Magyarországi Web Konferencia 2006

Flex: csak rugalmasan!

Szervező

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály

Szakmai partnerek

W3C MI Weblabor

Infrastruktúra

phpHOST Wish Internet Consulting

Webfejlesztőként nap mint nap találkozunk a web korlátaival, melyek bizony eléggé megkeserítik mindennapi munkánkat. JavaScriptet használhatunk űrlapjaink használhatóbbá tétele érdekében, de ha már egy kicsit is többet szeretnénk kihozni alkalmazásainkból e téren, hatalmas mennyiségű JavaScript és DHTML kódot kell írnunk. Még ha szakértők vagyunk is a témában, rendkívűl sok időt igényel, hogy interaktívvá és felhasználó baráttá tegyük alkalmazásainkat. A kérdés adott: miért pazarlunk oly sok időt a felhasználói felület fejlesztésére, amikor az üzleti logika, hatékonyság sokkal értékesebb és fontosabb?

Az Adobe/Macromedia Flex elvezet bennünket a webalkalmazások következő generációjának fejlesztéséhez, a gazdag internetes alkalmazások fejlesztéséhez (Rich Internet Applications – RIA). Korábban is láthattunk már gazdag funkcionalitással, lenyűgöző felhasználói élménnyel bíró Flash alkalmazásokat (megjegyzés: Flash lejátszóval az internetezők 98%-a rendelkezik), melyeknek megvalósítása HTML-ben szinte lehetetlen. A Flex azonban elfeledteti velünk az időegyenesek, jelenetek, alakzatok fogalmát, s ehelyett hagyományos kontrollokban, eseményekben gondolkodhatunk.

A prezentációból tehát megtudhatjuk, hogy hogyan fejleszthetünk RIA-kat a Flex segítségével, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre. Az előadás ezen kívül egy összefoglalót is ad a jelenleg elérhető alternatív technológiák előnyeiről / hátrányairól: AJAX, Avalon, XUL, XAML, SVG, Java appletek, Laszlo.

Az előadás anyaga

Az előadás fóliái PDF formátumban, Microsoft Powerpoint prezentációként letölthetőek, vagy Flash mozi formájában online megtekinthetők.

Kulcsszavak

Macromedia Flex, MXML, gazdag kliensek fejlesztése, vállalkozó szellemű RIA-k

Kiss-Tóth Marcell

Kiss-Tóth Marcell fotójaA tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium informatika tagozatos tanulója. Szabadidejében ismerkedett meg a Macromedia Flex-szel és a Macromedia Cold Fusion-nel, az utóbbiról már cikket is publikált. A Tiszaújvárosban rendezett második PHP RoadShow főszervezője. Az előadásához kapcsolódó weboldala az mmflex.be címen tekinthető meg. Személyes weboldala a kiss-toth.hu címen érhető el.

Időrendi program Váltás tematikusra

Az alábbiakban a konferencia időrendi programja olvasható. Minden előadás magyar nyelvű volt. A különböző háttérszínek a tematikus program szerinti témaköröket jelölik. Csillag jelöli azokat az előadásokat, melyek fóliái elérhetőek.

IdőProgrampont
08.0009.00Regisztráció
09.0009.45Magas rendelkezésre állású rendszerek a gyakorlatbanW3C WAI, avagy Weblapok Akadálymentesítése*Adatbázis-alapú webalkalmazások ASP.NET platformon*
09.4510.00Szünet
10.0010.45Ruby On Rails: Fenntartható Egyszerűség*Weboldalak a vakok „szemével”Biztonság és jogosultság-kezelés ASP.NET környezetben*
10.4511.00Szünet
11.0011.45JavaScript ereje – Textarea++*Bevezetés a WebObjects alapú webalkalmazás- fejlesztésbe*ASP.NET 2.0 alkalmazások arculata és testreszabása*
11.4513.00Ebédszünet, WFSZ találkozó a díszteremben
13.0013.45Felhasználóbarát űrlapok, avagy mit tegyünk a Web Forms 2-ig és az XForms-ig?*Webre, de gyorsan!Webes Alkalmazások és Kódkönyvtárak Terjesztése PEAR 1.4 Segítségével
13.4514.00Szünet
14:0014:45Webrádió – AJAX alkalmazási bemutatóKreáljunk egy kis webet!*Raising your own PET
14.4515.00Szünet
15:0015:45Szemantikus Web: egy rövid bevezetés*Osszuk meg a tudást!Django: Python on Rails*
15.4516.00Szünet
16:0016:45Kerekasztal beszélgetés a webalkalmazások jövőjérőlFlex: csak rugalmasan!* 
16.4517.00Szünet
17.0017.30Árverés, zárás