Magyarországi Web Konferencia 2007

BPEL nyelvű üzleti folyamatok modellezése és formális ellenőrzése

Szervező

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály

Szakmai partnerek

W3C MI Weblabor

Infrastruktúra

phpHOST Wish Internet Consulting

A Web szolgáltatás, mint kommunikációs technológia elterjedésével párhuzamosan válik egyre népszerûbbé a Web szolgáltatás alapú üzleti folyamat végrehajtás. XML alapú nyelvekkel implementáljuk a szolgáltatások hívásának sorrendjét, azt az algoritmust, mely tulajdonképpen a munkafolyamat. Az utóbbi években több nyelv is kialakult erre a célra: XLANG, WSFL, és végül a BPEL lett a befutó.

A létrehozott munkafolyamatok tesztelése és hibakeresése azonban nagy nehézségekbe ütközik. Két lehetõségünk adódik, melyek egyaránt költségesek:

  • Létrehozunk egy tesztkörnyezetet az összes Web szolgáltatással és a szükséges adatbázisokkal, azokat feltöltjük életszerû adatokkal, majd tesztelünk.
  • Másik lehetõség az éles rendszeren tesztelési céllal elindítani munkafolyamat példányokat, majd azok hatását visszapörgetni az összes adatbázisban, amelyben az adott munkafolyamat példány közvetlen vagy közvetett úton adatmanipulációt hajtott végre.

Mi egy alternatív módszert szeretnénk nyújtani, mely segíti a munkafolyamatok fejlesztõit: formális modellellenõrzéssel keressük a hibákat.

Az előadás anyaga

Az előadás fóliái PDF formátumban letölthetőek.
Az előadás hanganyaga MP3 formátumban letölthető

Kulcsszavak

BPEL, formális modellellenõrzés, munkafolyamatok

Kovács Máté

Kovács Máté fotója 2006. szeptemberében kezdtem meg doktoranduszi tanulmányaimat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén. A 2005-ben a Villamosmérnöki és informatikai kar által rendezett TDK konferencián első helyezést szereztem dolgozatommal, melynek címe: Munkafolyamatok szimulációja és formális analízise. Konzulenseimmel több publikációt is készítettünk a témában, melyeket rangos konferenciákon adtunk elő.

A kutatási területem ennek megfelelően munkafolyamatok magasszintű modellezése, szimulációja, formális verifikáció, követelmény specifikáció és formalizálás.

Gönczy László

Gönczy László fotója Gönczy László mérnök-informatikus, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén dolgozik nemzetközi kutatási projekteken, kutatási témája a szolgáltatás-orientált rendszerek. Emellett az OptXware Kutatás-Fejlesztési Kft. egyik alapító tagja. Az OptXware a tanszék kutatói által létrehozott vállalkozás, mely IT rendszerek szolgáltatásbiztonságának növelésében hasznosítja az elméleti kutatási eredményeket.

Időrendi program Váltás tematikusra

Az alábbiakban a konferencia időrendi programja olvasható. A "Creating a Cinematic User Experience™ with OpenLaszlo" és a "What do they think they are doing? When Usability and Security meet on the Web" című előadások kivételével minden előadásunk magyar nyelvű volt. A különböző háttérszínek a tematikus program szerinti témaköröket jelölik. Csillag jelöli azokat az előadásokat, melyek fóliái elérhetőek.

IdőTerem / Programpont
 BudapestPrágaVarsóMoszkva
09.00 10.00Regisztráció az előtérben
10.00 10.45Interaktív webfelületek fejlesztése Windows Presentation Foundation/Everywhere alapokon*Creating a Cinematic User Experience™ with OpenLaszlo,

OpenLaszlo - váltsunk szemléletet*
A W3C és a Mobilweb*BPEL nyelvű üzleti folyamatok modellezése és formális ellenőrzése*
10.45 11.00Szünet
11.00 11.45AJAX framework építés*Portletek és AJAX, az allaslehetosegek.hu újjászületése*What do they think they are doing? When Usability and Security meet on the Web.*Java Business Integration, azaz szolgáltatásalapú architektúra Java EE környezetben*
11.45 13.00Ebédszünet,
a végén WFSZ találkozó a Budapest teremben,
HOPLAA: OpenLaszlo közösségi találkozó a Prága teremben
13.00 13.45Flash és PHP kommunikáció*Windows Presentation Foundation: az OS következő generációs prezentációs platformja*A szemantikus világháló alapjai*Alkalmazásfejlesztés Djangóval és GWT-vel*
13.45 14.00Szünet
14:00 14:45Böngésző- és szerver független AJAX programozás*Felhasználói felületek Ruby on Rails alapokon*A rokonsági fogalmak ontológiája*Java Persistence API, azaz szabványos Obejtum-Relációs mapping Java és Java EE környezetben*
14.45 15.00Szünet
15:00 15:45Webalkalmazás fejlesztés Java EE környezetben NetBeans segítségével: JSP 2.1, JavaServer Faces 1.2, AJAX*Fejlesztés támogatás Xdebuggal*Az AJAX és az akadálymentesség*Netvibes modul fejlesztés*
15.45 16.00Szünet
16:00 16:45S mint secure - Hozzáférések kezelése biztonságosan és kényelmesen*Microsoft és az AJAX – ASP.NET alkalmazások AJAX-osítása*Szörföző varázscápa, avagy weboldalak használata látássérülteket segítő eszközökkel*COMET webalkalmazás fejlesztés*
16.45 16.50Szünet
16.50 17.30Compo eredményhirdetés és zárszó a Budapest teremben