Magyarországi Web Konferencia 2007

A szemantikus világháló alapjai

Szervező

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály

Szakmai partnerek

W3C MI Weblabor

Infrastruktúra

phpHOST Wish Internet Consulting

A szemantikus világháló (Semantic Web) a számítástudomány egy új kutatási-fejlesztési területe, amelynek célja, hogy a világhálón található temérdek információ elérését egyszerűbbé, pontosabbá, kényelmesebbé tegye.

Mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy a web-es keresők csak a szövegeket vizsgálják, a mögöttük levő tartalmat nem. Ha a kutyákat keresünk, nem kapjuk meg az eb szót tartalmazó oldalakat, ha vizi emlősökre kérdezünk, az eredményben nem lesznek benne a delfinekről szóló oldalak.

Ahhoz, hogy a web-es keresők intelligensebbé válhassanak szükséges, hogy a weblapokon lévő információt a számítógép számára is érthető módon, ún. metaadatokkal írjuk le. Emellett arra is szükség van, hogy számunkra nyilvánvaló háttértudást a számítógép számára is hozzáférhetővé tegyük. Például metaadatként leírhatjuk hogy egy adott weblapon levő adott kép Bojtárt, Kovács István kutyáját ábrázolja.

Háttértudásra példa az, hogy a kutya szinonímája az eb, a delfin az egy olyan emlős, amelynek élettere a víz. De ide tartozik az a triviálisnak tűnő állítás, hogy a kutyája kapcsolat jobboldalán levő egyed egy kutya.

Az ilyen jellegű háttértudást szokás ontológiának is nevezni: ez egyrészt egy fogalmi hierarchiát jelent, pl.

delfin -> emlős -> gerinces -> állat -> élőlény

másrészt beszél a fogalmak közötti kapcsolatokról, mint az élettere, szülője, kutyája, nyelvvizsgája, diplomája stb. Fejlettebb ontológiákban összetett állításokat is megfogalmazhatunk, például formalizálhatjuk a következő állásajánlatot: az adott állás betöltéséhez legalább két nyelvvizsga és mérnöki vagy tanári diploma szükséges.

A metaadatok és a háttértudás leírására a W3C két szabványt is megalkotott. Az RDF (Resource Description Framework) a metaadatok leírására alkalmas. Az erre épülő RDF séma nyelv egyszerűbb állítások megfogalmazását teszi lehetővé, míg az OWL (Web Ontology Language) viszonylag összetett háttértudás ábrázolását teszi lehetővé.

Az előadás során informálisan bemutatjuk az OWL nyelvet és a mögötte álló matematikai formalizmust, az ún. leíró logikák területét. Szólunk arról is, hogy milyen módszerekkel lehet gépi következtésre felhasználni az így formalizált háttértudást.

Az előadás megértéséhez elegendő a középiskolai matematika ismerete.

Az előadás anyaga

Az előadás fóliái PDF formátumban letölthetőek.
Az előadás hanganyaga MP3 formátumban letölthető

Kulcsszavak

Szemantikus Világháló, Ontológiák, Leíró Logikák, gépi következtés

Szeredi Péter

Szeredi Péter fotója Szeredi Péter a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense. Oktatási és kutatási területe a logikai és korlát-programozás valamit a szemantikus világháló és ontológiakezelés. Társszerzője és szerkesztője a nagysikerű "A Szemantikus Világháló elmélete és gyakorlata" c. könyvnek. Korábban a NIM IGÜSZI, az SZKI és IQSOFT munkatársa volt, és több évet dolgozott angliai és svédországi kutatóhelyeken is. 1975-ben készítette el az első magyar Prolog interpretert és szakmai vezetője volt az MPROLOG rendszer fejlesztésének, amely az 1980-as évek egyik nemzetközi sikerterméke volt.

Időrendi program Váltás tematikusra

Az alábbiakban a konferencia időrendi programja olvasható. A "Creating a Cinematic User Experience™ with OpenLaszlo" és a "What do they think they are doing? When Usability and Security meet on the Web" című előadások kivételével minden előadásunk magyar nyelvű volt. A különböző háttérszínek a tematikus program szerinti témaköröket jelölik. Csillag jelöli azokat az előadásokat, melyek fóliái elérhetőek.

IdőTerem / Programpont
 BudapestPrágaVarsóMoszkva
09.00 10.00Regisztráció az előtérben
10.00 10.45Interaktív webfelületek fejlesztése Windows Presentation Foundation/Everywhere alapokon*Creating a Cinematic User Experience™ with OpenLaszlo,

OpenLaszlo - váltsunk szemléletet*
A W3C és a Mobilweb*BPEL nyelvű üzleti folyamatok modellezése és formális ellenőrzése*
10.45 11.00Szünet
11.00 11.45AJAX framework építés*Portletek és AJAX, az allaslehetosegek.hu újjászületése*What do they think they are doing? When Usability and Security meet on the Web.*Java Business Integration, azaz szolgáltatásalapú architektúra Java EE környezetben*
11.45 13.00Ebédszünet,
a végén WFSZ találkozó a Budapest teremben,
HOPLAA: OpenLaszlo közösségi találkozó a Prága teremben
13.00 13.45Flash és PHP kommunikáció*Windows Presentation Foundation: az OS következő generációs prezentációs platformja*A szemantikus világháló alapjai*Alkalmazásfejlesztés Djangóval és GWT-vel*
13.45 14.00Szünet
14:00 14:45Böngésző- és szerver független AJAX programozás*Felhasználói felületek Ruby on Rails alapokon*A rokonsági fogalmak ontológiája*Java Persistence API, azaz szabványos Obejtum-Relációs mapping Java és Java EE környezetben*
14.45 15.00Szünet
15:00 15:45Webalkalmazás fejlesztés Java EE környezetben NetBeans segítségével: JSP 2.1, JavaServer Faces 1.2, AJAX*Fejlesztés támogatás Xdebuggal*Az AJAX és az akadálymentesség*Netvibes modul fejlesztés*
15.45 16.00Szünet
16:00 16:45S mint secure - Hozzáférések kezelése biztonságosan és kényelmesen*Microsoft és az AJAX – ASP.NET alkalmazások AJAX-osítása*Szörföző varázscápa, avagy weboldalak használata látássérülteket segítő eszközökkel*COMET webalkalmazás fejlesztés*
16.45 16.50Szünet
16.50 17.30Compo eredményhirdetés és zárszó a Budapest teremben