó szerzője. Főbb érdeklődési területei; a kategóriaelmélet alkalmazása a számítógépes nyelvészetben és a gépi tanulásban, a funkcionális programozási nyelvek (Haskell és Clojure), valamint a dinamikus episztemikus logika.