Magyarországi Web Konferencia 2006

Magas rendelkezésre állású rendszerek a gyakorlatban

Szervező

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály

Szakmai partnerek

W3C MI Weblabor

Infrastruktúra

phpHOST Wish Internet Consulting

Akármilyen szolgáltatási vagy termelési tevékenységet is végez egy cég, egyre nagyobb mértékben támaszkodik az informatikára és így válik függővé belső informatikai rendszerének működőképességétől.

Ezek gyakran a cég legfontosabb vagy akár a teljes működését szabályozzák, így az informatikai rendszerekben bekövetkező bármilyen szolgáltatás kiesés vagy adatvesztés komoly anyagi következményekkel járhat. Az informatikai eszközök ugyanakkor egyre nagyobb versenyben kerülnek kifejlesztésre, ami gyakran együtt jár azzal, hogy a régebbi típusoknál ugyan lényegesen gyorsabbak, nagyobb kapacitásúak és többet tudnak (amire természetesen szükség is van), de ezzel együtt egyre megbízhatatlanabbak. Ráadásul minél több eszközből áll a rendszerünk, annál több ponton következhetnek be problémák.

Ezzel együtt kell élni, viszont fel lehet rá készülni. Ebben segítenek azok a technológiák és az a szemlélet, amelyet összefoglalóan a HA – (a magas rendelkezésre állás, angolul a High Availability rövidítése) szóval szoktunk emlegetni.

Az előadás kitér a hamis biztonságérzetet keltő megoldásokra: biztonsági mentések, osztott adatbázis, cluster struktúrák. A HA rendszerek lényegi tárgyalása során kiderül, hogy miként mérhetjük fel cégünket üzemeltetésbiztonsági szempontból, a szolgáltatás-szemléletet összehasonlítjuk a szerver-szemléletű megközelítéssel. Konkrét gyakorlati példán tekintünk át egy megvalósítást, mely napi ötmillió oldal kiszolgálását végzi 99,9%-os vállalt rendelkezésre állási szinten. Szó esik a konfigurációs sablonokról, és a HA rendszerek másodlagos hasznáról a skálázhatóság és terheléselosztás terén.

Kulcsszavak

HA rendszerek, magas terhelhetőségű rendszerek, bytecode cache, output cache, query cache

Fischer Zsolt

Fischer Zsolt fotójaA Publishing Factory Kft. ügyvezetője. A magas rendelkezésre állású rendszerek és a biztonságtechnika megszállottja. Legnagyobb ügyfelei között van a Tv2, a Nemzeti Sport, a Blikk, a Honvédelmi Minisztérium, az Allianz Biztosító, nagyobb bankok és egyetemek.

Időrendi program Váltás tematikusra

Az alábbiakban a konferencia időrendi programja olvasható. Minden előadás magyar nyelvű volt. A különböző háttérszínek a tematikus program szerinti témaköröket jelölik. Csillag jelöli azokat az előadásokat, melyek fóliái elérhetőek.

IdőProgrampont
08.0009.00Regisztráció
09.0009.45Magas rendelkezésre állású rendszerek a gyakorlatbanW3C WAI, avagy Weblapok Akadálymentesítése*Adatbázis-alapú webalkalmazások ASP.NET platformon*
09.4510.00Szünet
10.0010.45Ruby On Rails: Fenntartható Egyszerűség*Weboldalak a vakok „szemével”Biztonság és jogosultság-kezelés ASP.NET környezetben*
10.4511.00Szünet
11.0011.45JavaScript ereje – Textarea++*Bevezetés a WebObjects alapú webalkalmazás- fejlesztésbe*ASP.NET 2.0 alkalmazások arculata és testreszabása*
11.4513.00Ebédszünet, WFSZ találkozó a díszteremben
13.0013.45Felhasználóbarát űrlapok, avagy mit tegyünk a Web Forms 2-ig és az XForms-ig?*Webre, de gyorsan!Webes Alkalmazások és Kódkönyvtárak Terjesztése PEAR 1.4 Segítségével
13.4514.00Szünet
14:0014:45Webrádió – AJAX alkalmazási bemutatóKreáljunk egy kis webet!*Raising your own PET
14.4515.00Szünet
15:0015:45Szemantikus Web: egy rövid bevezetés*Osszuk meg a tudást!Django: Python on Rails*
15.4516.00Szünet
16:0016:45Kerekasztal beszélgetés a webalkalmazások jövőjérőlFlex: csak rugalmasan!* 
16.4517.00Szünet
17.0017.30Árverés, zárás